Motosiklet kazası kilitlenme ile kaçınılmaz hale gelir. Peki kilitlenme, motosiklet kazasına nasıl sebep olur? Bir Facebook sohbetinden. Bunca yıldır gördüğüm en aydınlatıcı açıklama.
Kazaların sebebi: Viraj çıkışına bakılmadığı için korkmak, kilitlenmek ve yol dışına çıkmak
ÖNEMLİ Bir İpucu: Değerli arkadaşlar, bir motor sürücüsü becerisinin üzerinde bir hızla seyrettiğinde, virajı alma imkanı hem fizik kuralları hem postürel (yani vücut pozisyonu) dolayısıyla imkan dışına çıkar.
Postürel Nedir?
İskelet sistemimizin her iki tarafında simetrik kaslar var. Bir taraf kasıldığında diğer taraf gevşer böylece hareket ve yön imkânı buluruz. Korku kasılmaya neden olacağından her iki taraf birlikte kasıldığı için vücut hareketleri imkan dışı kalır.
Bunun önemi, hız ve viraj gibi zamanın doğru kullanılması gereken yerde ortaya çıkar. Motorcu virajı alamayacağı hızda ise korkuya kapılır, öncelikle bakışı düşmekten korktuğu yere kilitlenir, sonra tüm bedeni kasılır ve sonucunda motora yön verecek kas hareketleri olması gerektiği gibi hareket edemez.
‘Bu kilitlenme durumunda sürücü, bakışının kilitlendiği noktaya gider zira bilinçaltı, kasları ufak kasılma ve gevşemelerle harekete geçirir ve bizi kilitlendiğimiz noktaya doğru yönlendirir. Böylece motosiklet de o yöne doğru yönlendirilmiş olur.’
Viraj dışına çıkmadaki temel anatomik fizyolojinin açıklaması bu şekildedir.
Bu durumda, motosiklet kazası, sürücünün hıza odaklanması ve bakışının yeterince uzak olmaması nedeniyle olay geç fark etmesi, paniklemesi, bakışının yol dışına kilitlemesi esasına dayanır.
Lütfen bakışlar uzağa, çene viraj dışına taşınsın ve becerimizin dahilindeki süratlerin üzerine çıkmayalım.
Eğitimde bunlar veriliyor. Bizi koruyan eğitimde öğrendiğimizin doğru uygulamadaki becerimizdir.
Sevgi ve sağlıcakla kalın
Emir Şahbal:
https://www.facebook.com/emir.sahbal?fref=ufi
Bu yazıda bahsedilen konuyla ilgili olarak lütfen Hayatta Kalma Tepkileri yazımızı da okuyunuz.
Bu yazı Makaleler ve Motosiklet Sürüş Teknikleri kategorilerinde yayımlanmıştır.