Çipli ehliyet için son tarih ne zaman?
Ehliyet ve kimlik birleştirme ile tek kartta ikisini de taşıyın. Ehliyet ve kimlikte yeni dönem başladı, ehliyet ve kimlik kartı (nüfus cüzdanı) birleşiyor. Artık tek kartla hem nüfus cüzdanınızı hem de ehliyetinizi taşıyabilirsiniz.
Ehliyetinizi ve kimlik kartınızı çipli hale getirmek için ne yapmalısınız?
İçişleri Bakanlığının ‘Hayat kimliğinle kolay’ uygulamasıyla yeni nesil sürücü belgeleri (ehliyet) çipli kimlik kartları ile birleşiyor.
Bu sayede ayrıca ehliyet taşımaya gerek kalmıyor.
Nüfüs ve ehliyet birleştirme ücreti ne kadar?
Birleştirme işlemi ücretsiz! Fakat yerine getirilmesi gereken şartlar var.
İki kart nasıl birleşiyor şartlar neler?
Sadece yeni nesil çipli kimlik kartları ile birleşme yapılabiliyor. Bu nedenle eski tür nüfus cüzdanı (kart şeklinde olmayan, çipsiz) sahibi olanlar birleştirme işlemini yapamıyorlar zira işlem yeni nüfusların çipi üzerine gerçekleştiriliyor.
Yeni tip sürücü belgesine sahip sürücüler, çipli kimlik kartıyla nüfus müdürlüğüne başvurduğunda ya da kimlik kartını değiştirmek için nüfus müdürlüğüne geldiğinde, ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonunu ücretsiz gerçekleştirebiliyor.
İki kartın birleştirilmesi nasıl yapılıyor?
Ehliyet ve kimlik birleştirme, çipli sürücü belgenizi çipli kimlik kartıyla birleştirmek, nüfüs cüzdanına ehliyetinizi yükletmek için:
- İlk adım olarak “Alo 199” aranmalı ya da ‘randevu.nvi.gov.tr’ adresinden randevu almak gerekiyor.
- Randevu ile herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapılabiliyorsunuz.
İşlem bir dakika sürüyor ve ehliyetinizle birleştirilmiş yeni kimlik kartınız sistemde kayıtlı resmi adresinize postalanıyor.
Dikkat!
Ehliyetin kimlik kartıyla birleştirme işlemi sırasında kişinin eski kimlik kartı ve ehliyeti otomatikman iptal ediliyor.
Eski kartlarınız iptal edileceği için yeni kimlik kartınız resmi adresinize ulaşıncaya kadar kullanabilmeniz için size geçici belge verilecek. Fakat yeni sistemde ehliyetlerin süreli olduğunu unutmayın. Yeni kimliğinizde 5 yıl geçerlilik süresi olan ehliyetiniz yüklü ise, beş yıl sonra tekrar yükleme yapılması şart.
Yenileme süresi içerisinde tekrar yükleme yapılmazsa süre sonunda ehliyet işlevi kimlik kartından siliniyor.
Başvuru için neler gerekiyor?
Yeni ehliyet başvurusu için:
- Eski sürücü belgesi,
- Nüfus cüzdanı,
- 15 liralık ücretin makbuzu,
- 1 biyometrik fotoğraf,
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve
- “Sürücü olur” yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu gerekiyor.
Çalıntı ve kayıp halinde ne yapmalı?
Ehliyetiniz çalınırsa ya da kaybederseniz ehliyet için tekrar başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvurmanız ve kayıp/çalıntı bildiriminde bulunmanız gerekiyor. Sisteme işlenen zayi kaydı sayesinde artık kayıp ilanı verilmesine de kalktı.
Bundan sonraki adım nüfus müdürlüğü. Randevunuzu alarak herhangi bir nüfus dairesine giderek işlemi hemen yapıyorsunuz ve yeni ehliyet posta ile 1 günde resmi adresinize teslim ediliyor. Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl. Geçerliliğin sona ereceği tarih çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvurmanız gerektiğini unutmayın.
Yenileme için ne kadar zamanınız kaldı?
Ehliyet ve kimlik birleştirme işlemi için süre sınırlaması bulunmuyor.
Ancak eski tip kimlik kartı ve ehliyetin çipli hale getirilmesi için süre sınırı var. Ehliyetler için yenileme süresi 2022’de son buluyor, nüfus cüzdanlarının çipli kartlara çevrimi için de 2023 yılına kadar vaktimiz var.
Randevu almadan gitmeyin
Randevunuzu ihmal etmeyin, cezası var
Alo 199 ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden ya da numaralı çağrı merkezinden aldığınız randevuya gitmezseniz sistem sizi otomatik olarak blokluyor ve yeni randevunuzu 1 ay boyunca alamıyorsunuz.
Randevunuzu iptal edebilirsiniz
Gidememe durumunuz olursa randevunuzu iptal edebileceğinizi unutmayınız: randevunuzu, saatinden yarım saat öncesine kadar iptal edebilirsiniz.
Kimlik İşlemleri Fiyatları
Ehliyet ve nüfusu, yeni çipli kimlik kartı ile birleştirmek ücretsiz demiştik ama hazır bu sayfadayken kimlik yenileme fiyatlarını da yazalım:
- Kimlik yenileme: 25 TL
- Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 25 TL
- Eskiyen kimliği değiştirme: 25 TL
- Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Bununla birlikte doğumdan sonra bir ay içinde kimlik kaydı yapılması gerekiyor eğer bu süre geçtiyse: 25 TL
- Çipli kimlik kaybedilmişse: 50 TL
Hangi belgeler isteniyor?
25 TL’lik değişim ücreti nereye yatırılıyor?
Kimlik yenilemek için başvuruda istenen belgeler ise şöyle:
- Nüfus cüzdanınız.
Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da geçerli kimliklerdir. - Son altı ay içinde çekilmiş bir (1) adet biyometrik fotoğraf.
- 25 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont.
Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden kredi kartınızla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
Yeni Çipli Kimlik Geçerlilik Süresi Nedir?
Yeni kimlik kartının kullanım süresi 10 yıl. Sürenin ne zaman dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin yeniden başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor.
umarızki faydalı olur yazılarınız güzel
Teşekkür ederim; beğendiğinize sevindim.
Önerilerinizi ve eleştirilerinizi her zaman bekliyorum.