Maceracı Motosiklet Sürücüsünün El Kitabı

Kitap Değerlendirmesi: Maceracı Motosiklet Sürücüsünün El Kitabı

Motosiklet ile uzun yolculuklar yapmak, dünyanın az gidilen köşelerine gitmek ve sıradışı yerler görüp keşfetmek birçok motosiklet sürücüsünün hayalidir. Günümüzde bu tür yolculuklar yapan motosiklet sürücüsü sayısı ülkemizde epeyce artış göstermiş durumda. Bunların büyük bir bölümü ise Yamaha Tenere ve BMW GS ile seyahat eden motosiklet sürücüleri. Yamaha Tenere XT 660 Z’nin Facebook’ta son derece aktif bir sayfası var ve burada Tenere kullanıcıları yaptıkları gezi fotoğraf ve bilgilerini paylaşıyor. Bu, kısa süre öncesine kadar eksikliği çekilen bir şeydi. Her ne kadar motosiklet forumlarında bazı bilgilere ulaşılabilse de, bunların büyük bölümü ya güncelliğini yitirmişti ya da ayrıntıdan yoksundu. Facebook’taki grup sayfalarının yanı sıra, gezginlerin açtığı kişisel bloglar da çok yararlı oluyor.

Her şeye rağmen, derli toplu ve ayrıntılı bilgiye ulaşma konusunda belki de en büyük bilgi kaynağı hâlâ kitaplar ve ne yazık ki, ülkemizde bu konuda henüz kayda değer bir ilerleme sağlanamadı. Batı’da ise, uzun motosiklet yolculukları için hazırlanmış onlarca rehber kitap var.

Size, bunların en iyilerinden birini tanıtmak istedik. Adı: Adventure Motorcycling Handbook. Türkçe’ye, Maceracı Motosiklet Sürücüsünün El Kitabı diye çevirebiliriz. Yazarı Chris Scott. Maalesef kitabın Türkçe çevirisi yok ve bir gün Türkçe’sini okumayı diliyoruz. Bu nedenle şimdilik yalnızca İngilizce bilen motosiklet sürücülerine hitap ediyor.

Kitap, başlıca 7 ana bölümden oluşuyor ve bu bölümlerin altında konular birçok alt başlığa ayrılmış durumda. Birinci bölüm, planlama ve hazırlık ile ilgili.

2. bölüm: motosiklet seçimi ve motosikletin yolculuğa hazırlanması

adventure.motorcycling.handbook

Bu bölümde, yazar birkaç değişik motosiklet marka ve modelini tek tek değerlendirmiş. Bunlardan birkaçı Türkiye’de de olan marka ve modeller. İçlerinde Tenere XT 660 Z de değerlendirmeye tabi tutulmuş. Yazar, motosikletin olumlu özelliklerine değinirken motorun, yakıt tüketiminin, görüntüsünün ve taşıdığı mirasın motosikletin artıları olduğunu belirtiyor. Buna karşılık, ağır oluşunun (Yamaha’nın motosikleti hafif tutmak için pek bir çaba sarf etmediğini söylüyor), düşük malzeme kalitesinin ve hızlı yükselen fiyatının olumsuz özellikler olduğunu söylüyor.

3. bölüm: yolda yaşam

Kampçılık, gümrük ve sınır geçişleri, yön bulma, motosiklet bakımı ve ufak tefek arızalara karşı tavsiyeler, acil ilkyardım müdahalesi, yol ve arazi sürüş tavsiyeleri gibi konular yer alıyor.

4. bölüm: Asya

rotalarına ayrılmış ve burada Hindistan, Nepal, Tibet, Moğolistan, Çin, İran, Pakistan gibi ülkelere yapılacak yolculuklar için tavsiyeler bulunuyor.

5. bölüm: Afrika

Afrika ülkeleri ve deneyimler.

6. bölüm: Güney Amerika

ülkelerine yapılacak yolculuklar için ayrılmış.

7. bölüm: Motosiklet selesinden hikâyeler

Başlığıyla sürücülerin maceralı öykülerini anlatıyor.

Kitap, üçüncü dünya ülkelerine (ya da medeniyetten uzak bölgelere) yapılacak yolculuklar için yararlı olur mu? Evet, kesinlikle! Kitabın kapağında, dünyayı dolaşan ve The Long Way Round adında bir belgesel de yapan ekipten Ewan McGregor’un bir sözüne yer veriliyor. McGregor şöyle diyor:

“(yolculuğa karar verdiğimizde) Yaptığımız ilk şey, Maceracı Motosiklet Sürücüsünün El Kitabı’nı satın almak oldu.”

Ewan McGregor

Görüldü: Facebook’da 2adventureriders paylaşımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir