2024 Honda E-Debriyaj CBR650R İncelemesi

Honda’nın CBR650R için size yeni bir önerisi var

CBR650R yılların güvenilir spor makinesi. Honda’nın uzun zamandır satışta olan bu sportif orta sıkleti için şimdi yeni bir E-Debriyaj sistemi var.

Tarih bilgisi

Honda CBR650R ilk çıktığında rakibi yoktu. Sarsıcı bir hız ve güç ile kendi pazarını yarattı bu model. Ancak zaman geçti. Yüksek sesli süper-spor sınıfı artık neredeyse öldü . Yırtıcı süper-spor motosikletler yerine orta sınıf, çok daha “az “efendi” spor motosiklet kavramı var şimdi. Eskisi gibi baş döndüren spor motosikletler artık yok. Yeni spor motosiklet sınıfı son derece kırpılmış, yumuşak ve “medeni”.

Rakipleri kimler?

Yelpazenin spor ucunda Yamaha R7 var. Yamaha sakinleşse bile yırtıcı tarafını koruyan motosikletler sunuyor. R7 de piyasanın en spor motosikleti diyebiliriz. Diğer rakip Aprilia RS660. Özellikle güncellemeler sayesinde her zamankinden iddialı. RS660’nın sorunsuz ve gülümseten bir sürüşü var. Suzuki ise GSX-8S’e spor kaporta takarak GSX-8R’yi sunuyor. Spor motosiklet mi peki: ehh işte… Triumph Daytona 660 ise 270 derecelik krankı ve üç silindiri ile herkesten farklı bir reçeteye sahip.

Peki CBR650R bu rakiplere karşı ne vaat ediyor? Nesillerdir süren başarılı özellikleri hala Honda’nın en büyük avantajı. Bir kere iki silindirli değil. Eski usul, yüksek devirli sıra dört silindirli bir motoru var. Sürdüğünüze değiyor yani. Gaz açmak, devir çevirmek yüzünüze gülümseme yerleştiriyor. Karakterli bir motosiklet olması hala çok etkileyici ve ikna edici.

Hala iddialı mı?

Evet, bu bir Honda. Satış rakamlarına bakarak da evet, öyle. Ama Honda bile rekabetten korkar. Bu yüzden 2024 için güncellemelerle geldi. Ayrıca piyasadan ayrışmak için E-Clutch geldi artık.

E-Clutch (e-debriyaj) da ne? 

Honda’ya göre: düz şanzıman, hızlı vites değiştirici ve çift debriyajın bir araya gelmiş hali. Vites kolu basıncı, gaz kelebeği konumu ve tekerlek hızı gibi çeşitli parametrelere dayanarak debriyaj plakalarını harekete geçirmek için bir çift küçük motor kullanarak yapıyor bunu. Bu nedenle her zamanki gibi kabloyla çalışan bir debriyaj kolu var. Ama bu kolu kullanmak zorunda değilsiniz…

Honda bu sistemi, standart şanzıman, hızlı vites değiştirici ve çift debriyajın bir araya gelmiş hali olarak tanımlıyor. Vites kolu basıncı, gaz kelebeği konumu ve tekerlek hızı gibi çeşitli parametrelere bağlı olarak debriyaj plakalarını harekete geçirmek için bir çift küçük motor kullanıyor sistem.

Bu yüzden çelik kablo ve debriyaj kolu yine var. Ama pek kullanmıyorsunuz 🙂

Honda CBR650R e-Debriyaj nasıl çalışıyor?

Vites değişimi fazlasıyla yumuşak. Zira “yarım debriyaj” işlemi, yakıt enjeksiyonu ve ateşleme kontrolü ile birlikte çalışıyor. Debriyaj kontrolü otomatik. Honda’nın Çift Kavramalı Şanzımanında olduğu gibi, sağ motor kapağının içindeki aktüatör ile çalışıyor. Tek yapmanız gereken gaz kelebeğini kullanmak ve vites pedalını kullanarak vites değiştirmek. Herhangi bir noktada debriyajı manuel olarak kullanmak da mümkün. Debriyaj kolunu çekin ve vites değiştirin. Siz vites değiştirdikten birkaç saniye sonra E-Clutch teknolojisi tekrar devreye giriyor. İsterseniz manülerden kapatma seçeneği de var.

Uzman Seviyesinde Vites Değiştirme

Honda E-Clutch, virajlı yollarda sürüş yaparken iyi performans sunuyor. Sürüşün her anında heyecan verici devirlerde kalmanızı kolaylaştırıyor. Sadece vites pedalını kullanarak yapılan vites değiştiriyorsunuz ve gerisini kendi hallediyor. Geçişler sorunsuz ve pürüzsüz. Önünüzdeki virajlara yoğunlaşmak için çok iyi bu tabii ki. Motor gücünde, çekişte kesinti, yavaşlama yok. Vites değişimleri anında.

Sistem bu işleri yaparken genel performansa da etkisi az. Ek parçaların toplam ağırlığı sadece 2 kg. Her zaman mükemmel, mükemmel vites geçişleri için ödenecek bir bedel bu ağırlık.

Debriyaj kolunu kullanmadan vites değiştirmek yeni değil. Ama E-Clutch’ın quick shifter’a göre avantajları var. Vites değiştirmeyi ciddi şekilde yumuşatıyor. Üstelik %20 daha hızlı.

Bu yüzden e-Debriyaj cazip. Bir kere debriyaj koluyla uğraşmıyorsunuz. İkinci olarak da yumuşak, elle uzman seviyesinde değişimler keyifli. Şehir içi sürüş için de büyük kolaylık. Şehir dışında da gazlarken her şey daha basit.

Teknik özellikler

Honda CBR 650R 2024 Temel Özellikleri

  • Yenilenmiş Stil: CBR 650R, farlardan arka lambalara kadar agresif bir güncellemeyle geliştirilmiş bir stile sahiptir.
  • 5 İnçlik TFT Ekran: Yepyeni TFT ekran, Honda RoadSync bağlantısı gibi özellikleriyle birlikte kullanıcıya modern bir deneyim sunar.
  • A2 Seçeneği: 94 PS (Beygir) güç ve 63Nm torkta motor performansı değişmese de, A2 ehliyeti sahipleri için 47 PS (Beygir) seçeneği mevcuttur.
  • Honda E-Clutch Teknolojisi: CBR650R, sürücüye otomatik debriyaj çalıştırma seçeneği sunan teknolojisiyle donatılmıştır.
  • Şasi Özellikleri: Showa SFF-BP USD çatallar, çift dört pistonlu radyal montajlı ön kaliperler ve 120/70-ZR17 ve 180/55-ZR17 lastik kombinasyonu gibi şasi özellikleri bulunur.

Honda RoadSync Bağlantısı

Honda RoadSync, sol gidondaki basitleştirilmiş, kullanımı kolay, arkadan aydınlatmalı 4 yollu geçiş diümeleriyle geliyor. Sürücünün akıllı telefon bağlantısını yönetmesini sağlar.

Honda CBR 650R 2024 Motor Performansı ve Özellikleri:

Motor: 649cc, DOHC 16 valfli motor, hızlı toplama ve yüksek devirli üst uç performansı sunar.
Güç ve Tork: Tepe gücü 94 PS (Beygir) 12.000 dev/dak ve tepe torku 63Nm’de 9.500 dev/dak’da sağlanır.

Özellik Değer
Motor Tipi Sıvı soğutmalı 4 zamanlı 16 valfli DOHC sıralı 4 silindir
Motor Hacmi (cm³) 649cc
Maks. Güç Çıkışı 94 PS (Beygir) @12’000 devir (47 PS (Beygir) kit mevcuttur)
Maks. Tork
63Nm/9.500 devir (35kW kit ile 49Nm)
Yakıt Sistemi PGM-FI elektronik yakıt enjeksiyonu
Yakıt Tankı Kapasitesi: 15,4 litre
Aktarma
– Şanzıman Tipi
– Debriyaj Tipi
– E-Debriyaj
– İletim Türü

6 vitesli
MT – Islak çok plakalı, AS debriyajı, 6 vitesli
MT – Islak çok plakalı, AS debriyajı
Islak çoklu plakalı, E-Debriyaj
Jant Boyutu Ön: 17M/CX MT3.50 İçi Boş Bölüm 5 Telli Dökme Alüminyum
Arka: 17M/CX MT5.50 İçi Boş Bölüm 5 Telli Dökme Alüminyum
LastiklerÖn 120/70ZR17 M/C (58W)
Arka 180/55ZR17 M/C (73W)

İlgili yazı


Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version