Motosiklet lastiği seçmek

Lastik türü nasıl seçilir? Takılırken neler yapılmalı? Hangi lastik bana uygun?

Lastik yerle temasımızı sağlayan, yol tutuşumuzu, durmamızı, yatmamızı-dönmemizi sağlayan tek unsur.

Başlamadan önce: Lastik basıncı

Eğer yanlış bir hava basıncı ile lastik kullanıyorsanız, zaten dünyanın en iyi motosiklet lastiği bile size tutuş ve frenaj konusunda başarılı olamaz. Önce lastiğinizi doğru hava basıncına getirmelisiniz.

“Peki nereden bakmalıyım bu doğru hava basıncına?”

Bakacağınız tek yer motosikletinizin kullanım kılavuzudur. Bu kılavuz tüm testler sonucunda yazılan en doğru kılavuzdur. İlgili mühendisler sizin motosikletinizin dinamiklerine göre hazırladıkları için doğru bilgiyi alacağınız tek yerdir.

Motosiklet lastiği seçmek: Hangi lastik bana uygun?

Motosiklet lastiği seçmek demek değişik lastik türlerinden sürüşünüze uygun yani doğru lastiği almak demek. Çünkü lastikler (hamurları) kullanım hedefine göre farklı türlerde üretilmiştir. %80-%20 lastik, %50-%50 lastik, %100 yol lastiği gibi. Lastik, kullanılacağı yola göre tasarlanır ve üretilir.

Asfalt sürücüsü müyüm, yoksa asfalt + stabilize yol ağırlıklı mı sürüyorum? Yağmurda ve kış aylarında kullanıyor muyum? Otoban kullanımım ne kadar, virajlı yol kullanımım ne kadar? Bunlar sizin lastik seçiminizde önemli rol oynuyor, kısaca bir göz gezdirelim. Enduro motosikletiniz olabilir ama araziye çıkmıyor, hep asfaltta sürüyorsanız arazi performansı olan lastik almak zorunda değilsiniz. Hatta karma lastik almamalı, %100 yol lastiği almalısınız.

Kullanım koşullarınızı iyi belirlemeli, ona göre lastik seçimi yapmalısınız. Yoğun olarak 100 km./saat ve üzeri süratlerde sürüyorsanız kesinlikle yol lastiği almalı hatta orta bölümü sert bir lastik, kenarı daha yumuşak (iki hamurlu) seçmeniz gerekir.

Uzun yol yapıyorsanız, bir de çantalarınız varsa ya da artçılı sürüş yapıyorsanız; lastiğinizin orta kısmı çabuk aşınacaktır. Dolayısıyla viraj yapmak için süren, uzun yol yapan sürücülerin lastiği bile farklıdır. Şartlarınıza göre lastik seçmeniz sürüş güvenliğiniz açısından önemlidir.

Lastik takılırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Lastik balansını yaparken ağırlıkların hepsi sökülür ve yeni lastiğe göre sıfırdan ölçümle tekrar takılır.
  • Bunun yanı sıra telli jant kullanıcıları için her 20.000 km’de tel ayarı yapmanız önerilir. ama çukurlu ya da büyük taşlı bir bölgede dolaşıyorsanız, sürüşten sonra gözle ve elle telleri kontrol etmelisiniz. Bu arada tel ayarı için bir cihaz var, bilginize.
  • Lastik sibopları da kontrol edilir ve gerekirse değiştirilir.

Özet

Asfalt lastiği mi, arazi lastiği mi alayım?

Sürüş ve zemin şartlarına göre lastik seçin.
– Motosikletiniz enduro, adventure model olabilir ama sadece asfaltta kullanıyorsanız yol lastiği almanız sizin faydanıza olacaktır.
– Lastikler (hamurları) kullanım hedefine göre farklı türlerde üretilir. %80-%20 lastik, %50-%50 lastik, %100 yol lastiği gibi. Lastik, kullanılacağı yola göre tasarlanır ve üretilir.
– Araziye hiç çıkmayan bir GS1200 ADV sürücüsünün %80-%20 lastik almasının bir mantığı yoktur, %100 asfalt lastiği bu sürücü için daha doğrudur.

Motosiklet lastiklerinde farklı sertlik bölgeleri var mı?

Evet var. Daha doğrusu piyasada, farklı yapıda lastik türleri var.
– Bazı lastiklerin ortası sert, kenarı yumuşak bir yapısı vardır.
Mesela çantalarınız yüklü ya da artçılı sürüş yapıyorsanız; lastiğinizin orta kısmı çabuk aşınacaktır. Bu tür kullanım için ortası sert, kenarları daha yumuşak motosiklet lastiği uygundur.
– Buna karşın tek başınıza performans sürüşü için motosiklet sürüyorsanız, her yanı yumuşak bir lastik, sizin için daha uygundur.

Lastik değişiminden sonra balans ayarı yapılmalı mı?

Kesinlikle evet.
– Balans için ağırlıkların hepsi sökülür ve sıfırdan ölçüm yapıp ağırlıklar takılır.
– Telli jant için 20.000 km’de tel ayarlarının yapılması önerilir (çukurlu, taşlı bölgede sürdüyseniz, sürüş sonrası gözle ve elle teller kontrol edilmeli).
– Sibop kontrolu yapılmalı ve gerekirse değiştirmelidir.

İlgili yazılar

2025 motosiklet kaza istatistikleri

İçişleri Bakanlığının bu çalışması önemli. Motosiklet sorunlarını gösteriyor bizlere. Herkes işin ceza rakamları ile ilgilendi. Lakin işin istatistik kısmı da yol gösterici ve önemli. Bu tür bir istatistik çalışma daha

devamını oku

One thought on “Motosiklet lastiği seçmek

  1. Teşekkür ederiz bu güzel paylaşım için. Gerçekten bu makaleyi okuyan şanslı kişi inşallah biri olduk çok şükür diyorum. Teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir