1800 BMW boksör motor

BMW Big Boxer teknik özellikleri detaylandı

Adeta bir mücevher

Eski zamanların tasarım şeklini temel alan yeni 1800 BMW boksör motor, BMW Big Boxer adıyla anılıyor ve art-deco dönemini akıllara getiren tasarımıyla sanat eseri gibi görünüyor; mesela bir heykel gibi.

İlk başlarda dış görünümü basına açıklanan Big Boxer motoru için teknik özellikler de ortaya çıktı. BMW Motorrad, bir türlü vazgeçemedikleri boksör motoru biraz daha ileri taşımış teknik anlamda. Big Boxer, geleneksel şekilde yine iki silindire sahip. Sübaplar (valfler) üstte. Tabii ki bunlar kavramsal çalışmalar (konsept), yine de BMW gibi büyük markalar için kavramsal çalışmalar hem basına sızdırma, hem de alıcıların, hayranların tepkisini ölçmeye yarıyor. Bu sebeple de özenli çalışılıyor hatta çoğu zaman görünüş işlevin önüne geçiyor.

Concept R 18 ve Concept R 18/2 adlarındaki iki -yine kavramsal- motosiklet modeli için de temel unsur bu motor olmuş durumda.

Motorun bir motosiklet serisinde şimdiye kadar kullanılan en yüksek kapasiteye sahip çift silindirli yapıyı beraberinde getirdiğini de bilmek oldukça önemli.

Yeni BMW Big Boxer’da büyük hacim ve geri vites var

1800 bmw boksör motor tam olarak 1.802cc‘lik hacime sahip motor 4.750 devir/dk.’da 91 beygir güç üretirken, 3.000 devir/dk.’dan itibarense 158 Nm maksimum tork sağlıyor. 2 ila 4.000 devir/dk. arasında elde edilen 150 Nm’nin üzerinde tork, alt devilerden itibaren hazır güç olarak bekliyor.

Dikey olarak ayrılmış alüminyum motor muhafazasına sahip motor, azami 5750 devire sahip. Yani devir değil, tork makinesi karakterine devam.

Yine hava soğutması var tabii ki (en aızndan görünümde) fakat yağ soğutması da eklenmiş. Görsel karakter bir kez daha büyük silindirlere ve silindir kafalarına sahip. Big Boxer’ın vites kutusu ve hava giriş sistemi dahil ağırlığı 111 kilogram ve bu dikkat çekecek seviyede iyi bir değer.

Bir ilk olarak motorda kaydırmalı debriyaj debriyaj işlevine destek olacka bir yapı bielirtilmiş ama ayrıntılarını bilmiyoruz. Bildiğimiz, vites sert bir şekilde düşürüldüğünde motorun da sürükleme torkunu bir şekilde arka tekerleğe iletmemede işlevi olacakmış. İlave özellik olarak geri vites de var. Devreye giren ek bir dişli ve bir elektrik motoruyla çalışan geri vites, motorun tasarımına en baştan dahil edilmiş.

Bu yazı Güncel kategorisinde yayınlanmıştır; kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir