Limit Noktası motosiklet sürüşündeki en önemli kavram desek herhalde yanlış olmaz. Eğitimlerde de üzerinde durulur fakat bir çok kişi ne demek olduğunu tam olarak anlamaz. Çünkü limit, Türkçe bir kelime değil…
Kavramlar konusunda kısa bir yazımız burada
Görebildiğiniz noktadaki anlam için, ilerisini göremediğiniz ve artık tahmin yürüttüğünüz noktadır. Tahminen sağlıklı bir sürüş için hızınızın 3 katı bir mesafeyi görmeniz gerekli.
Yani saatte 80km/h hızla gider iken 240 mt. uzaklığı görebiliyor olmalısınız.
Bunun altına düşmüş bir görüş mesafesinde, risk altında olduğunuzu ve fren mesafesinin sağlıklı olması adına hızınızı düşürmeniz gerektiğini hatırlatalım.
“Görebildiğiniz nokta” kavramının en iyi anlatımı “Görüş Sınırı (Vanishing/Yok Olma Point)” kavramıdır. Yani yolun gözden kaybolduğu nokta, aslında ötesini göremediğiniz yerdir.
Bunun altına düşmüş bir görüş mesafesinde, risk altında olduğunuzu ve fren mesafesinin sağlıklı olması adına hızınızı düşürmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Limit noktası hızımı nasıl belirler?
Bulunduğunuz nokta ile yolun artık görmediğiniz kısmında rahatça durabiliyor musunuz? Cevabınız evet ise doğru hızdasınız. Hayır, duramam diyorsanız fazla hızlısınız.
Trafik kurallarına göre
İleri sürüş tekniklerini kullanacağım diye trafik kurallarını ihlal edemezsiniz. Yani APEX dönüşü sadece yol ve ortam müsait ise, trafik kurallarını ihlal etmeden yapılabilir. Bu şu demek oluyor:
Virajı hem daha kısa surede almak adına, hem de daha çok kontra tekniğini kullanmak için, kendi yolumuzda dahi olsa iki şerit arasında kestirme bir yol çizmemiz yanlıştır.
Trafik kanunlarının 56 / a.1 maddesine göre “1. Sürücülerin geçme, dönme, duraklama, durma ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirmeleri veya iki şeridi birden kullanmaları, Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar. “
Yani trafik kanunlarına göre, yol boş dahi olsa, koca yolda siz tek başınıza dahi olsanız, keyfi şerit değiştiremezsiniz.
Doğru gidiş şeklimiz budur, şeridiniz değilse fazlasını yapmak yasaktır, bilginize! İleri sürüş tekniğini bilmeniz yada uygulamanız trafik kurallarını ihlal etme hakkını vermez. Rotanız kendi şeridinizin oluşturduğu iki çizgi arasındaki alandır. Bu çizgiler yok ise, sürücü kendince hayali iki çizgi oluşturarak belli bir nizamda sürmek zorundadır. Maalesef Türkiye sollama hatası yapma konusunda rekortmen, bu sebeple lütfen bu konuya dikkat ediniz.
Sonuç
Sürüş hızımızı belirler. Bulunduğumuz nokta ile limit noktası arasında rahatça durabiliyorsak o an için doğru hızdayız.
Motosiklet sürerken yolun gördüğümüz son noktası, yolun ilerisini göremediğimiz nokta limit noktasıdır.
#motosiklet #limit #noktası, #görüş sınırı