İlk sürüş adımı: Kapalı alan eğitimi

Kapalı Alan nedir?

Kapalı eğitim, motosiklet sürücülerinin temel becerilerini kazandığı yerdir. Kapalı derken, trafiğe kapalı yani güvenli bir ortam kasıt edilir.

Bu eğitim, “yapabilmeyi” amaçlar. İlk kez deneyeceğimiz şeyleri yapabilir hale, kapalı alan eğitiminde geliriz. Amaç budur.

Kapalı Alan idealde, teorik bilgiden sonra motosikletin üzerine ilk çıktığınız yer olmalıdır. Üç adımlı eğitim sisteminin ikinci adımıdır. Üç ayağın, üç aşamanın mantığı şudur:

  1. Teorik Eğitim
    Sunum şeklinde verilen eğitimle bilgiyi kazanırız. Sistemli sürmek için gerekli bilgi seviyesine gelmeyi amaçlar. Örnek, Fren Tekniği olsun. Zihnimizde nasıl fren yapacağımızı biliyoruz ama elimiz ve beynimiz doğru uygulamaya henüz hazır değil. Hiç denemediğimiz için bildiğimizi yola aktaramayacağız.
  2. Kapalı Alan
    Bilgiye sahibiz, şimdide trafiğe kapalı alanda bilgilerimizi beceri haline getireceğiz.
  3. Gözlemli Yol Sürüşü
    Teorik Eğitim ile bilgiyi aldık, Sonra gerekli becerileri edindik. Şimdi sırada yol şartlarında öğrendiklerimizin ne kadarını yola aktarabiliyoruz, onu ölçecekler.

Ülkemizde ve de dünyada en yaygın motosiklet eğitim sistemi olan OMM Derneği Yol Sanatı Sürüş Sistemi* işte yukarıdaki üç ayağa oturur. Aslında temel eğitimdir ama ülkemizde ancak ileri sürüş eğitiminde görürüz ne yazık ki. Bu sebeple eğer hiç kapalı alan çalışması yapmadıysanız yavaş sürüş, bakış ayırma ve özellikle frenleme konuları bir eğitmen ya da bu teknikleri bilen birisi ile çalışınız.

Metinde bulunan altı çizili kelimeler, ilgili yazılara bağlantı vermektedir.

Teorik Eğitim | Kapalı Alan Eğitimi | Gözlemli Yol Sürüşü

İlave: Kapalı alan çalışmaları -ideal şartlarda- motosikletinizi değiştirdiğinizde de tekrarlanmalıdır. Değişen motosiklet, değişen fren, gaz tepkileri de demektir. Henüz yabancısı olduğunuz bir motosiklet ile yol şartlarında risk almamak için önce kapalı alan yapmak bunun için önemlidir.

Kapalı Alanda hangi konular işlenir?

  • Denge ve Duruş
    • Ayakta Duruş: Motosiklet üzerinde ayakta durarak dengeyi hissetmek. Bu, düşük hızlarda motosikleti kontrol etmeyi öğrenmeye yardımcı olur.
    • Motosikletle dengeli yürüme: depoyu kalçanıza dayayarak yürüme ve dönme.
  • Oturma Pozisyonu:
    • Doğru oturma pozisyonunu öğrenmek; dizler motosikletin gövdesine yakın, ayaklar vites kolu ve fren pedalına kolay erişebilecek şekilde yerleştirilir.
  • Kavrama ve Gaz Kontrolü
    • Kavrama: Debriyajı yavaşça bırakma ve tekrar çekme pratiği yapılır. Bu, düşük hızlarda pürüzsüz kalkışlar yapabilmeyi öğretir.
    • Gaz Kontrolü: Gazı yumuşak ve kontrollü bir şekilde açma ve kapama. Bu, motosikletin hızını ve tepkilerini anlamak için önemlidir.
  • Frenleme
    • Ön ve Arka Fren: Her iki freni de koordineli bir şekilde kullanmayı öğrenmek. Ön frenin daha fazla güç sağladığı, ancak arka frenin de dengede kalmayı desteklediği öğretilir.
    • Acil Durma: Panik fren pratiği yaparak, frenleme tekniklerini ve motosikletin nasıl tepki verdiğini öğrenmek.
  • Dönüş, viraj hakimiyeti
    • Yavaş Viraj: Küçük bir alanda, düşük hızda viraj alma teknikleri. Ağırlık transferi ve bakış yönü önemlidir.
      • Slalom: Koniler arasından zigzag yaparak motosikletin yönlendirilmesi ve denge pratiği.
      • Düşük Hızda Manevra, Sekiz Çizme: Sekiz şeklinde bir alan çizerek, motosikletin düşük hızda kontrol edilmesi ve dengeyi nasıl koruyacağını öğrenmek.
  • Geri Gitme: Geri geri gitmeyi öğrenmek, park etme gibi durumlarda yardımcı olur.
  • Bakış Yönlendirme, Göz Hareketleri: Nereye bakarsanız oraya gidersiniz prensibi ile bakış yönlendirmesi üzerine çalışmak. Bu, sürüş güvenliği için kritik bir beceridir.
  • Motosikleti yerden kaldırma: Güvenli bir şekilde motosikleti kaldırmak.

Sorularla Kapalı Alan

Bu eğitimin amacı nedir?

bakış ayırma, kapalı alanda yavaş manevrada

Teorik Eğitimde aldığınız sistemi (Yol Sanatı Sistemini),
yola aktarabilmek için gerekli uygulama bilgilerini kazanmanızı sağlar.
Bunlar daha çok, yapmaya dayalı çalışmalardır.

Kapalı alanda neler yapılır?

Motosiklet yatık ama sürücünün bakışı dümdüz; doğrusu budur.

– İlk başta motosiklete yaklaşmayla başlayarak görsel kontrol, motosikletle birlikte yürüme gibi noktalar çözülür.
– Doğru oturuş (postür), ilk hareket (kalkış) devam edilir ve
– Bakış ayırma, frenleme, yavaş sürüş ve manevra, kaçış manevrası (swerving) gibi daha ileri-zor teknikler ve uygulamalar gerçekleştirilir.
Teori Eğitiminde sistemi “bilgi şeklinde” aldınız. Burada sistemin istediklerini yapabilmek için fiziksel gereklilikleri uygulayarak öğrenirsiniz (yani pratik meselesini çözdünüz).

Kapalı alan şart mı?

motosiklet kapalı alan eğitimi bakış ayırma, daire çizme

Mutlaka.
Bu adımı başarıyla tamamlayamayan kişinin yola çıkması tehlikelidir.
İdeal şartlarda her motosiklet değişiminde tekrarlanması gereklidir. Sebebi yeni motosikletin aynı komutlarımıza farklı tepkiler verecek olmasıdır.
Ayrıca, belirli aralıklarla sert frenleme, kaçış manevrası, gidon tam kıvrık kalkış, sekiz çizme gibi tekniklerin tekrarlanması ve çalışılması, güvenliğiniz için çok faydalı olacaktır.

Motor Hikayesi Motosiklet blog - kapalı alan eğitimi tekrarı

İlgili yazılar

Motosiklet İleri Sürüş Eğitimi nedir?

Sakınarak Sürme Kavramı Ben “Sakınarak Sürüş” diye tanımlardım motosiklet eğitim ve sohbetlerimde.Bu kavramsal ad, en baştan zihni doğru yere taşıyarak gerekeni anlatıyor ve dinleyen için her şeyi çok daha kolaydevamını oku

Renklere göre gece trafiğinde görünürlük

Motosiklet güvenliği hakkında için rengimiz çok önemlidir. Farlardan sonra, motosiklet kıyafeti renk olarak birinci önlemimizdir. Güvenlik hakkında konuşacaksak önce şunu okuyunuz: Yazı Tavsiyesi: Motosiklet Görünürlüğü Ana kural: Motosiklet görünmez Rengimizdevamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir