Son zamanların en gözde motosikleti Motoran Allegro değerlendirmesi
Motoran firmasının ürünü olan Allegro modeli 50, 80 cc.’lik hacimleriyle piyasanın gözdesi. Her yerde özellikle Allegro 50 görüyor ve çoğu zamanda güzelliğini fark ediyoruz. Peki Allegro 50 nasıl bir araçtır?
Dilerseniz tanıtıma teknik özellikler ile başlayalım:
- Hava Soğutmalı, Tek Silindirli, 4 Zamanlı motoru, elektronik CDI ateşlemeye sahip, ister marş motoru ile ister ayaktan marş ile çalıştırılıyor.
- Otomatik CVT vitese sahip Allegro yaklaşık olarak 85 kg. civarında.
- 4.5 litrelik yakıt deposu ile Allegro (benzini 7 lira alırsak) 30 ₺ civarında benzin alıyor. Gündelik kullanımda depoyu dibine kadar bitirmeyeceğimiz için depo tam boşken 20 lira civarı benzin alıyor (yani ibre tam boşu gösteriyorken).
- Fren konusuna gelince: Allegro motosikletlerde önde disk ve arkada kampana frenler var. Şimdi hemen: “Aaa! Arkada kampana ne demek? Bu devirde kampana olur mu?” diyeceklere cevap vermiş olayım: “Valla mis gibi de oluyor. Zira sürüş eğitimi alan herkes bilir ki arka fren ön tekere göre daha az etkilidir ve Allegro gibi en fazla 70 km./saat hızına çıkan bir motosiklet için frenler son derece, evet son derece iyi.
- 12 V / 7 Ah bir akü var ve ben değiştirdim, pahalı olmayan bir aküsü var.
- Renk Seçenekleri: Fabrikaya göre Beyaz/Kahve, Beyaz/Mat Siyah renkleri var. Mat siyahı hiç görmedim, fakat bu fikrimi değiştirmiyor: Beyaz – kahve en çok yakışan rengi.
Genel Değerlendirme
Gaz Hassasiyeti: Acemiler, özellikle büyük motosiklet kullananlar için oturması uzun süren, hakimiyeti zor sağlanan özelliklerden bir tanesi. Fakat 50’lik bir motosikletle ve özellikle dar manevralarda gaz açmayı öğrenmek, 50’lik kaç-kaç ile daha tehlikesiz ve daha kolay. Üstelik bunu yaparken fazla güç tehlikesi de yok Aynı şey viraj çıkışındaki destek gazında da geçerli. Ufak (hafif) kasa, fazla olmayan güç ile çıkıştaki gazı ve çekişi hissetmek daha kolay.
Yönlendirme: 50 cc.’lik motosiklet o kadar hafif ki yönlendirme ya da viraj için gidon kullanılmıyor neredeyse. Yani gidon itmek yada kontra basmak gibi bir şey söz konusu değil. Buna karşılık bütün dönüşleri ve aşağı yukarı bütün sürüşleriniz boyunca yönlendirmeyi tamamen vücut kontrası ile yapıyorsunuz.
Kıvraklık: Aralardan geçerken ya da hassas yönlendirmeler için düşük kilosuyla tüy gibi hafif Allegro Motoran. Arka Freni Ezme ve Gaz Kontrolü ve Yavaş Sürüş, Yavaş Manevra tekniklerine hakimseniz en düşük hızlarda ve en sıkışık ortamlarda bile Allegro ile aralardan kolayca sıyrılıp kurtulabilirsiniz. Yine bir hafiflik özelliği, hafif motosiklet candır.
Gelelim 50 cc’lik Motosiklet Nasıl Sorusuna
Her şeyden önce, 50 cc. bir motosikletin, kararlı ve ciğerli (canlı) olarak çıkabileceği sürat 50-60 kilometre civarında. Bu sürat ise akan trafikte yavaş kalıyor ve dolayısıyla herkes devamlı üzerinize kırıyor sizi sıkıştırıyor ya da korna çalıyor (şayet acemi iseniz ve yol stratejilerini bilmiyorsanız, şeridi doğru kullanıp doldurmuyorsanız). Benim kullandığım 50 cc, ateşlemesi ve beyni modifiye edildiği için 70 kilometre sürate rahatlıkla çıkıyor ki buna da trafikte seyir etmek için alt sınır diyebiliriz. Yine de biraz açık yolda diğer tüm araçlar sizden daha hızlı o yüzden panik safhasını geçmiş sürücü olmadığınız sürece trafiğe 50’lik ile çıkarken dikkat etmekte fayda var.
Ve yine hatırlatmak isterim ki ufak olduğu için, şerit, şerit içerisinde çizgi yolun bütününü kullanma ve doldurma, yol stratejileri kavramları devamlı şekilde uygulamanız lazım. Zira bu kadar küçük bir taşıtı devamlı yok sayma ve üzerinden geçme tavrı var Bu arada bir ilave daha, bu sınıf B sınıfı ehliyetle, motosiklet ehliyetine ihtiyaç duymadan sürebileceğiniz bir sınıf 50 cc. sınıfı.
Nelere Dikkat Edelim?
- Lastikler İyi Değil: Ucuz bütün kaçkaçlarda olduğu gibi Motoran Allegro’larda da iyi lastik yok; özellikle kış için lastik değiştirmeniz tavsiye olunur.
- Şanzıman (vites) Kayışı: 7’000 km. civarında değişiyor. Kayış (ağustos başı) 80 ₺, işçilik değişir ama ben 40 ₺ verdim.
- Vida Gevşemesi: Bakın bu konu ayrıca önemli çünkü ciddi sıkıntılara sebep olabiliyor. Özellikle arka taraftaki civatalara dikkat edin:
Egzoz, hava kutusu, orta sehpa civataları gevşiyor ve yolda düşüyor. Fark etmez ve önlem almazsanız bir süre sonra egzozunuzu yolda düşürür ve çıkan sese şaşırırsınız 🙂 Yani en azından bana öyle oldu 🙂
Çözüm ise basit, belirli aralıklarla civataları değiştirin. - Yağ Değişimi: Her ne kadar el kitabı 4’000 km.’de bir değiştirin dese de, bana ve ustama göre 2’000-2’500 km. aralığında değiştirmek daha doğru olacaktır. Bu sıklıkta değişim motorun yıpranmasını önlemeye yarıyor.
- Ayaklık: Esnemeye başladığı zaman civatasını kontrol edin ve sıkın. Hatta daha iyisi mevcut somunun arkasına ikinci bir somun (kontra) ekleyin.
- Yağ: Hava soğutmalı bir motor olarak yağ çok önemli, bu yüzden hem iyi yağ kullanımı*, hem de sık yağ değişimi motorunuzun ömrünü uzatacaktır.
- Lastik Basıncı: Çok fark ediyor. El kitabında bile yazmıyor gerçi ama genel kabul 30-32 hava basılması yönünde 🙂 Evet biraz sert oluyor ama çok daha çevik ve diri oluyor sürüşü. Size fazla sert gelirse 2 PSI düşürebilirsiniz ama çok da indirmeyin.
Fren: Ön freni kontrol edin!
Bizde iki adet Motoran Allegro var ve ikisinde de bu sorun oldu: Ön frenin hortum bağlantısı gevşiyor ve hidrolik (fren sıvısı sızdırıyor). Elinizle kolayca sıkabilirsiniz, kontrol etmenizde fayda var.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi elinizin kirlenmemesi için bir kağıt ile temizlik yapın ve elinizle sıkabildiğiniz kadar sıkın bu parçayı (üstteki çizgili parlak metal gümüş rengi kısımdan tutarak). Gevşediği ortada olduğuna göre de zamanla kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Ne Kadar Yakıyor?
Sabit soruya geldik 🙂
Arkadaşlar Allegro 50 az yakıyor çünkü ellilik! 🙂
Şimdi durum şöyle, 50’lik bir Allegro’nun son sürati 70 km. civarında. 50 km.’ye kadar iyi bir hızlanma var ama sonrasında 70 km. sürate de çıkılabiliyor çok zorlanmadan.
Tabii ki trafikte genelde 70 ile, yani tam gaz ile gidiyorsunuz. Tam gaz gitmek de tabii ki maksimum yakıt sarfiyatı demek.
Allegro 50, hiç bir zaman ekonomik modda sürülemiyor yani 🙂
Buna rağmen ortalama yakışı 100 kilometrede 2,89 litre, yani az yakıyor.
Menzil ise yüz kilometre civarında.
Dörtlüleri Yakmak
Dörtlüleri yakma imkanınız var Allegro’da ama nasıl yapıldığını bilmek lazım.
Motoran Allegro’nun sinyal düğmesini, sinyal verirken diğer tarafa çekerseniz, dörtlüler yanmaya başlıyor.
Biraz karışık oldu değil mi? Basit aslında: Bir tarafa sinyal verirken, diğer tarafa sinyal verirseniz dörtlüler yanmaya başlıyor 🙂
Bu yazı Motosiklet Tanıtım kategorisinde yayınlanmıştır diğer yazılar için lütfen buraya tıklayınız.
Kısa Özet
Kesinlikle parasına göre çok iyi motosiklet. Motoran Allegro 50 uzun yol, sürat dışında tüm beklentileri karşılıyor.
Alınır, hem de fiyatını göz önüne alınca alınır tabii ki.
Sabit soruya geldik 🙂 Allegro 50cc ve 100 km.’de 2,89 litre, yani az yakıyor. Depo 3 litrelik, bu da menzil yüz kilometre civarında demek oluyor.
50 cc.’yi size sadece anayol harici sokaklar, yazlık yerler gibi trafiğe çıkmayacağını alanlarda tavsiye edebilirim.
– Lastikler İyi Değil
– Şanzıman (vites) Kayışı
– Vida Gevşemesi
– Yağ Değişimi
– Ayaklık
– Lastik Basıncı
– Fren
– Yukarıdaki her maddenin açıklaması sayfada ayrıntılarıyla var.
Merhaba,
Ben de yaklaşık 24 saatlik Allegro sahibiyim.
Arka çanta takmak istiyorum ama piyasada Allegro’nun demiri yok, şimdilik.
Siz demiri özel mi yaptırdınız?
Özel yaptırmamıştık ama alalı bayağı oldu, hala var mı bilemiyorum.
merhaba
bende allegro kullanıyorum. size birkaç sorum olacak, öncelikle motoru sıfır ve yeni aldım biraz zorlanınca stop ediyor bunun bir çözümü var mı motora zarar verir mi ? bir de 2 kişi yokuş çıkarken zorluyoruz motoru yakma gibi bir ihtimal var mı ?
teşekkürler
Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun.
İlk 800-1000 km.de tüm motorlu taşıtlar için tavsiye edilen motoru çok zorlamamaktır. Devir göstergesi olan motorlarda 3000 devir/dk.yı geçilmemesi önerilir. Allegro’da da bu tahminim düz yolda 40 km/s hıza tekabül eder.
Motorda yük arttıkça devir/dk ve hızdan bağımsız olarak motor yine zorlanır ki Allegro gibi Çin malı motorlar bu zorlanmaya karşı çok dayanıksızdırlar.
Tavsiyelerim
– 1000 km.yi doldurana kadar dip gaz kullanmayın. Sonrasında bakıma götürün, yağını değiştirsinler, dilerseniz hız engelleyiciyi de kaldırtabilirsiniz ama sonrasında bile uzun süreli dip gaz kullanım önerilmez.
– Bu motor 2 kişilik bir motor değil! He nasıl olur? Siz 60 kilosunuzdur, artçınız da en fazla 60 kilodur yine bi nebze binebilirsiniz ama daha fazla ağırlıktaki 2 kişiyi taşımak için bu motor uygun motor değildir. Hele ki siz yokuş çıkmaktan bahsediyorsunuz.Ben (90 kg) bile tek başıma yokuşlarda zorlanıyorum, hızım aşırı düşüyor.
Tek veya çift kişi uzun süreli dip gaz gitmek, yokuşlarda aşırı yükle zorlamak motora kesinlikle zarar verir.
.Hocam ben 2 buçuk yıl önce alegromu aldım.köy içinde kullanıyorum.2 800 km ye geldiğinde motor iflas etti.şu an servisde.sıfır motor takılıyor 500 tl maliyet çıkardılar.parası önemli değil de bu durum normal mi.
Değil tabii ki ama bazen denk geliyor bu tür motosikletlerde.
Sorun çoğu zaman tamircilerde oluyor aslında. Kraldan fazla kralcılar, fabrikanın garantiden değiştireceği bir çok durumda bile kolaya kaçıp ücreti sizden istiyorlar.
Neyse ki (büyük motosikletlerle kıyaslandığında) ucuza geliyor bu tür aletlerin işleri, yoksa sıfırlanan motor için 500 lira çok az bir para.
Geçmiş olsun diyelim; yağına çok dikkat edin, gerisi kısmet 🙂
Hocam merhaba ampul öneriniz nedir acaba marka olarak
Büyük markalar. Ben Osram NightBreaker kullanıyordum ama özgün değerleri yakalayan her büyük markanın lambası uygundur diyebiliriz.
Merhaba ustam bende ellegro 50 cc aldım trabzonda kullanıyorum 8 ay oldu şuan 3000binde son 4 aydır motor bazen calısmıyor yolda istop ediyor calısmıyor ayak marşını devamlı kullanıyom zorla calısıyor. Motorcuya götürdüm usta bişe bulamadı neden oluyor acaba ?
Merhabalar motor marşı bastığı halde bazen çalışmıyor. bujiden olabileceği söylendi fakat yerini bulamadım.
Bujinin yerini mi bulamadınız?
Bende allegro aldım 1 hafta önce ama şuan yedek parça sıkıntısı korkutuyor beni sizce durum nedir korkulmalimi bu konuda? Teşekkürler
Merhaba bir resminde hidrolik sıvısı sızdırıyor ve beyaz olan somunu sıkın demişsin benimde şuan aynı yerden sızıntı var ama bence o sızıntı firen hidroliği değil ön amörtüsörden geldiğini düşünüyorum çünkü o somun kilometre teli somunu bu sızıntı için siz bir önlem aldınız mı?
Selamlar; ben elimle sıktım ve sızıntı kesildi. Zaten hayli bollaşmıştı, o haliyle sızdırması normaldi.
Bir yanlışınız var, 50 cc 70 km hızlara çıkabiliyor demişsiniz kesinlikle hatalı bir bilgi. 1.5 senelik Allegro kullanıcısıyım maks. 55 görüyor o da bayır aşağı inerken. Motorun hızı 50 ile sınırlandırılmıştır yani limitlendirilmiştir. Ancak limit modül aracılığı ile kaldırıldığında hızı 70 km lere çıkarılabilir.
Sınırlayıcı kablosunu sökmek lazım evet.
ben bu sene üniversite kazandım anadolu yakasından asyaya geçeceğim bütçem bu motorun fiyatlarında almalımıyım yoksa başka motormu alayım?
İstanbul gibi trafiği olan bir şehirde biraz daha güçlü, yolda diğer araçlarla aynı hızda akmanızı sağlayacak bir model daha doğru olur diye düşünüyorum.
çantayı nerden aldınız?
Yan çanta çok soruldu evet; Kahramanlar’dan (İzmir) almıştık ama yıllar geçti üzerinden. Şimdi bulmak mümkün mü bilemiyorum.