Ducati Ghost kapak görseli

Ducati Ghost, hibrit kavramsal motosiklet

Ducati markanın geleceğinin elektrikli olduğunu söyleyeli çok oldu. Bununla beraber, yalın zamanda elektrikli büyük bir model için uygun zamanının daha gelmediğini de fark etmişlerdi. O sırada Ducati Ghost geldi.

Ducati V21L

2021 Ducati için oldukça ilginç bir yıldı. Ducati CEO’su Claudio Domenicali’nin şirketin geleceğinin elektrik olduğu ifadesiyle başladı. Ancak Mart 2021’de, Ducati’nin küresel satış başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi Francesca Milicia elektrikli bir Ducati yarış motosikletinin mümkün olmadığını şöyle belirtti: “Elektrikli bir motosiklet menzil, ağırlık, vb. sebeplerle Ducati sürücülerinin beklediği sürüş keyfini sağlayamaz.“

Ancak şu da oldu. Aralık başında Ducati, ilk elektrikli yarış prototipi olan V21L projesi görsellerini sergiledi. Bununla birlikte teknoloji hakkında hiçbir ayrıntı veremedi.

Ducati Ghost markanın tasarımı değil

Durum böyleyken serbest (Ducati ile alakası olmayan) bir tasarımcı Ducati Ghost adında bir tasarım ile ortaya çıktı. Hemen söyleyeyim, bu tasarım Ducati’nin değil. Fakat yine de söylemem gerekir ki tasarımcı Daniel Kemnitz çok iyi iş çıkarmış. Bunu söylüyorum çünkü tasarladığı Ghost gerçekten Ducati tasarım dilinde konuşuyor. İyi araştırmış, Ducati tasarımının kodlarını iyi öğrenmiş ve sanki Ducati tasarım ofisinden çıkmış gibi bir görünüm ve tasarım çizgileri yakalamış.

Daniel Kemnitz sağlam bir motosiklet sürücüsü ve ulaşım tasarımcısı. “Benzinli motorlar ve elektrik arasında bir yerlerde duruyor herkes.” diyor. Ona göre bunun sebebi sevdikleri şeyleri korumak derdinde olan muhafazakarlarla yenilikçiler. Ducati Ghost’u tasarlarken buna dikkat etmiş. Muhafazakar sürücülerle yenilikçiler arasında köprü olabilecek bir motosiklet yapmak istemiş.

“Daha iyi anlaşılması şöyle açıklayayım:” diyor, “Hayalet (Ghost) sadece motor açısından değil, aynı zamanda sürüş tarzı bakımından da hibrit bir motosiklet.” Hayalet şehir merkezlerindeki kirletme/gürültü standartlarına uyarken, ara yollardaki gazlamalara ve uzun yola da uygun özelliklere sahip.

Ghost, görünüşü ile herkesi ikna ederken her türlü sürücünün de taleplerini karşılayacak ve keyif verecek özelliklere sahip. Farklı görünümünün sıra dışı zira “hızlı” görünüyor ama “yırtıcı” değil, aksine estetik, güzel. Fakat bunun ötesinde gerçek bir Ducati gibi de duruyor. Özellikle ayrıntılardaki özen bunu getiriyor. Hatları Ducati gibi görünürken çıplak, yarış hatta gezinti modellerini seven tüm sürücüler Ghost’u seviyorlar.

  • Şehir içi ve günlük kullanım için (işe gidip gelmek için) alır mısınız? Evet!
  • Hafta sonları viraj kovalamak için? Evet!
  • Ghost ile uzun yola çıkar mısınız? Evet.
Ducati Ghost, sağ ön çaprazdan

Kafa, farlar ve ön süspansiyon

Diğer göze çarpan ayrıntılardan biri, farların arasında, mesnetin içinde bulunan ön süspansiyon.

Farlar, süspansiyon mafsalı tarafından ikiye bölünüyor lakin kendi içlerinde iki parçaya daha bölünmüşler. Farklı görünen, oldukça sert bakışlı bir kafa görünümü veriyor bu yerleşim bize.

Ön süspansiyon mafsalının (katlanan/katlanmış parçasının) ayrıntısına aşağıdaki fotoğrafta iyice bir bakın… Daha önce böyle bir yerleşim, tasarım görmüş müydünüz? İşin ustalık kısmı gerektiren kısmı o mafsalla farları ve üst tarafı bu şekilde birleştirebilmek. Açıkçası çok güzel iş, tebriki hak ediyor bu tasarım. Ama yine de ön taraftaki tasarım becerisi bununla bitmiyor. İşin bir de önden ve yandan farklı görünümlere sahip olması var. Onu da fotoğrafın altında bulabilirsiniz.

Ducati Ghost, kafa önden ayrıntı çekim

Şimdi kafa ve farların yandan görünüşüne bakıyoruz. Aynı motosiklete baktığımızı söylemek gerçekten zor, değil mi? Açıkçası bu çok özenli ve üst düzey bir tasarım. İşin güzel tarafı her açıdan güzel görünmesi. Çok iyi iş.

Motorlar ve güç karakteri

Ducati Ghost elektrikli motoru istendiğinde, kaydırmalı debriyaj yoluyla benzinli motora bağlanabiliyor. Elektrikli motor ek güç vermek haricinde pili şarj etmek için de kullanılabiliyor.

Yüksek performanslı yeni nesil elektrik motorunun bir avantajı daha var. Elektrik motoru, hafif, yüksek devirli, yatay yerleştirilmiş çift silindirli bir benzinli motorla birlikte kullanılıyor. Bu tür motorların zayıf noktası düşük-orta devirlerde tork eksikliği. Ancak elektrik motorunun devreye girip destek verdiği yer tam da burası.

Ufak hacimli benzin motorunun bir avantajı daha var. Yeni teknolojiyi kullanarak, performans ve ekonomi arasında denge kurabiliyorsunuz. Bu teknoloji, kamsız (egzantrik milsiz), elektrikli kapakçıklar (sübap/valf) ile motor havasını yönetiyor ve başarımı (performansı) arttırıyor.

Hibrit sistem ürettiği güce göre son derece az yer tutuyor ve hafif. Aynı güce ulaşan benzinli motora göre hibrit sistem daha hafif. Ufak olması Hayalet’in daha dar olmasına da izin veriyor. Bu çeviklik ve daha kolay sürüş demek. Bu durum, pil paketinin en alt kısımda kullanılması ile daha da dengeli bir tasarıma da izin veriyor. Elektrik desteği benzin deposunun ufak olmasını sağladığı için, depoyu seleyle birleştirmek mümkün olmuş.

Ducati Ghost, değiştirilebilir pil

Birden fazla güç kaynaklı bir sistemin güzel tarafı sunduğu esneklik. Ducati Ghost’da, elektrik motoru ana güç kaynağı değil. Gerektiğinde devreye giren “ek güç” görevi görüyor. Fakat yedek yakıt deposu gibi de kullanmak mümkün.

Bu amaçla kullanımı kolaylaştırmak için piller değiştirilebilir olarak tasarlanmış. Son derece kolay olan bu değişim işleminin Ducati bayilerinde olmasını öngörmüş Kemnitz. Amacı Ducati ve müşterileri arasında kesintisiz temas sağlamak. Ducati’nin müşterileriyle iletişimi hiç kesmemesi tabii ki her markanın hayali…

DUCATI GHOST A bridge between yesterday and tomorrow

Güç yapılandırması ayrıntıları

Bu kavramsal çalışmada ilgimi çeken asıl tarafı motor yapılanması. İki silindirli 250 cc. bir benzinli motor var. Bu 250’lik motorun asıl amacı elektrik motorunu desteklemek. Benzinli motorun, 10 litrelik bir deposu var ve 250 km.’lik menzil sunuyor.

Ducati Ghost teknik çizim, özellikler
Ducati Ghost, hybrid sistem teknik çizim

Benzinli motor yüksek devirler çevirmek için ayarlanmış. Küçük hacimden 70 beygir gibi bir güç çıkarmak için 18’000 devire kadar çıkıyor bu ufak makine. Yani esas gücünü üst devirlerde veriyor.

Alt devirler ise, beklendiği gibi elektrik motoruna emanet. Açıkçası mantıklı bir kurulum. Alt devirlerde güçlü, üst devirlerde yırtıcı tek motor varmış gibi düşünün. Kim istemez ki?

Fakat bu tür çalışmalarda hep büyük büyük rakamlar, aşmış performans hedeflenirken bu defa “mantıklı” bir hacim ve güç ile gelmiş tasarımcı. Bu benzinli motor 70 beygir, elektrik motoru da 70 beygir güce denk güç üretiyor. Dolayısıyla toplamda 140 beygir var. Toplam güç üst seviyede değil. 1000’lik yarış motorlarının gücünden düşük bir toplam güç var elimizde. Fakat 0’dan son sürate kadar son derece atik, ciğerli bir güç akışı var; güzel.

Motorların yerleşimi görselde var. Art arda bağlanan iki motor mekanik basitlik ve sorunsuzluğu garanti ediyor.

.

Gövde yapılandırması ve parçalar

Ducati Ghost kırmızı, gövde ayrıntıları, teknik çizim

Görünüm beklediğimden iyi. İlk olarak onu söyleyeyim. Gövde panelleri temiz ve şık bir etkiye sahip.

Sportiflik? Evet. Farklı görünüş? Kesinlikle. Peki göze yabancı geliyor mu? Kesinlikle hayır. Bu kadar farklı bir tasarımı, göze batmayacak şekilde tasarlamak başarı.

Gelelim depo bölümüne. Deponun şeklini çok beğendim. Ön tarafla, gövdenin kalanıyla bütünleşmesi ve temas edişi çok çok iyi.

Kısacası elimizde iyi hatta hayli üst düzey bir tasarım işi var. Takdir edilecek kadar iyi hem de.

Ducati Ghost kırmızı, grenaj çizimleri

İşlev ve pratikliğin düşünülmüş olması da cabası. Ghost tasarım açısından, hem estetik hem de mühendislik sorunlarını çözmüş bir çalışma.

Bu tür bir işi ancak endüstriyel tasarım becerisi olan birisi başarabilirdi. zaten Daniel de bu işin saraylısı, okulunda okumuş birisinin başarısı farklı oluyor tabii ki.

Bu arada gözden kaçırmayın, sol altta Ghost’un tam kabuklu (tam grenajlı) yarış kaplaması da var. Ki o da bana kalırsa çok şık, çok güzel görünüyor.

Son tasarım eskizleri (çalışmaları)

Sunum görselleri

Ducati Ghost Behance sayfası: behance.net/Ducati-Ghost

https://www.yankodesign.com/2022/03/22/meet-the-ducati-ghost-a-hybrid-racer-that-gives-you-the-thrill-of-a-hyperbike-but-with-lower-emissions/

Bu yazı Motosiklet Tanıtım ve Motosiklet Haberleri kategorilerinde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir