Lastiklerin eskidiğini nasıl anlarız?
Motosiklet lastikleri eskidiğinde nasıl anlarız? Eski motosiklet lastikleri kendini sürüşte nasıl belli eder, Serkan Bey son gezisinden bildiriyor:
Norvec’te virajlari 100-120 ile ala ala lastiklerin hakkini vermisim ama son tirnaklari alamamisim. 2-3mm daha lazimmis :)) bunlardan baya memnun kaldim. Yagmurda bile ayni sekil yatiyordum. Su anda 10bini gectiler. Artik sert virajlarda arka acilmaya, on sallamaya basladi ama bence gayet iyiler hala. Bir 4-5 bin daha gotururler diye umit ediyorum.
Rüzgarın İzinde
Demek ki neymiş?
Motosiklet lastikleri eskidiğinde, lastikler ömrünü bitirdiĝinde sert virajlarda arka lastik açılmaya, ön lastik sallanmaya başlarmış.
Fotoğrafa iyi bakalım, görünüşte lastik bitmemiş gibi değil mi? Lastiklerin ömrü göze göre değil, yıl ve km. ile ölçülmelidir, unutmayalım.
Önemli ilave
Kış şartlarında motosiklet lastikleri daha da önem kazanırlar zira tutuş zaten azalmış durumdadır…
Bu arada sitenin Kış kategorisi ve kış şartlarında motosiklet sürüşü hakkındaki yazılarını buradan görebilirsiniz.
İlgili yazılar
Motosiklet lastiği satıcılarına ulaşmak için şu arama sonuçları sayfasını kullanabilirsiniz (tıklayın açılsın).
diğer kış ve yağmur/çamur yazıları için buraya tıklayın 🙂
#motosikletkış
Lastiklerin ömrü için KM sınırı olduğunu düşünmüyorum. Yanlış bilgilendirme olabilir bu. Yol olarak ve istisnai şekilde olağan üstü hava koşullarına maruz kalarak eskimeyen lastik TWI olarak belirtilen diş kalınlığı bitene kadar ~aynı performansı göstermesi gerekir, yapısı gereği.
Aynı başarımı (performans) göstermesi lastiğin yapısı gereği mümkün değil. Bildiğiniz üzere lastiklerin yolu tutması için ısınması gerekir. İşte km. yapmak lastiğin ısınma – soğuma – tekrar ısınma ömründen götürür. Telefon bataryaları gibi düşünün, bir süre sonra sağlıklı şarj tutma (ısınma), ve besleme (tutuş) özellikleri yetersiz hale gelecektir.
Cevapladığınız için teşekkür ederim.