Motosiklet limit noktası, görebildiğin en ileri nokta ne demek?
Motosiklet sürerken HEP İLERİ BAKIYORUZ. Peki ne kadar ileriye bakacağız? İleri derken, tam olarak nereye bakmamız gerekiyor? İşte burada GÖRSEL SINIR (limit) kavramını kullanıyoruz. Bu, bakışımızın sınırını anlatan bir kavram.
Görsel Sınır, yolun daha fazlasını, ilerisini göremediğiniz ve artık tahmin yürüttüğünüz noktadır.
İleri Bakışta her zaman limit noktasını arıyoruz ve hızımızı limit noktası belirliyor. Önemli çünkü:
- Limit noktasına kadar durabilirsek: Hızımız Doğru
- Limit noktasına kadar durmayacak gibi geliyorsa: Fazla Hızlıyız, Kazaya Gidiyoruz!
Sağlıklı bir sürüş için hızınızın 3 katı bir mesafeyi görmeniz gerekli.
Yani saatte 80 km. hızla gider iken 240 metre uzaklığı görebiliyor olmalısınız.
Bunun altına düşmüş bir görüş mesafesinde, risk altında olduğunuzu ve fren mesafesinin sağlıklı olması adına hızınızı düşürmeniz gerektiğini hatırlatalım.
“Görebildiğiniz nokta” kavramının en iyi anlatımı “Vanish Point”, yani gözden kaybolduğunuz nokta anlamına gelen, aslında ötesini göremediğiniz yerdir.
Motosiklet limit noktası, görebildiğin en ileri noktaya bakın. “İleri bak!” ana kuralının işaret ettiği de budur. Motosiklet sürdüğünüz sürece yolun iki tarafının birleştiği, yolun görsel olarak bittiği noktaya bakın.
İkinci bir husus da şudur:
İleri sürüş tekniklerini kullanacağım diye trafik kurallarını ihlal edemezsiniz.
Yani site içinde sürekli konuşulan APEX dönüşü adı verilen sistemi sadece yol ve ortam müsait ise, Trafik kurallarını ihlal etmeden yapabilirsiniz.
Bu şu demek oluyor.
Virajı hem daha kısa surede almak adına, hem de daha çok kontra tekniğini kullanmak için, kendi yolumuzda iki şerit arasında kestirme bir yol çizebiliriz. Ama bu yanlıştır.
Trafik kanunlarının 56 / a.1 maddesine göre “1. Sürücülerin geçme, dönme, duraklama, durma ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirmeleri veya iki şeridi birden kullanmaları, Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar. “. Yani yol boş dahi olsa. O koca yolda siz tek başınıza dahi olsanız, keyfi şerit değiştiremezsiniz.
Doğru gidiş şeklimiz budur, ve burada işte ne biliyim , APEX’mis, kontraymış şeridiniz değilse yapmayacaksınız! İleri sürüş tekniğini bilmeniz yada uygulamanız trafik kurallarını ihlal etme hakkını vermez. Rotanız kendi şeridinizin oluşturduğu iki çizgi arasındaki alandır. Bu çizgiler yok ise, sürücü kendince hayali iki çizgi oluşturarak belli bir nizamda sürmek zorundadır.
Maalesef Türkiye sollama hatası yapma konusunda rekortmen, bunun sebebi de yol çift şeritli ise, hele ki ortadan da bölünmüş yol ise. Sürücü hızı ve inisiyatifi için iki şerit arasında istediği gibi değişim yapabileceğini düşünür. Trafik kurallarını tam olarak bilmeden sürüş tekniklerini öğrenmeye kalkar iseniz. Sizin elinize dolu bir silah verip onu ne zaman ve kime doğru kullanacağınızı bilmeyen tehlikeli bir yeteneğe sahip olmanız gibidir. Trafik kanunlarını ve cezalarını bilmeyenler için özelikle bu site islerine çok yarayacaktır. Ceza maddesi karşılığı ücreti 2011 yılına göre belirtilmiştir.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Ceza Rehberi
Özgün sayfa: http://www.motosiklet.net/forum/surus-teknikleri/85127-yeni-baslayanlar-icin-viraja-girme-tavsiyeleri-3.html
”Unutmayın siz yarışçı değil iki teker üzerinde güvenli seyahat ederken yolların tadını çıkaran bir sürücüsünüz.”
Bu sözü aklımdan çıkarmadan motosiklet kullanıyorum.Paylaşımınız için teşekkürler.”
Nereden aldığımı hatırlamıyorum ama alıntıdır ve bunu yazan arkadaşa çok teşekkürler.
Bu yazı Motosiklet Acemileri İçin, Motosiklet Sürüş Teknikleri, Püf Noktası, Yıldızlı Yazılar – En Önemli Konular kategorilerinde yayımlanmıştır.