İlk sürüş adımı: Kapalı alan eğitimi

Kapalı Alan Eğitimi idealde, teorik bilgiden sonra motosikletin üzerine ilk çıktığınız yer olmalıdır. Kapalı Alan Eğitimi üç adımlı eğitim sisteminin ikinci adımıdır. Üç ayağın, üç aşamanın mantığı şudur:

  1. Teorik Eğitim
    Sunum şeklinde verilen eğitimle bilgiyi kazanırız. Sistemli sürmek için gerekli bilgi seviyesine gelmeyi amaçlar. Örnek, Fren Tekniği olsun. Zihnimizde nasıl fren yapacağımızı biliyoruz ama elimiz ve beynimiz doğru uygulamaya henüz hazır değil. Hiç denemediğimiz için bildiğimizi yola aktaramayacağız.
  2. Kapalı Alan Eğitimi
    Bilgiye sahibiz, şimdide trafiğe kapalı alanda bilgilerimizi beceri haline getireceğiz.
  3. Gözlemli Yol Sürüşü
    Teorik Eğitim ile bilgiyi aldık, Kapalı Alan Eğitimi ile gerekli becerileri edindik. Şimdi sırada yol şartlarında öğrendiklerimizin ne kadarını yola aktarabiliyoruz, onu ölçecekler.

Ülkemizde ve de dünyada en yaygın motosiklet eğitim sistemi olan OMM Derneği Yol Sanatı Sürüş Sistemi* işte yukarıdaki üç ayağa oturur. Aslında temel eğitimdir ama ülkemizde ancak ileri sürüş eğitiminde görürüz ne yazık ki. Bu sebeple eğer hiç kapalı alan çalışması yapmadıysanız yavaş sürüş, bakış ayırma ve özellikle frenleme konuları bir eğitmen ya da bu teknikleri bilen birisi ile çalışınız.

İlave: Kapalı alan çalışmaları -ideal şartlarda- motosikletinizi değiştirdiğinizde de tekrarlanmalıdır. Değişen motosiklet, değişen fren, gaz tepkileri de demektir. Henüz yabancısı olduğunuz bir motosiklet ile yol şartlarında risk almamak için önce kapalı alan yapmak bunun için önemlidir.

Metinde bulunan altı çizili ve yeşil renkteki kelimeler, ilgili yazılara bağlantı vermektedir.

İlgili yazılar

  1. Teorik Eğitim
  2. Kapalı Alan Eğitimi
  3. Gözlemli Yol Sürüşü

Sorularla Kapalı Alan Eğitimi

Teorik Eğitimde aldığınız sistemi (Yol Sanatı Sistemini),
yola aktarabilmek için gerekli uygulama bilgilerini kazanmanızı sağlar.
Bunlar daha çok, yapmaya dayalı çalışmalardır.

İlk başta motosiklete yaklaşmayla başlayarak görsel kontrol, motosikletle birlikte yürüme gibi noktalar çözülür.
Doğru oturuş (postür), ilk hareket (kalkış) devam edilir ve bakış ayırma, frenleme, yavaş sürüş ve manevra, kaçış manevrası (swerving) gibi daha ileri-zor teknikler ve uygulamalar gerçekleştirilir.

Teori Eğitiminde sistemi “bilgi şeklinde” aldınız.
Kapalı alan eğitiminde sistemin* istediklerini yapabilmek için fiziksel gereklilikleri uygulayarak öğrenirsiniz (yani pratik meselesini çözdünüz).
Teori ve pratik yeterliliği sağladığınız için Gözlemli Yol Sürüşüne hazırsınız
*OMM’nin Yol Sanatı Sürüş Sistemi
**Sistemi ne kadar uygulayabildiğinizi ölçme aşaması.

Mutlaka.
Kapalı Alan Eğitimini başarıyla tamamlayamayan kişinin yola çıkması tehlikelidir.

İdeal şartlarda her motosiklet değişiminde tekrarlanması gereklidir. Sebebi yeni motosikletin aynı komutlarımıza farklı tepkiler verecek olmasıdır.
Ayrıca, belirli aralıklarla sert frenleme, kaçış manevrası, gidon tam kıvrık kalkış, sekiz çizme gibi tekniklerin tekrarlanması ve çalışılması, güvenliğiniz için çok faydalı olacaktır.

Motor Hikayesi Motosiklet blog - kapalı alan eğitimi tekrarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir