sürüşün temelleri kapak görseli

Motosiklet Sürüşünün Temelleri

Motosiklet Sürüşünün Temelleri adını verdiğimiz bu belge motosiklet camiasında bilinen ve bilimsel temelleri olan birikimi aktarmayı amaçlar. Sizlere, imkânlarınız dâhilinde, profesyonel eğitim almanızı şiddetle tavsiye etmekteyiz.

Hepimiz acemi olarak başladık, aşağıda size sunduğumuz alıştırmalar ile kendimizi geliştirdik. Zaman içerisinde biriktirdiklerimi yazdım; size de faydalı olmasını umuyoruz.

Motosiklet Baktığın Yere Gider

İnsan vücudu tahminlerimizin ötesinde gelişmiş bir aygıttır. Hele beynimiz biz farkında olmadan birçok değerlendirmeyi ve hareketi yapar. Bu işlemlerden birisi de  ”Motosiklet kullanırken baktığın yere gidersin” sonucunu doğurur. Yani siz farkında olmada, hatta komut vermeden dahi, beyniniz nereye bakarsanız oraya gitmeniz için motoru yönlendirir.

Bu hayati bir kuraldır, zira motoru sadece bakışla istediğimiz tarafa yönlendirmek gibi bir kolaylık getirirken aynı zamanda yanlış yere bakıldığında istemediğimiz bir noktaya, yani kazaya götürmesi de mümkündür.

Örnek 1: Viraj dönme tekniğinde motoru viraj dışına bakarak doğru konumlandırarak güvenli ve rahat bir biçimde viraj alırsınız. Virajda en büyük yardımcınız bakışınızdır.

Örnek 2: Dört yol ağzında önünüze çıkan araca bakakalırsanız, emin olun o araca çarpacaksınız. Oysa yapmanız gereken geçebileceğiniz sağa ya da sola bakmaktır. Bu şekilde baktığınız yere giderken aracın sağından ya da solundan geçip gideceksiniz.

Bu olgu uçağın savaşta ilk kez kullanıldığı zamanlarda acı tecrübelerle öğrenilmiştir.
Birinci Dünya Savaşı’nda uçaklar kullanılmaya başladığında kaçınılmaz olarak uçaklar havada bire bir savaşa tutuşmaya başlamışlar. Fakat ilginçtir, rakibini düşüren pilotların da düştüğü gözlemlenmeye başlamış.
Bunun sebebinin pilotların vurdukları uçağı yere çakılana ya da patlayana kadar izlemeleri olduğu fark edildiğinde hala geçerli olan kural ortaya çıkmış: “Vurduğun uçağa bakma!” (yoksa doğrudan vurduğun uçağın enkazına girer vehasar alırsın) zira uçaklar ve motorlar baktığın yere gider…”

Motosiklet Sürüşünün Temelleri: Acemiler için önemli konular

Motorumu Ne Kadar Yatırabilirim?

1- Her ama her motoru,
sizin motorunuz dahil her motoru,
pegleriniz* yere değene kadar yatırabilirsiniz

2 – Peg yere değdiğinde hiç bir şey olmaz, daha
hala yatacak yer vardır,
fakat artık gerçekten az yer kalmıştır.
*peg: Ayaklarınızı koyduğunuz ayaklıklar.

ÖNEMLİ NOT: Bu bilgi motosikletinizi pegleri sürtecek kadar yatmanız için DEĞİL, virajlarda motosikletiniz rahatça yatırabilmeniz için paylaşılmıştır 🙂

Motosiklet Kullanırken – Motoron

Son Söz  : Esneklik
Tüm bu kuralların temelinde, her durumu kendi içinde değerlendirme kuralı yatıyor. Bu kurallar harika bir rehber oluşturuyor; fakat çok katı şekilde uygulanırsa, kullanıcıya dar gelebilirler. Bunların sırrı, temsil ettikleri prensipleri anlamakta ve bu prensipleri esnek şekilde uygulamakta yatıyor.

Acemiler, Büyük Motosiklete Yeni Geçenler İçin Yol Alıştırmaları

“Ana hedef her sürüşte biraz daha ileri gidebilmektir.
İyi olmanın ise tek bir kuralı vardır:
çalışmak, çalışmak, çalışmak
Bu nedenle her sürüşünüzde kendinize bir hedef seçiniz ve sürüş boyunca o konuyu çalışınız. Başarının anahtarı budur.”

Bu yazı, Makaleler, Motosiklet Acemileri İçin, Sürüş Teknikleri kategorilerinde yayınlanmıştır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir