Motosiklet bakım servis konularında, özellikle ülkemizde sorunlu bir araçtır.
Özellikle acemiler çekingenlik ve tecrübe eksikliği yüzünden sorun yaşarlar. Bu yazıda servis ve bakım konularında nelere dikkat etmelisiniz sorusuna cevap vereceğiz.
Birçok kişi ustasına güvenir. Biraz da zorunluluktandır bu güven. Bilmezseniz, güvenmek zorundasınız. Üstelik güvenirseniz şüphe de etmezsiniz, aklınıza bir şey gelmez. “Zaten bilmiyorum, usta kadar mı bileceğim?” deyip geçmek daha rahattır değil mi?
Ama yapmayın. Neden derseniz:
Güvenmek iyidir lakin kontrol etmek daha iyidir.
Birinci Konu: Sorunlarınızı Anlatmak
Motosikletinizin Sorunlarını, İstediklerinizi Yazın
Bu şu demek: motosikletinizi verirken bir kâğıda motosikletinizin plakasını ve / veya modelini / adınızı yukarıya yazarak istediklerinizi not edin. Şöyle:
Cemil / CBF600
Ön frenden ses geliyor,
Arka lamba yanmıyor,
Zincir ses yapıyor.
0532.532 3232
Gördüğünüz gibi hele hele altına telefon numaranızı ekleyerek bırakacağınız bir iş listesi kafası kalabalık, yazma huyu olmayan, aynı anda birçok işle uğraşmak zorunda kalan ustanız için büyük kolaylık olacaktır. Aynı zamanda eksiklerin hepsinin giderilmesinin de en iyi yoludur. Numaranızı eklerseniz de sizi takıldığı yerde arar (ör: şu parçayı değiştirelim mi, tamir mi edelim gibi) ve siz gidene kadar motosikletiniz yatmamış olur.
İkinci Konu: Soru Sorun ve Öğrenin
Bu işin her tarafını kapsar.
“Usta bu parçanın derdi neymiş neymiş?” ya da “Nesi bozulmuş bu haylazın?” gibi bir soru yöneltin. “Hallettik işte” cevabını kabul etmeyin. Tamam, ustayla kavga da etmeyin ama en azından sorun. Bu ustanın işini ve müşteri olarak sizi ne kadar ciddiye aldığını gösterir.
Çıkan (değişen parça varsa) nerede olduğunu sorun. “Yok” cevabı ile karşılaşırsanız “Bulun” deyin. O eski parça sizin. Sizden bedava alıp bir arkadaşınıza satılmasına izin vermeyin. Ülkemizde bu eski parçayı satma katakullisi sıklıkla yapılmaktadır. O sebeple mutlaka sorun.
Yukarıdaki sorulardan rahatsız olan ustanız varsa, onunla çalışıp çalışmamayı gözden geçirin.
Bir çok usta, eğer gerçekten ustaysa ilk başta sert yapsa da, sonrasında bu tür sorularınıza cevap verir ve zamanla ilişkiniz daha samimi boyuta geçer.
Ha bir de ezik olmayın. Unutmayın ki motosiklet sizin, para sizin; siz parasıyla iş yaptırıyorsunuz. Yani işveren konumundasınız. Sert ya da buyurgan konuşun demiyoruz, ayarınızı koruyarak kendinizi ciddiye aldırın ve öğrenmeye meraklı olduğunuzu ustanıza anlatın. Hesap sormaktan çok işin bir tarafı olmak istediğinizi anladığı anda ustanız da rahatlayacak ve paylaşımcı olacaktır.
Soru Sorun
İkinci Konu: Soru Sorun ve Öğrenin
(Değişen / tamir olan) Parçalarınızı kontrol edin (anlamasanız da parçaya en azından bir bakın). Çoğu zaman gözünüzün gördüğü yeterli olacaktır. Tam oturmayan, sızdıran, yamuk duran parça illa ki gözünüze çarpacaktır.
- Lastik basınçlarına da gelmişken bir baktırın.
- Tamiratın yapıldığı alanlarda bir eksik, bir yamukluk, içinize sinmeyen bir şey var mı bir göz atın.
- Zinciriniz yağsız ise yağlatın.
- Burası çok önemli: lastiklerinizde ve fren diskleriniz temiz mi, pislik ve özellikle yağ var mı kontrol edin.
- İlk hareketi gerçekleştirdikten sonra yola çıkmadna çnce ön ve arka frenlerinizi deneyin. Yolda tutmadığını görmek çok daha kötüdür.
Kısacası servisten çıkmadan önce motosikletinizi bir bütün olarak değerlendirin.
Sanki ilk kez görüyormuş ve satın alacakmış gibi bakın motosikletinize.
Yani bir şekilde ustanıza motosikletinizle ilgilendiğinizi belli edin.
Bunları yaparsanız büyük ihtimalle adınız “Kıl” a çıkacaktır. Bu iyi bir şeydir. Eğer “kıl motorcu” olursanız rahat edersiniz.
Benim şahsi tecrübeme göre iyi, adı bilinen ustaların atölyeleri, servisleri; yetkili servislerden daha ciddi ve iyi iş yapıyorlar.
Fakat yine de oradan motosikletin üzerinde sizin canınız çıkacak; bunu asla unutmayın.
Kontrol Edin, Güvenle Gidin
Yazı Tavsiyesi
Bu yazı Motosiklet Acemileri İçin, Püf Noktası ve Tamir & Bakım kategorilerinde yayımlanmıştır.