İEF Motosiklet Özel Bölümü

İzmir Enternasyonel Fuarında bu yıl ( iki bin on iki) ilk defa Motosiklet ve Bisiklet Özel Bölümü açıldı. İşte baştan sona süreç ve birikenler.

Her şeyden önce İEF’de özel bir Motosiklet Bölümü olması bizler için önemliydi. Diğer yandan bunun ilk defa yapılacak olması ise ayrı bir dikkat gerektiriyordu.

Ufak ufak konuşulmaya başlandı ve görüldü ki İzmir’de bu işin kalbi sayılan Kahramanlar’daki dükkanlarda pek heyecan yoktu. Sonrasında büyük motosiklet kulüplerinde de aynı havanın olduğunu fark ettik. Tabii ki bu arada not etmek gerekir ki bir şeyler  yapacak olanlar da onlar, hiç bir şey olmuyor diye şikayet edenler de…

Velhasıl-ı kelam olaylar bu minvalde ilerlerken biz İZFAŞ’tan bir görüşme daveti aldık ve gittik. Toplantıda yaklaşımlarının çok olumlu olduğunu, bizler gibi kulüplere hizmet karşılığı ücretsiz alan ve hizmet (elektrik vs.) verdiklerini öğrendik. Hizmet karşılığı dedikleri topluma ya da fuara değer katmak. Bu, motosiklet sergilemek olur, konser vermek olur; bir etkinlik de bulunan kulüplere destekleri bu yönde oluyor; ki bu ayrıca güzel. “Al kardeşim sana bedava hizmet!” demek yerine kulüpleri de bir şeyler üretmeye iten bir anlayış ve bu yönüyle de güzel. Bunun üzerine İzmir Motosiklet Kulübü olarak fuara eğitim ve güvenlik kavramı çerçevesinde katılmaya karar verdik.

Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi bu eğitim ve farkındalık konusu mankenler, motosikletler üzerindeki notlar ve sunumlar ile gerçekleştirildi (bu arada fuar için hazırlanmış olan Hurt Raporu’na bir göz atmanızı tavsiye ederiz zira raporda çıkartılacak çok güzel dersler var).

Peki Fuar Nasıldı?

Beklendiği gibi değildi. İlk olarak bunu söylemek lazım. Sektörün ve motosikletçilerin ellerini taşın altına koymak yerine şikayet ettiği:  “Türk usulü bir organizasyon daha işte!” denecek kadar klasik bir durum vardı yani. Büyük kulüpler yoktu, anlı sanlı internet siteleri yoktu, hatta büyük motosiklet markaları dahi yoktu. Kamu kurumları yoktu, (Emniyet yoktu, Trafik Şube Başkanlığı Mesela, Milli Eğitim Bakanlığı mesela). Motosiklet sürüş eğitiminin ticari firmaları yoktu. Kısacası neredeyse kimse yoktu…

“Amma Şikayet Ettin Be!” Derseniz

Haklısınız derim. Fakat bunları dile getirmemin sebebi durum tespiti yapmak. İyisi ve kötüsüyle mevcut durumun resmini çekmek lazım ki eksikleri, yanlışları ve yapılması gerekenleri belirlemek mümkün olsun. Zira bu işin peşini bırakmayacağımız gibi seneye daha da etkin olarak fuar sürecinde yer almak gibi bir kararımız var İzmir motosiklet Kulübü Yönetim Kurulu olarak.

Özellikle büyük markaların olmaması herkes tarafından eleştirildi. Hatta bununla ilgili bir imza kampanyası bile düzenledik.

“Yapılacak Ne Var?”

Açıkçası yapılacak çok şey olduğu muhakkak fakat bunları kimler yapacak, en önemli sorun bu. İZFAŞ ihtisas fuarı haline gelmesini istese de sanıyorum en büyük eksiğimiz İzmir motosiklet camiasının bu konuda gereken ilgiyi göstermemiş olması. “Kahramanlar motorcuları” denen bir gerçek var biliyorsunuz, piyasanın bir şekilde döndüğü yer olan Kahramanlar dükkanlarından kabiliyeti yetmeyenler zaten: “Üf aman ne olacak fuar da ne hiç bir şey olmaz, gidip bakmam bile!” havasında, algısı beyni yeten az sayıda dükkan sahibi de yıllardır süren bu genel anlayıştan bezmiş uzun zaman önce.

Tabiidir ki bu fasit dairenin artık kırılması lazım. Bunun da Kahramanlar olmadan başarılması gerektiği ortada. Yani piyasanın döndüğü yerden hayır gelmeyecek ve onlar sadece kazanmaya daha çok kazanmaya, böyle gelmiş böyle gidecek lafını hayata geçirmeye çalışacaklar. Peki o halde nasıl olacak?

Şu bir gerçek, İzmir’de motosiklet sürücülerinin bir araya gelebileceği ya da konuşabileceği bir zemin yok. Kulüpler ilk başta doğru bir adres gibi görünse de kulüpler dışında kalan (hatta acı tecrübeleri sebebiyle kulüplere karşı da olan) çok sürücü var. Yine de kulüplerin bir araya gelerek bir şeyler yapmaya başlaması en pratik çözüm gibi görünüyorsa da kulüpler arasında var olan çekişmeler, “Onlar varsa biz yokuz” lafları da işleri zorlaştırıyor.

Büyük markaların katılımının sağlanması, tanıtımın maliyetini karşılayacak destekçiler bulunması, sadece satış – temsil – tanıtım dışına taşacak etkinlikler programı da düşünülmesi gibi konularda artık ortak  akıl mı desem, üst akıl mı desem bilemediğim bir oluşuma ihtiyaç var. Aksi takdirde yeni ve farklı bir ihtisas fuarı zor görünüyor….

Fuar fotoğrafları (Facebook albümüdür ve fotoğrafları görebilmek için üyelik gerektirmektedir şu sayfadan üye olabilirsiniz).


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir