Kask Kamerası ve Üzerimizdekiler

Motosiklet kazasında güvenlik

Günlük hayatta üzerimizde taşımamız gereken bir çok şey var. Cep telefonu, anahtarlar ve daha bir çok ıvır zıvır. Peki kaza anında bu nesneler bize ne yapar bir fikrimiz var mı?

“Saat yüzünden bileği tuz buz kırılan, yüzük yüzünden parmağı kopan var maalesef.”

Üzerimizdeki sert, dayanıklı malzemeden yapılmış olan her şey, kaza anında bize zarar verebilir (“verir” olarak okuyunuz). Şarapnel onlar, bildiğiniz şarapnel etkisi gösteriyorlar kaza anında. Cebimizde ne taşıyorsak bünyemize girmek için bekliyorlar biz yuvarlanırken.

En zararlı olan ise anahtarlar ve bozuk paralar.
Dar satıh + bükülmezlik, birleşince = kemik kıran göreviyle zarar verecek kemik arıyorlar bedenimizde.

Aynı şey bacak çantası, gömlek cebinde taşınan gözlük çakmak vb. şeyler, pantolon cebinde taşınan cep telefonu ve cüzdan içinde geçerli.

Motosiklet kullanırken üzerimizde özellikle pantalon ceplerimizde bir şey taşımamaya özen gösterelim.

Nasıl ki motosiklet güvenlik ekipmanı sadece bir kere, o da düştüğümüzde işe yarıyorsa, gereksiz ekipman da düştüğümüz zaman bize zarar veriyor. Saat yüzünden bileği tuz buz kırılan yüzük yüzünden parmağı kopan var maalesef ve işin bu yönünü sıklıkla ihmal ediyor, hatta hiç aklımıza getirmiyoruz.

Peki en fazla ne olur? Ünlü yarışçı Schumacher’in kazasını hatırlarsınız. Uzun süre komada kaldı ve hala da kalıcı hasar olup olmadığı kesin bilinemiyor . Oysa son açıklama ile kazanın ilginç bir yanı ortaya çıktı.

“Schumacher’in kafatasında oluşan hasar kaskına takılı kamera ile alakalı olabilir.”

Yani olayı hafife almayalım ve sürüş anında üzerimizdekileri en azından uygun ceplerimize, düşüş anında bize daha az zarar verecek noktalara alalım…

Schumacher’in olayında yapılan açıklama şurada, altında da basında çıkan haber var :

“The helmet completely broke. It was in at least two parts. ENSA analyzed the piece of the helmet to check the material, and all was OK,” a source close to the investigation told The Telegraph.
“But why did it explode on impact? Here the camera comes into question. The laboratory has been testing to see if the camera weakened the structure.”

Hürriyet Gazatesinin haberine göre (http://www.hurriyet.com.tr/dunya/27371623.asp) kaza şöyle gerçekleşti:

“Fransa Alpleri’nde kayak yaptığı sırada geçirdiği kaza sonucu uzun süre komada kalan Alman Formula 1 pilotu Michael Schumacher’in beynindeki hasara neden olan şeyin, kaskındakı kamera olduğu belirtildi.

İddia, Formula 1 yorumcusu Jean-Louis Moncet’den geldi. Alman pilotun oğlu Mick Schumacher’le babasının sağlık durumu hakkında görüştüğünü söyleyen Moncet, katıldığı radyo programında “Michael’ın sorunu düşme değil, kaskına takılı olan Go-Pro kameranın beynine hasar vermiş olması” diye konuştu. Moncet, Schumacher’in sağlık durumuyla ilgili şöyle konuştu:

“Oğlunu gördüm ve Schumi’nin çok yavaş uyandığını söyledi. Bazı şeyler çok yavaş ilerliyor olsa da hala önünde uzun bir zaman var.”

29 Aralık 2013 günü Fransa Alpleri’nde kayak yaptığı sırada kaza geçiren Michael Schumacher uzunca bir süre hastanede tedavi gördükten sonra İsviçre’de kaldığı rehabilitasyon kliniğinden evine götürüldü. Alman pilotla uzman bir ekip yakından ilgileniyor. Doktorlar, konuşamayan ve ayağa kalkamayan 45 yaşındaki pilotun ilerleme kaydettiğini ancak bu ilerlemenin ne derece olacağını bilemediklerini söylüyor.”

motosiklet kazasında güvenlik, Schumacher kaza kamera

Motosiklet kazasında güvenlik riskini arttıracak diğer unsurlar

Motosiklet kazasında güvenlik katsayımızı arttırmak için yukarıdakilere ilave olarak kopup bize çarpabilecek ek unsurlara da dikkat etmemiz gerekir. Bu düşünce yerinden kopup bize çarpacak metal kasalı cep telefonu tutucusu da olabilir, dünya paraya aldığımız son teknoloji navigasyon cihazı da. Bu tür aksesuarların özgün, fabrika çıkışı tutturma, montaj parçaları -eğer motosiklet için üretilmişler ve iyi markalar ise- “gerekli kırılganlık” ile gelirler. Fakat motosiklet için üretilmemiş bir nesneyi metal gibi sert parçalarla monte edersek en azından kaza, çarpışma anında nasıl davranacağını bilerek monte etmeliyiz.

Bu yazı Püf Noktası ve Güvenlik Tavsiyesi kategorilerinde yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir