CBR650R 2019: günlük kullanıma uygun Süperspor
Beğendik
Harika iskelet (şasi) | Keyif veren motor | Fireblade görünüşü ve havası
Beğenmedik
Ufak depo | Okunması zor göstergeler | Bu sınıf için başdöndüren tork eksikliği
Süper spor motosiklet sınıfının ölmek üzere olduğunu daha önce paylaşmıştık.
600’lükler efsanevi zamanlar yaşadılar ve o zamanların sürüşü tehlikeli olsa da keyif verici madde sınıfında değerlendiriliyorlardı 🙂
Şimdi 700, hatta 750 santimetreküplük hacimlere alışmış olsak da Honda CBR650R ile iddialı. Gerçi Honda motosiklet camiasının geriden ama her zaman sağlam gelen markası olarak bu sınıfa 650 cc. ile devam ediyor (en azından 2019’da).
Süper spor sınıfı CBR koduyla ifade ediliyor Honda’da. İngiltere sitesinde de sayfanın açılış görseli de aşağıda. Demek ki bizi sportif bir performans bekliyor. CBR grubunun ana görevi iddialı hatta yarış performansını yolda yaşatan motosikletler sunmak.
Bu iddialar bizi hala heyecanlandırıyor mu? Çok emin değilim açıkçası. Üstelik bu bir Fireblade de değil. Yine de Honda, süper spor ve CBR kelimeleri bir araya gelince tabii ki hız beklentimiz artıyor 🙂
O halde motor (güç ünitesi) ile başlayalım:
Motor
Silindir başına dört sübaplı motor 100 beygiri 12’000 devirde veriyor ve bu arada elden geçirilmiş egzozdan da çok güzel sesler geliyor.
Tork 63.9 Nm ve 8000 devirde ulaşıyoruz bu zirve değerine.
Çekiş iyi, keyif veriyor ama bir 750 cc. süper spor motosikletten (hele R kodu taşıyan bir motosikletten) beklendiği gibi de değil açıkçası. Diğer tüm orta hacim 4 silindirliler gibi dört bin devir altında canlılık yok. Yine bir kez beş binlere ulaştınız mı on iki bin devirdeki kırmızı çizgiye kadar şenlikli devirlendiğini söylemeli 🙂
Orta devirlerden itibaren pürüzsüz motor gücünü geniş bir banda yayıp çizgisel bir dağılım yakalamış ve orta-üst devirlerde kaldığınız sürece hızlı ve sportif sürüş için haydi haydi yeterli olduğunu kanıtlıyor.
CR650R 2019’u kullanmanın güzel taraflarından birisi de bu. Evet, biraz uğraşmanız gerekiyor ama çabanızı çok güzel ödüllendiriyor bu makine. Tabii ki böyle sürmek benzini biraz fazla büyük kadehlerle içmek demek ama kafası çok güzel 🙂
Fiyat
CBR650R (sahibinden sayfası için buraya tık), Kawasaki ZX-6R Ninja ve Yamaha R6 gibi modellerin rakibi. Özellikle ikinci elde fiyat önemli bir kriter olarak öne çıkıyor ve Honda bu konuda da avantajlı.
İskelet ve Sönümleme*
* Şasi ve süspansiyon
CBR’ın şasisi CB650R ile ortak ve eski CB650F iskeletinin güncellenmiş hali. R için arka taraf biraz yukarıya kaldırılmış ama sele 810 mm. gibi normal bir seviyede tutulmuş.
Kısa boylu sürücler için iyi haber: parmak ucuyla değil yere rahat rahat basarak sürebileceğiniz bir CBR ile tanışın.
Honda arka kolda bir takım değişiklikler yapmış, bunu ön taraftaki değişikliklerle desteklemiş ve bunlar doğrudan sürüş hissini ve yol tutuş etkileyen değişiklikler ve yüksek mühendislik gerektiren cesur adımlar. Honda bu cesur adımı atmış ve CBR650R artık çok daha yol geri bildirimi verirken iskeletin dengesini de mükemmele yakın hale getirmiş.
Hatta bu değişiklikler pist sürüşüne yakın viraj tekniklerini yolda uygulamanıza bile izin verecek kadar başarılı sonuçlar getirmiş.
Ön çatallar Showa marka Separate Function Forks (SFF) tekniğiyle üretilmiş sisteme sahip. İlginç şekilde önde ayar yok ama arka tarafta yedi seviyeli ön yükleme yapmak mümkün. Ayar yok dedik fakat ön taraf işini çok iyi yapıyor; tam da Honda’dan beklendiği gibi…
Sürüş Hissi
Bu konuda da tipik klasik Honda işi: iskelet, geliştirme neticesinde çok iyi ama motor iddialı değil, ön taraftaki süspansiyonlarda da iddialı değil. Bunun sebebi pahalı olmadan performans sunabilme faydası.
Honda bu sınıfın sürüş heyecanı ve hissi için satın alındığını biliyor. Evet, CBR650R 2019 çarpıcı teknolojik özelliklere sahip değil ama virajlara saldırabiliyor, sınırları güven içerisinde kalarak zorlamanıza izin veriyor ve bunu iyi beceriyor…
Geç apeks, sert yatırma, sağlam gaz açma düşkünü iseniz bu Honda her şeyi çok iyi yapıyor ve hiç bir tarafı sizi endişeye sevk etmeden yola saldırıyor.
Bu sınıfın en geçerli akçesi virajlardaki neşter hassasiyetindeki çizgi kontrolü ve gaz; Honda CBR650R bu açılardan gerçek bir spor motosiklet heyecanını gaz koluna sığdırmış.
207 kilo gibi ciddi hafifliği sayesinde CB650R üzerindeyken virajı görür görmez içiniz kaynamaya başlıyor ve bir taraftan diğerine yatmak da çok kolay olduğu için son derece hızlı ve akıcı bir sürüş tarzı yakalıyorsunuz.
Frenler
Ön tarafta Nissin marka dört pistonlu ısırganlar (kaliper) ve onlaraeşlik eden 310 mm.’lik diskler var. Arkada ise iki pistonlu ısırgan ve 240 mm.’lik disk mevcut. Elcikler ayarlı değil ama küçük eller için bile uygun olduklarını söyleniyor.
ABS ayarlı değil fakat kuru asfaltta ve soğuk havada sürmediğiniz sürece hiç hissedilmiyor. CBR650R 2019 klasik Honda frenlerine sahip, güçlü, dengeli ve güven verici.
Konfor, Sürüş Rahatlığı
Selenin üzerinde tüm günü hem de önümde gerçek bir yarışçıyı takip ederek geçirdikten sonra CBR daha da etkileyici görünüyor gözüme.
Bunun sebebi bütün gün performans sürüşü yapmış olmama rağmen hala dinç hissetmem! Yorucu olması gereken bir taraftan diğer tarafa sert yatırışlar, geç fren geç apeks ve sert gaz açmalarla dolu bir günün sonunda hala yorulmamış olmak CBR650R Fireblade’in kalitesini apaçık gösteriyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse CBR650R 2019’dan daha yorucu gezi motosikletleri kullandığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat CBR bu konforu ciddi spor sürüşte de sunuyor; farkı bu.
Peki bunun sebebi ne? Honda her bileşeni sürücünün ergonomisi için mükemmel derecede iyi ayarlamış. Ayaklıkların, selenin, elciklerin konumları tam olmaları gereken yerde. Depo ise dizlerin ve bacakların tutunuşu için çok doğru açılara ve oyuklara sahip. Sert frenleme ve firkete dönüşlerde depoyla ve motosikletle bütünleşiyorsunuz. Sele rahat, gerçi az da olsa kayma yaşanıyor ama diğer yandan arka sele sert gaz açışlarda fazla geriye kaymanızı engelleme işini iyi beceriyor.
Kısacası Honda bu model için bütün deneyimini kullanmış ve ideal oturuş ve ergonomiyi yakalamış; iyi iş.
Sürüş Yardımcıları, Elektronik Destekler
Diğer özelliklerin aksine CBR650R 2019 modelinde açılıp kapanabilir çekiş kontrole sahip ama o kadar, kademeler yok. Kayma-destekli debriyaj sayesinde de debriyaj kolu tüy kadar hafif ve vites küçültmelerde çok yumuşak geçişler yapıyor. Bir kez daha: “İyi de, insan kademeli çekiş kontrol ve bir kaç oyuncak-özellik daha koyar yahu!” diyebilirsiniz.
Ben de yine aynı şeyi söylerim: “Bu performansta, bu hızda, bu kullanım özelliklerine sahip, bu kadar iyi bir motosikleti bu fiyata istiyorsanız ancak bu kadarını alabiliyorsunuz…”
Ha, tüm mümkün özellikleri ve elektronik oyuncaklar için elinizin altında hala CB1000R Fireblade var.
CB1000R tarzı gösterge grubunda sayısal olmak üzere hız göstergesi, devir saati, iki kısımlı gezi ölçer, benzin seviyesi, vites göstergesi, uzun far ve son olarak saat var. Eksiksiz bir tablo ama CB650R’nin göstergesi görüş alanınızda değil. Bu iyi değil çünkü gözünüzü yoldan ayırıp bakmak gerekiyor. Arka aydınlatmanın sadece gece (otomatik olarak) devreye girmesi de gündüz okunurluk sorununu çözmeye yardımcı olmuyor.
Sonuç
Şahsen spor-gezi modelleri tercih eden birisiyim. Spor motosikletleri ise hep gereksiz bulurum. Özellikle sert olmaları sebebiyle (neden piste yakın bir aracı yolda kullanayım ki?).
Ama bu Honda, CBR650R, bu fikrimi değiştirdi. Neden derseniz spor-gezi kadar rahat sürdüğüm ama spor-geziden çok daha sportif sürüşün kendi cazibesi var…
CBR650R’in farkı ve çekiciliği de burada zaten, kendi karakteri vara. Safkan hız ve spor motosiklet isteyenlere değil, gezi ve günlük kullanım odaklı sürücülere yönelik, yarış motosikleti gibi görünen ve ona yakın hızlı sürüşler sunan bir ara sınıf modeli. Hem de sert sürüş ve fazla hassas gaz ve gidon zorlayıcılığı olmadan.
Honda’nın CBR650R için 2019 senesinde yaptığı tercihler piyasanın bu sınıfı terkedişini durdurabilir mi?
Şampiyonalardan ve fabrika yarış takımları motosikletlerinden kopyalanan 600’lük motosikletler artık satmıyor. “Racing’çilerin” devri bitti, giderek daha az insan yarış motosikleti alıyor; artık herkes rahat ve kolay sürebilecekleri motosikletlere yöneldi.
Honda’nın bu son hamlesi kolay kullanılabilir ve spor performans sunan motosikleti öne çıkarıyor. Yine de piyasada bu motosikletlere hala talep var mı emin değilim?
Motor
Tip | Sıvı soğutmalı 16 sübaplı DOHC sıra-4 silindirli | Hacim | 649 cm3 |
Güç | 70 kW @12,000 devir | Tork | 64 Nm @8,500 devir |
Depo hacmi | 15.4 litre | Tüketim | 6 litre |
İskelet | Çelik elmas tip | Sele yüksekliği | 810 mm. |
Boyutlar | 2,130mm x 750mm x 1150mm | Ağırlık | 207 kg. |
Ön ve arka far | LED | HISS güvenlik sistemi |