Motosiklet aksesuarları

Motorumuza takabileceğimiz ek parçaları ve tavsiyelerimizi bu bölümde göreceğiz. Motosiklet aksesuarları nelerdir ve ne işe yararlar; hemen başlayalım.

Sele yanı ya da altındaki bağlama noktaları

Sinyalin sağında ve altta gördüğünüzü pinler. Bu çıkıntılar, sele üzerine bir şey bağlamak yada sabitlemek istediğinizde işinize çok yarayacaktır. Sağlamdırlar fakat ağır nesneleri sabitlerken yine de dikkatli olunuz. Ne kadar fazla çıkıntı kullanırsanız o kadar iyi. Yükü mümkün olduğunca çok çıkıntıya bölün. Yeni motosikletlerde bu çıkıntıların yerini alan ortası boş alanlar var. Onların da mantığı aynı.

İsterseniz orijinal motor çantaları koyabilirsiniz tabii ki, lakin benim yaptığım gibi normal bir çantayı da aynı şekilde kolayca sabitleyebilir ve kolayca takıp çıkarabilirsiniz.

Depo üstü mıknatıslı çanta

Bir başka seçeneğiniz ise sağdaki yine resimlerde görüldüğü üzere depo üstü mıknatıslı çantalardır. Bu çantalar doğrudan depoya yapışır. İyi yanları ek bağlantıya ihtiyaç duymamaları. araziye çıkmadığınız sürece güvenlidirler, düşmeyecek şekilde yapılmışlardır.

Depo Üstü Çanta - 2

En güzel tarafları ise motordan indiğinizde çekip çıkarmanız ve ufak tefek her şeyi devamlı yanınızda bulundurmanızdır.

Resimlerde gördüğünüz çanta doksan liraya alındı ve en ufak boy. Daha büyükleri, üst kısmı şeffaf olup navigasyonunuzu, cep telefonunuzu, haritanızı koyup görebileceğiniz modeller de mevcut.

Yalnız şu noktayı unutmamak da fayda var, üstü şeffaf çantalar yol yerine çantanın üzerine bakmanıza sebep olup yol güvenliğinizi tehlikeye atmanıza sebep olabilirler.

Tabiidir ki depo üstü çantaların cidden büyük boyda olanları da mevcut. Özellikle uzun yolda fazla  eşya taşımak isteyenler için iyi bir çözüm olabilirler. Zira bazı modellerde arkaya çanta takmak için hazırlık bulunmamaktadır.

Koruma demirleri

motosiklet koruma demiri, sağ ön çaprazdan görünüm

Motosikletiniz yattığında hasar görmesini engelleyen, kaydıraklar gibi şaseye tutturulan korumalardır. Motosiklet aksesuarları içinde en yaygın olanlarından biridir.

Markalı olanları da vardır, aksesuar satan büyük firmaların (Motech, Givi gibi) her motora uyan evrensel (universal) türleri de bulunur.

Tabii şöyle bir şey de var, bunlar sonuçta bildiğiniz boru. Sanayide kendiniz de yaptırabilirsiniz ve hayli ucuza çıkarsınız işin içinden. Hatta motosiklet.net adresinde ayrıntılı yapım sayfaları da var “DIY – Kendin Yap” bölümünde.

Kayma Engelleyiciler (frame sliders)

Bu takozlar motosiklet yattığında gövdenin çizilmesini engeller.

Amacı motosikletinizdeki en güçlü parça olan şasiye bağlanarak motoru kendi üzerinde kaydırmak ve dışı kabuğun yere sürtünerek zarar görmesini engellemektir.

Bir diğer faydası da düşme anında motosikletin yere temas eden kısmını azaltarak daha geç yavaşlamasını, böylelikle sizden uzaklaşmasını sağlamasıdır.

Bir çok kişi görsel olarak koysa da bu kaydırıcılar işe yararlar.

Peki hiç riski yok mudur? Her ne kadar motosikletin en güçlü kısmı şasiye tutturulsalar da, unutmamak gerekir ki şasi bu tür darbeleri almak için tasarlanmamıştır. Normal olarak,  motosiklet yattığında şasi yere değmez. Dış kabuk, eksoz gibi parçalar şasinin yere sürterek aşınmasını engeller.

Bazı kazalarda, bu çıkıntılar şasiye zarar verirler ve yine unutulmamalıdır ki şasi değiştirmek çok pahalı bir iştir.

Peki sadece şasiye mi uygulanır?

Soldaki karede görüldüğü üzere, sadece şasiye değil, diğer noktalara da yapılan uygulamalar mevcuttur.

İşin güzel tarafı, bu eklentilerin (aksesuar) hayli ucuza temin edilebilmesidir. Hem görsel hem de işlevsel anlamda ufak bir bütçe ile motosikletinize taktırmanız mümkündür.

Bu konuda özellikle yabancı forumlarda çok fazla bilgi var. Gugıl Abi’ye “frame sliders” yazarak erişebilirsiniz. Türkçesi henüz oturmadığı için dilimizde arama yapılacak kelimeyi ne yazık ki size veremiyoruz 🙂

Bu yazı Motosiklet Acemileri İçin ve Motosiklet Ürün Tanıtım İnceleme kategorilerinde yayımlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir