Korkuyorum ve rahat süremiyorum

Korkmak tanımamaktan ve bilmemekten kaynaklanır

“Motosikletten korkuyorum süremiyorum.” diyorsanız çok doğru bir şey yapıyorsunuz. İlk önce onu söyleyerek başlayayım. Beyninizin ilk işi sizi korumaktır. Acemi olduğunuz, beyniniz kendini rahatsız hissettiği için sağlıklı bir tavır gösterip sizi daha fazla risk almaktan koruyor. Korku, bizi tehlikeden korumak için terk etmediğimiz bir huyumuz. İşte motosikletten korkuyorum süremiyorum demenin sebebi ve mantığı bu kadar basit. Biraz daha açayım:

Motosiklet sürmek beynimizin alıştığı ve bildiği bir eylem değildir. Bu sebeple “öğrenilmesi gereken bir süreçtir”. Eğer “eğitim – alıştırma – oturtma” dönemlerini yapmadan sürmeye çalışırsak beynimiz bilmediği henüz öğrenmediği ve alışmadığı motosikleti bildiği kadarıyla ölçer biçer ve değerlendirir.

İşte bu noktada “Hayatta Kalma Tepkileri” devreye girer (ilgili yazımı daha sonra okumanızı tavsiye ederim). Bunun sebebi beyninize motosiklet kullanmayı öğretmemiş olmanızdır.

Örnek vermek gerekirse, virajlar en iyi konudur. Beyniniz doğru viraj dönmeyi bilmezse, virajlarda sizi uyarır. “Düşüyoruz! Yan yattık! Tehlikedeyiz!” diyerek devreye girer ve sizi paniğe sevk eder. Dönebileceğiniz virajları da dönmenizi engeller.

Bir kere doğru döner, beyninize doğru olanı gösterirseniz; tahmin ettiğinizden daha çabuk ve kolay rahatlayacaksınız. Zira beyniniz güvenli olanı öğrendiği için sizi uyarmaktan vazgeçecek, hatta siz farkında olmadan her seferinde doğru dönmeye hazırlayacaktır.

Not: Doğruyu yapmaya çalışırken kendinizi zorlamayın. Beyniniz sizi korumaktan vazgeçmeyecektir. Hızınızı kendinizi rahat edeceğiniz seviyeye kadar düşürün. bu arada çok okuyun. okumak, beyninizi ikna etmek ve kendinizi hazırlamak için en geçerli tekniktir. Bir diğer teknik ise yapacaklarınızı önceden zihninizde canlandırmanızdır. Beyin bu şekilde daha iyi uyum sağlar ve hazırlanır (profesyonel sporcular da bu tekniği uygularlar).

Bu yazı Motosiklet Acemileri İçin, Motosiklet Sürüş Teknikleri ve Makaleler yayımlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir