KLR650 “her yola gelir” efsanesi devam ediyor
Yılların KLR’si, 2022 KLR650 olarak yenilendi ve günceli yakaladı. KLR efsanesi devam ediyor. Ayrıntısıyla inceliyoruz.
Artılar
- Yakıt püskürtme nihayet geldi
- Titreşimi hayli düşük, kaplamalı elcikler ve gidon
- Başarılı rüzgâr koruması (ön cam çok az titriyor)
Eksiler
- Lastik kaplı ve ayaklıklar araziye uygun değil.
- Vites pedalını arazi botlarıyla kullanmak zor
- Süspansiyon yüksek süratlere göre ayarlanmış
2022 KLR650 yakıt püskürtme ve arazi ayarlı ABS gibi yeniliklerle günceli yakalamış
Hesaplı fiyatıyla çift karakterli, macera ruhu güçlü, her yola gelen yapısıyla KLR 650 ikna edici bir motosiklet. 2022 güncellemeleri KLR’nin huyunu suyunu o sevilen tarzını KLR’yi Klr yapan şeyleri değiştirmeden günceli yakalamasını sağlamış. Eski KLR sahiplerinin hiç düşünmeden isteyecekleri yeni bir KLR bu.
Ön tarafta daha geniş, lastik kaplı elcikler, yeni LCD gösterge grubu, daha iyi görüşe sahip aynalar, daha büyük ve ayarlanabilir (iki konumlu) ön cam, aksesuar bağlama çubuğu ve iki güç çıkışı var. Fakat cep derseniz o hala yok.
Biraz tarih
Satışına 1987’de başlayan (yazım hatası yok) KLR650, çok fazla şeyin değiştiği arazi motosikleti piyasasının çok az değişen ender modellerinden birisi. Hatta bu kadar az değişen tek motosiklet diyebilirim. Arazi sürüşü 80’lerde pek mühim bir şey değildi. Ancak KLR yine de kendisine sağlam bir sürücü kitlesi edinmişti. Yıllar içinde KLR650 tek başına bir marka hatta bir efsane haline geldi. Arka yollardan motosiklet gezintilerine, uzun yolculuklara, hatta şehir içine bile uygun bir model olarak anılır oldu. Kısacası, KLR 650 zaman içerisinde gelişen haklı bir etikete ve üne sahip olarak bugüne geldi.
Biraz inatçı bir model idi KLR. Amerika’da hep satıla geldi ama ısrarla yapılmayan Euro güncelleştirmeleri sebebiyle uzun süre Avrupa pazarında satışa sunulmadı. Gerçek Kawasaki gibi global bir marka için Euro 4 değişikliği kolaydı ama nedendir bilmiyorum bu kolay güncellemeyi yapmayıp yıllarca Avrupa pazarına klr 650’yi vermediler.
KLR650 sürücüleri yıllarca değişim istemediler. Kaya gibi sağlam, en az iki motosikletin işini son derece iyi yapan bir motosikletleri vardı ne de olsa. Giderek büyüyen, daha çekici hatta çarpıcı hale gelen şehirli enduro modellere de pek tav olmadılar. Ama zaman akıp gidiyor ve değişim kaçınılmaz hale geldi. 2022 KLR650 için, Kawasaki macera aramamış. Güvenilir kelimesinin karşılığı olan KLR650 tıpkı bir dost gibi. Huyunu suyunu bildiğin, dahası sevdiğin bir dostunu kaybetmek istemezsin değil mi?
Yeni KLR nasıl?
Merkezde tabii ki, sıvı soğutmalı 652 cc.’lik tek pistonlu günlük klr motoru var. Karakterli, sevilen motor yapısı -ki bu geniş tork ve ağır volan sayesinde iyi çekiş karakteri demek- korunmuş. Yani KLR bildiğimiz gibi gidiyor; kendinden emin ve güçlü. Oranları değişse de şanzıman hala beş vitesli. Eh, bu biraz fazla tutuculuk. Ama yine de klr karakterine uygun 6 vitesi çok da aramıyorsunuz.
Yine bugüne kadar olduğu gibi, KLR ağır olmaya devam ediyor. 483 pound hiç de hafif değil. Ha, ağırlığını yine çok hissettirmiyor zira ön süspansiyon zor zeminlerde bile işini layıkıyla yapıyor. Zoru biraz açmamız lazım, Gas-Gas gibi kayaların üzerinden geçmek mümkün değil ama zaten KLR’nin böyle bir iddiası yok.
Sonuç olarak, KLR huyunu bozmadan yenilenmiş. İşviçre çakısı gibi çok yönlü ama tabii ki komple bir alet çantası değil (hiçbir motosiklet öyle değil). Peki bu bir eleştiri mi? Hayır, KLR fazlasıyla çok yönlü olmak için her tarzın uç noktalarından biraz kırpılmış ama bu huyu yüzünden de her şeyi yapabilir hale gelmiş. Bir sürü bir balta bir kasa tura bir kılıç Bir de testere olsa ne güzel olurdu değil mi onun yerine Kawasaki KLR 650 ile size bir rambo bıçağı veriyor. Daha az yer tutan (garajınızda tek motosikletlik yer kafi), çok daha ucuza gösterdik her şeyi yapabilen havalı bir enstrüman.
Fakat KLR’nin hayli fark yarattığı bir nokta var: frenler. Yeni teknoloji ve ayar imkânlarına kavuşmuş ABS ve yenilenmiş ön-arka diskleri ile çok daha iyi bir frenleme var.
2022 yenilikleri neler?
Sayısal (dijital) daha doğrusu bilgisayar kontrollü yakıt püskürtme (enjeksiyon) listenin başında. Elden geçirilmiş emme ve atma oranları, orta devir torkunu arttırmak için ayarlanmış. Elektrik üretimi de artmış. Malum devir elektronik ve internet, Bluetooth devri. Yeni KLR takıp takıştırabileceğimiz her şeyi besleyecek kadar çok elektrik üretebiliyor artık. Süspansiyon daha sert karaktere kavuşmuş. Ön taraf geometrisindeki açısal* değişikliklerle de daha kararlı bir sürüş karakteri var şimdi. Arka tarafta ise salıncak 30 mm. uzamış. Uzun arka taraf daha kararlı ve konforlu sürüş demek. *Açı değişiklikleri: rake 30 derece, (eskisi 28 imiş), trail ise 8 mm değişmiş.
Frenlerde arazi ayarı olan ABS gelmesi en büyük fark. Böylece hem yolda hem de arazide fren kontrolü garanti altına alınmış. Eskiye göre 20 mm. daha büyük 300 mm.’lik ön disk ve 1mm. daha kalın arka diskle geliyor 2022 KLR 650.
Kullanılırlık tarafında ise yeni LCD ekranda benzin göstergesi ilavesi görüyoruz. “Yani?” dediğinizi duyar gibiyim ama KLR benzin göstergesinin olmaması ile de ünlüydü 🙂 Gövdede de dizlere daha fazla alan, yeni çantalar, daha geniş aynalar ve daha uzun, lastik kaplı gidon var. Ön cam da uzamış ve daha iyi rüzgâr koruması sağlıyor. Kawasaki sadece sürüşle kalmamış, her şeyde, her noktada daha rahat, daha kolay sürüş için önlem almış.
Fiyatlar ve paketler
2002 model yeni KLR650’ler üç temel donanım ile geliyor:
- Standart KLR650 ABS dahil $6’999, ABS olmadan $6’699. Türkiye’ye sanıyorum ki sadece ABS dahil model gelecektir.
- KLR 650 Traveler (Gezgin) orta çanta doğru akım DC çıkışı ABS ve USB girişleri ile 7399 dolar. ABS’li ama USB portları olmayan versiyonuna 7’299 dolar fiyatla satışa sunuluyor. USB portlar 100 dolar tutar mı diye sormayın. Sonuçta bu kendi dünyasında yaşayan bir Kawasaki modeli. KLR hep böyle oldu. Ha bu arada ve orta (üst) çanta standart.
- En üstte ise KLR650 Adventure yani “macera” versiyonu var. Zengin bir paket var: yan çantalar, sis farları, takozlar, elektrik çıkışı, hatta tank pad bile fabrika çıkışı geliyor. Bu pakete özel Cypher Camo Gray kaplama kamuflaj tarzıyla gerçekten güzel duruyor. ADV için yine ABS ve USB çıkışlı model 7’999, ABS’li ama USB’siz 7’899, ne ABS ne de USB çıkışı olmayan model ise 7’669 dolarlık fiyat etiketine sahip.
Rakipleri kimler?
KLR modeli efsanesiyle birleştiğinde pek fazla rakibi olması mümkün değil. Belki Honda’nın XR650 modeli, biraz zorlarsak da Suzuki DR650s. Enduro olarak bakarsak F850GS KTM 890, 690 Enduro R hatta Husqvarna’nın Norden 901 modeli bile listeye girebilir. Listeye abartmak istersek Kawasaki Versys 650, Suzuki V-Strom 650XT serisi, Ducati DesertX, Yamaha Ténéré 700, Triumph Tiger Sport 660, Triumph Tiger 850 Sport, Royal Enfield Himalayan, and Honda CB500X ucundan kıyısından dahil olabilirler. Toparlamak gerekirse seçenek çok ama KLR 650’nin doğrudan rakibi yok çünkü o yeni KLR.
Motor, Aktarım ve Performans
Sıvı soğutmalı, dört sübaplı, 652 cc. üstten çift egzantrikli ve tek silindirli motor yılların tecrübesini ve güvenilirliğini taşıyor. Güç, arka tekere beş oranlı bir şanzımanla aktarılıyor. Kawasaki beygir gücünü açıklamadı ama tork 4’500 devir/dakikada 53 Nm. KLR türü bir motosiklette de önemli olan zaten tork yani doğru tercih. Bununla birlikte torkun pek de yüksek olmadığı dikkatinizi çekmiştir. Eh, bu da bir KLR650 özelliği dersem yalan olmaz. KLR motor hacmine göre düşük gücü ile yıllarca ya da uzun yolda sorunsuz gitmesi ile ünlü. Bunun gibi bir model daha geliyor aklıma: NT700V Deauville.
Yeni KLR 650 yolda nasıl?
Cycle World dergisi uzun yol testinde yakıt besleme sistemini özellikle övmüştü. Ekip abartıp 2000 metrenin üzerinde hatta 3000 metre civarlarında sürüş yapmışlar ve ayar ihtiyacı duymadan kesintisiz güç aldıklarına özellikle belirtmişlerdi. Yani her yerde her şartta ciğerleri sağlam bir KLR’den bahsediyoruz yine her zamanki gibi. Alt devirdeki güçlü Thor karakteri yine elimizin altında ki bu çok güzel. 130-140 kilometre gibi bir süratlerde de motor titreşiminin rahatsız edici seviyede olmadığını not etmişler.
Yine bu süratlerde rüzgârdan dayak yemediğimizi de bir artı olarak söyleyelim. Güzel iş.
KLR’nin kendine has karakterini oluşturan bir diğer nokta ağır volan çarkı idi. Yeni modelde de aynı formül uygulanmış ve aşağıda merkezdeki bu büyük kütle, motorun kararlı ve dengeli yapısını olumlu etkiliyor. Elektronik desteğe ihtiyaç duymadan biraz da 5 oranlı şanzımanın desteğiyle sakin uyumlu ve affedici bir sürüş karakteri var. Kawasaki biraz da bu yapı yüzünden 6. vitesi koymamış. 5 viteste kalmış çünkü yukarıda bahsettiğimiz karakterde 1. ve 2. vites arasında boşluk var. Yani 1. viteste yüksek devire çıksanız bile 2’ye geçtiğinizde düşük devirle karşılıyor sizi KLR. Bu 1 ve 2 arasındaki boşluk sakin bir güç aktarımı sağlayarak KLR usulü kalkış ve hızlanma getiriyor bizlere.
İskelet yapısını da aynı mantıkla elden geçirmiş Kawasaki. Şasi daha sağlam yeni modelde. Burulma direnci arttırılmış. Dengeyi arttırmak için şasinin güçlü ama hafif olması için tüp (boru) türünde iskelet yapısı devam ediyor.
Motosiklet şasi türleri hangileridir görmek için buraysa tıklayabilirsiniz.
Yol karakteri
Şasi değişiklikleri sonucunda yol daha açık şekilde hissediliyor. Eski KLR’de, eski bir enduro olduğu için, kaldırım üzerindeki oyukları ya da asfalt birleşim izlerini takip etme eğilimi vardı. Kawasaki’nin özellikle ön tarafı sertleştirmesi seçilen çizgi üzerinde kalmayı daha kolay hale getirmiş. Süspansiyon işini iyi her şartta yapıyor. Yıldızlaştığı bir nokta yok ama her şartta rahatlık sağlarken güven veriyor. Bu arada aynı karakter arazi sürüşünde toprak, gevşek zeminde de mevcut.
Ön ayarların hepsi orta hız için. Yani KLR650 yüksek hızlar için uygun değil. Fakat orta sürat seviyesinde ister uzun yol, ister viraj, ister çamur-toprak olsun, güven veren, yeri iyi tutan ama zeminin sertliğini de filtreliyor KLR.
Frenler
Net gelişim ve iyileşme sınavı olan nokta frenler. Yeni diskler eskiye oranda takdir toplayacak kadar iyi. ABS de çok iyi ayarlanmış ve motor karakteri ile uyum sağlamış. Devreye ender giriyorlar ve tam gerektiği zaman devreden çıkıyorlar. Burada süspansiyonun başarısından da bahis etmek durumundayız. Kısacası Kawasaki fren konusunda ağırlığı çok iyi yöneten, dengeli frenler koymuş ve ABS’yi çok iyi bir uyumla sisteme dahil etmiş.
Konfor ve aksesuarlar
Vites pedalı ayaklığa fazla yakın. Arazi botlarıyla vites yükseltirken, ayak takılıyor ama vites değiştirmek yine de mümkün; en azından çabuk alışıyorsunuz ama Kawasaki ilk fırsatta düzeltilecektir. Zira ayaklıklar bu sorunun dışında da fazla ilerde. Vites yükseltirken sorun yaşamasanız da bacaklarınız rahat etmiyor.
Pegler (ayaklıklar) lastik/kauçuk kaplı, yani ıslakken kayganlar. Ayrıca arazi sürüşü için bir garip tercih daha var: kasaya bağlantıları da lastik/kauçuk malzeme ile. Hal böyle olunca ayağa kalkıp sürmek zor.
Elektronik
KLR kendi tarzına uygun olarak, olabildiğince az elektronik içeriyor. Elektronik destek yok (çekiş kontrol, tekere kalkma kontrolü, viraj ABS’si gibi). ABS, LED ışıklar ve dijital gösterge; hepsi bu 🙂
Kalite
34 yıldır kullanımda olan ve üstelik sevilen bir modelden bahis ediyoruz. Eh yüksek kalitede ki efsane oldu değil mi?
2022 Kawasaki KLR650 teknik özellikler
Amerika fiyatı | 6’699 ila 7’999 ABD Doları | Motor | 652 cc. üstten çift egzantrikli, sıvı soğutmalı, 4 sübaplı motor |
Aktarım/Vites sayısı | 5 oranlı vites kutusu, zincirli aktarım | Tork | 53v Nm @4’500 devir/dakika |
Ön Süspansiyon | 41 mm. telekopik çatal, 20 cm. çalışma yolu | Arka Süspansiyon | Uni-Trak tek amortisör, tepme (rebound) ve ön yükleme ayarlı 18 cm. çalışma yolu |
Ön fren | 2 pistonlu ısırgan (kaliper), 300 mm. disk, ABS | Arka fren | 1 pistonlu ısırgan (kaliper), 240 mm. disk, ABS |
2022 KLR650 ölçüler
Jantlar | Telli alüminyum jantlar | Ön/Arka lastik ölçüleri | 90/90-21 / 130/80-17 |
Yerden yükseklik | 21 santimetre | Sele yüksekliği | 87,5 santimetre |
Yakıt kapasitesi | 23 litre | Islak ağırlık | 219 kg. |
Bu yazı Motosiklet Tanıtım ve Motosiklet Haberleri kategorilerinde yayımlanmıştır.
https://www.cycleworld.com/story/buyers-guide/kawasaki-klr650-2022/