Honda, 2030 yılına kadar elektrikli motosiklette hızlı büyüyecek
Japon devi Honda elektirkli motosiklet konusunda ağırlığını koyuyor. Yaptıkları sunuma göre hızlı ve etkili şekilde eletrikli motora geçecekler. Elektrikli motosiklet için 3,4 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Honda, 2030 yılına kadar bu inanılmaz bütçeyi hazırlamış…
Honda planına göre 2030’a kadar 30 farklı elektrikli motosiklet modeli sürecek piyasaya. Elektrikli motosiklet pazarında yıllık satış hedefleri 4 milyon adet. Bu amaçla 2025 yılına kadar ondan fazla model süreceklermiş pazara.
Honda elektrikli motosiklet şimdiden başladı: sc-e ve em1 modellerini tanıyalım
Honda en son, 2023 EICMA Milan Motorcycle Show’unda sergilediği yeni Honda SC-e konsept modeliyle ciddiyetini göstermişti. Bu modelin özelliği, değiştirilebilir bataryası idi. 10 kg. gibi hayli hafif bu batarya Honda’nın elektirkli motosiklette ciddi ve farklı alanlarda hazırlandığını kanıtladı.
Yeni gözde: sc-e
Honda şarj sorununu ortadan kaldırıyor
Honda SC-e, 2025 yılında piyasaya çıkacak. Bundan önce Honda EM1-e elektrikli motosikleti görmüştük.
sc-e’nin pili elle çıkıyor. Dolu bataryayı takıp devam ediyorsunuz. Hafif olması da tam bu noktada öne çıkıyor tabii ki. Benzin doldurur gibi hızlı yani.
Her iki modelin de iki kişilik olduğunun özellikle altını çizdi Honda. Bununla beraber, asıl görevinin şehir içi kısa mesafeli sürüşler olduğunu da belirtiyorlar.
Em 1 nasıl bir elektrikli?
EM1’in motoru iki moda sahip. Normalde 2,3 beygir (2.3 PS / 1.7 kW) gücünde bu motor. Ekonomi modunda ise 1,2 beygir (1.2 PS / 0.86 kW) güce iniyor. Ama 90 Nm torku var. Elektrik motorunun avantajları işte… Sürat maksimum 45 km/saat. Bu hız elektronik olarak sınırlandırılıyor. Açıkçası 45 km. hız şehir içinde yeterli. Tam olarka scooter mantığı diyebilirim. Biliyorsunuz scooter’ın Türkçesi: “kaç-kaç”. Fıt fıt kısa mesafeler için üretilen motorlu araçlar scooter’lar.
Şarj ve menzile gelince, fabrika verisi: 41 km. Hayli az evet. Ama değişen pil ile çözüm getiriyor bu işe. Yeterli mi? Tabii ki değil. Ama zamanla artacak ve ucuzlayacaktır tabii ki.
Honda elektrikli motosiklette neler yapacak?
Honda geç kalmadı. Sadece pazarın olgunlaşmasını ve altyapının hazır olmasını bekledi. Birçok yeni marka bu arada ilerledi ve pazara girdi. Honda da günü yakalıyor ve kısa vadede ciddi bir elektrikliye geçiş planlıyor. Bu geçiş tüm dünyada aynı anda gerçekleşecek.
Markanın resmi kaynakları tarafından paylaşılan planlaması, farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılayan modeller üzerine şekilleniyor. Bu kapsamda Japon üreticinin, 2025 yılına kadar küresel olarak 10’dan fazla elektrikli motosiklet modelini piyasaya sürme hedefi söz konusu.
Elektrikli modellerin yıllık satışlarını önümüzdeki beş yıl içinde 1 milyon adede çıkarmak isteyen marka, 2030 itibariyle ise toplam satışının yüzde 15’lik bölümüne denk gelen 3,5 milyon adedi gözüne kestirmiş durumda. Honda’nın özellikle Commuter, elektrikli bisiklet ve Fun gibi satış adetleri yüksek olacak nispeten uygun fiyatlı modellere odaklandığını görüyoruz. Bu doğrultuda; bireysel kullanım için 2024 – 2025 yılları arasında Asya, Avrupa ve Japonya’da iki Commuter EV modelinin piyasaya sürülmesi planlanıyor. Commuter EM ve Commuter EB ürünleri için en büyük pazar olan Çin’e ek olarak Asya, Avrupa ve Japonya’da 2022 ile 2024 yılları arasında toplam beş kompakt ve uygun fiyatlı model de bizi bekliyor.
Honda, Commuter EV’lere ilave olarak FUN EV platformu temel alınarak 2024 – 2025 yılları arasında Japonya, ABD ve Avrupa’da toplam üç büyük boyutlu FUN EV modelini müşterilerinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Honda, ayrıca sürüş keyfini bir sonraki nesle aktarmak amacıyla tasarlanan Kids Fun EV modeliyle de sürece farklı bir bakış açısı getirecek.
Katı hal (solid state) batarya tercihi dikkat çekiyor
Honda bugün paylaştığı bilgiler arasında model çeşitliliğinin yanında, ürünlerde kullanılacak altyapı elemanları hakkında da ö önemli detaylara yer verdi. Markanın elektrikli motosiklet modellerini tamamen katı hal batarya ile donatmayı hedefi dikkatimizi çekiyor. “Solid state” olarak küresel pazarda bilinen bu tipteki bataryaların, lityum-iyon bataryalara göre daha yüksek enerji yoğunluğu sağladığı biliniyor. Bu tip bataryalar daha kompakt ebatlarda daha yüksek menzil değerleri için de önemli potansiyel taşıyor.
Honda şarj altyapısının iyileştirilmesi, batarya özelliklerinin standartlaştırılması ve pil paylaşımı gibi konularda da önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu kapsamda en büyük motosiklet pazarlarından biri olan Endonezya’da, Honda tarafından geliştirilen Mobil Güç Paketi (MPP) kullanan motosikletler için pil paylaşım hizmeti verilmesi amacıyla bir ortak girişim hayata geçiriliyor.
Ayrıca Hindistan’da bu yılın sonuna kadar elektrikli üç tekerlekli taksiler için Honda’nın pil paylaşım merkezi hizmete başlayacak. Bu çalışmaların devamında ise uzun vadede pil paylaşımını diğer Asya ülkelerinde yaygınlaştırması için girişimlerini genişletilmesi de Honda’nın planları arasında yer alıyor. Honda’nın bu yıl içerisinde Kawasaki, Suzuki, Yamaha ile birlikte Gachaco adında yeni bir şirket kurma adımı da elektrifikasyon geleceği için büyük önem arz ediyor. Bu ortak girişim şirketi ile elektrikli motosikletler için standartlaştırılmış değiştirilebilir pillerin paylaşım hizmeti sunulması için gerekli olan altyapının geliştirilmesi sağlanacak.
Ürün gamındaki elektrikleşme süreci, çevre odağında üretim sürecini de değiştirmeyi beraberinde getiriyor. Honda, çevresel stratejileri kapsamında tüm motosiklet ürünleri için 2040’larda sıfır karbon hedefini gerçekleştirmeyi hedeflerken; aynı zamanda içten yanmalı motorları geliştirmeye de devam edeceğini açıkladı. Şehir hayatı için giderek önemli bir taşıt haline gelen motosiklet konusunda Honda’da elektrikli modellere geçiş için çalışmalarının hızlandırırken; içten yanmalı motorları geliştirmeye ve karbon emisyonlarını azaltma girişimlerine devam ediyor.