2020 BMW F 900 R

F800 Platformuna Elveda!

Bu yazı Motorcyclistonline.com‘dan, yurt dışı forumlardaki kullanıcı deneyimleri temel alınarak hazırlanmış derleme bir yazıdır.

“BMW F 800 R modelini daha güçlü, daha kolay sürülen ve daha iyi yol tutan 2020 F 900 R modeliyle değiştiriyor. Öncelikle BMW Türkiye resmi sayfasına bağlantımızı verelim.

2020 F 900 R “keskin, sezgisel* ve dinamik, saf sürüş keyfi sunan” orta büyüklükte bir çıplak sokak bisikleti olarak konumlandırıldı.

Motorrad proje lideri Michael Zweck

* Sezgisel, burada sizinle birlikte hareket eden, eldiven gibi üzerinize oturan, size uyum gösteren, sizin için üretilmişçesine kolay kullanımı olan demek.

Evet, BMW yukarıdaki gibi tanımlıyor yeni modeli. Tabii ki bunlar pazarlama bölümünün ışıldayan lafları ama gerçek her zaman yollarda geçirilen zamanla ortaya çıkar.

Giderek büyüyen motosiklet boyutlarından sonra F900R göze ufak geliyor gibi sanki ama öyle değil: 465 kilogramlık bir ağırlık var!

Motor Nasıl?

F 900 R, sekiz valfli bir DOHC, 895 cc. paralel ikiz silindirli, dövme (forged) pistonları ile 13.1: 1 sıkıştırma oranına sahip bir motorla geliyor. Yepyeni değil ama bir önceki motorun başarısını ileriye taşıyan değişiklikler var.

Güzel bir sesi var makinenin. Titreşimi azaltmak için iki adet denge mili içeren motor, kuru karterli yağlamaya sahip ve bu sayede, biraz daha atak halde devirleniyor (çünkü tüm parçaların yoğun yağ havuzunda dönmesi ek iş demek ve yavaşlatıcı etki gösteriyor).

Elektronikler, modlar ve ekran

Tıpkı R 1250 GS ve S 1000 RR’de olduğu gibi (gerçi 2019 ve üstü BMW’lerin çoğunda öyleydi) büyücek (6,5 inç) renkli TFT ekran, canlı renkler ve grafiklerle geliyor. Özellikle gece çok güzel görünen ekran gündüz sürüşlerinde de sorunsuz ve okunaklı. Bluetooth bağlantı ekranla bütünleşmiş ve akıllı telefonunuzu BMW Motorrad Connected uygulamasıyla eşleştirip bilgilerini ve özelliklerini ekrana dahil edebiliyorsunuz.

ABS ve ASC (çekiş kontrolü) standart. Her ikisi özellik, tek bir düğme dokunuşuyla devre dışı bırakılabiliyor.

ABS ve Otomatik Denge Kontrolü (çekiş kontrolü) standardına sahip iki sürüş modu (Yağmur ve Yol) sunulmuş. Modlar farklı motor, ABS ve ASC yanıtları verilmesini sağlıyor. Ayrıca ABS ve ASC’yi manuel olarak devre dışı bırakabiliyoruz.

Ergonomi açısından 2020 BMW F 900 R, selefinden daha sportif (daha yatık) oturuş sunuyor. Özellikle, ayaklıklar geriye çekilmiş ve gidonun 2,5 inç kadar ileriye alınmış olmasıyla elde edilen bu değişim uzun sürüşleri zor hale getiriyor tabii ki. Sele 30.3 inç ila 34.06 inç yükseklikleri arasında ayarlanabiliyor. Bu en yüksek ve en alçak seviyeler arasında 10 santimetreye yakın fark demek, çok ciddi bir fark bu.

BMW, orta ölçekli bir cadde motosikleti için fazla olan (yakıtlı) 465 kiloluk bir ağırlıkla geliyor ki bu yukarıda yazdığım hiçbir özellikle uyumlu değil 🙂

Sürüş

Fazla ağır demiştik; yine de iyi ayarlanmış süspansiyonlar sayesinde yoldaki tutuşu ve sürüşü çevik ve sporcu karakterli F900’ün. Ağırlığını hissettirmiyor ve çok kolay yönleniyor.

895 cc. paralel ikilinin karakteri ve güç üretimi, bir BMW’den beklendiği üzere etkileyici. Sesi de aynı şekilde cezbedici. Yumuşak karakterli alt devirler yine de torklu ve sesi derinden ve hırıltılı. Gazı biraz fazla açınca gürlemeye başlayan motor en eğlenceli taraf.

99 beygir güç dengeli torkla birleşince motor her şartta her viteste kolayca ileri atıyor F 900 R’ı.

Viraj yine BMW klasiği olarak sorunsuz ve keyifli. Elektronik destekler sayesinde hatalar affediliyor ve keyif artıyor. Yine de ağırlığın şaşırtıcı derecede yüksek olması sebebiyle safkan çıplak (naked) bir sürüşü olmaması…

Buna karşılık ön taraf uyumlu, sorunsuz ve çevik sürüşlerde yardımcı oluyor. Sele iyi, sertliği ideal, genişliği rahat ettirici. Yine de fazlaca eğik oturmak selenin çözebileceği bir şey değil.

Sonuç

Bir BMW motosikleti olduğu için yeni F 900 R teknolojiyi ve mühendisliği üst seviyede bir araya getirmiş bir model olarak çıkıyor sahneye fakat bunlar önceki modelde de vardı ve değişen sadece oturma konumu ile süspansiyon. Ha bu iki değişiklik eskiyle yeni arasında büyük fark yaratıyor mu? Evet, yaratıyor.

Malzeme, üretim, motor, elektronik özellikler de dahil olmak üzere sorunsuz ve üst düzeyde bir model olarak başlıyor hayatına F 900 R. Yine de alışılmışın üzerinde ağırlığı sebebiyle biraz buruk bir tad bırakıyor. Anlaşılan o ki BMW, bir sonraki modelde sunacak ağırlığı azaltılmış halini…

Fakat bu değişim MT09 rakibi olmaya yetiyor mu?

İşlerin karıştığı yer de tam olarak burası: BMW’nin de dile getirdiği gibi F900R, rakip olarak Yamaha MT 09’u (MT 09 yazıları burada) seçmiş durumda.

İşleri daha da karıştıran bir durum daha var: aynı zamanda gezi odaklı (touring) bir kardeşi de var: F 900 XR.

Toparlayalım: heyecan, güç ve ciğer istiyorsam MT09 alırım. Konfor, viraj yaparken uzun yol da yapmak istiyorsam da kardeşi F 900 XR tercihim olur.

Bu şekilde F 900 R anlamsız ve gereksiz bir motosiklet olarak tahtına çıkmakla kalmayıp bizzat kardeşi 900 XR tarafından yeniliyor.

2020 BMW F 900 R Türkiye’de satar mı?

Meeh! Hem pahalı, hem MT 9’a yenilen hem de XR varken dikkat çekmeyecek bir model, bir kaç parasının hesabını bilmeyen alır ama caddelerde pek görmeyeceğiz bana kalırsa.

Bunun bir sebebi de yarı-etkin süspansiyonun ekstra olması. Yarı etkin süspansiyon olmadan gerçek performansını gösteremeyen bir BMW mi yoksa Yamaha’nın gazı açınca iç titreten üç silindirlisi mi? Üzgünüm 2020 BMW F 900 R…

Soru Cevap

Video

Bu yazı Motosiklet Tanıtım kategorilerinde yayımlanmıştır. Kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayınız.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version