BMW VISION NEXT 100 – Gelecekteki Motosiklet (2/3)

BMW VISION NEXT 100 2. yazıyla devam ediyoruz.
Bu yazı üç kısımlık yazının ikinci yazısıdır birinci bölüm için buraya tıklayınız.

TASARIM GELECEĞE AİT AMA BMW KARAKTERİNDE

BMW Motorrad (motosiklet bölümü) VISION NEXT 100, klasikleşmiş BMW Motosiklet unsurlarını kullanmaya devam ediyor: BMW usulü siyah üçgen motosiklet görünümü, beyaz çizgiler, klasik boksör motor tipi.

Yandan bakınca çıplak motosiklet karakteri var. Oturuş pozisyonu ve koltuk yerleşimi ise roadster için ayarlanmış. Ön taraf sade ve fakat çok kaliteli malzeme-işçilik ve tasarım unsurlarıyla harman edilmiş. Özenilmiş olduğu çok belli…

Ön tekerleğin üstünde, şasiyle bütünleştirilmiş büyük metal bir yansıtıcı var, rüzgarı yönlendirip ön camla birlikte çalışarak ideal bir hava akışı sağlamayı amaçlıyor. Yani kasksız olabilirsiniz ama rüzgar sizi çok rahatsız etmeyecek iddiaya göre. Resmi açıklamada bahsedilmemiş ama bu derece gelişkin bir araçta illa ki sürate göre kendiliğinden ayar yapan bir bileşkedir (sistemdir).

Evet, BMW’nin motosilet geleceğinde kask yok…

Koltuk, üst kısım, ön tekerlek kapağı gibi gövde parçaları karbondan yapılmış. Koltuğun altında bulunan iki kırmızı far yuvasında sade ama şık kuyruk lambaları ve sinyal göstergeleri var, yeni bir şey yok.

Aslında burada fren yaptıkça güce göre değişen, lazerle sürüş hattını ve takip mesafesini öne arkaya, yanlara çizen bir sistem bekliyordum açıkçası lakin hiç bahsedilmemiş. Sanıyorum bunu hala fark eden yok.

Bir yenilik de lastiklerde. Söylenene göre lastiklerin sönümleme (amortisman) özelliği var ve yol şartlarına göre etkin olarak (kendi içinde gerekli değişiklikleri yaparak) uyum sağlıyor. Bu da beklenen bir şeydi açıkçası, algılayıcılar (sensör) ve basınç ayarlaması ile anlık olarak şartlara en uygun tutuş için lastikler de kullanılmaması için hiçbir sebep yok.

Bir de özgün metinde ayrıca yer verdikleri bir şey var: Sağ tutma kolundaki kırmızı kilit kolu. Kasıtlı şekilde mekanik bir parça olarak tasarlandığı söylenen bu parça, anladığımız kadarıyla gaz kolunun ne kadar açılacağını kısıtlayabiliyor. Kendinize sınır koymak için olsa gerek…

Bu gördüğünüz hava akışı için iyileştirilmiş arka taraf…

ASLINDA TEMEL YAPI DEĞİŞMEDİ: “HATLAR TEKERLEĞİ İZLER” DİYORLAR

Tasarım temelleri aslında aynı. Klasik eski boksör BMW’ler ile aynı çizgi “gelecekten gelen” yorumla birleşmiş.

Siyah üçgen çerçeve, ilk BMW motosikleti olan 1923’teki R 32’yi ile aynı tasarım izine sahip. Tasarım temeli değişmedi ama dış görünüş artık çok daha alımlı. Bununla birlikte, şasi hayli geliştirilmiş.

“Flexframe adındaki bu şasi esnektir ve şekil değiştirebiliyor.”

Gidon hareketine (açısına) göre Flexframe şasisi tamamen şeklini değiştiriyor ve manevrayı kolaylaştırıyor. Sürate göre de gidon hareketini kolaylaşıyor ya da sertleşiyor. Bunun sonucunda gidon dururken özellikle hafif, yüksek hızda da özellikle sert bir karaktere kavuşuyor.

Dış yüzeyler (grenaj), basit görüntülerine karşın tam grenajlı motosiklet kadar rüzgar ve yağmur, soğuk koruması sağlıyor.

Şasi kaplaması ise yine ilginç bir malzemeden: mat siyah tekstil… BMW logosu ise mavi ve beyaz renkte ışıklandırılarak dikkat çekiyor…

BOKSÖR MOTOR İLE TİTREŞİMSİZ SÜRÜŞ

“Motor” çerçevenin ortasında yer alıyor. Şık, geleceğe ait ama BMW tarihinde de gönderme yapacak bir tasarımı var. Şekli ve tasarım çizgileri bize geleneksel BMW boksör motorunu hatırlatıyor. Tabii ki güç ünitesi emisyonsuz ve ayrıntılarını bilmiyoruz. BMW bu konseptinde teknik özellikleri bilerek açıklamıyor bize kalırsa. Dikkatleri tasarıma ve yeniliklere çekmek için olsa gerek.

Sürüş durumuna bağlı olarak, motorun dış görüntüsü de değişiyor. Hareketsizken içine kapanıyor.

Şişip büyüyen, inip ufalan motor bloğu!

Harekete geçince motor bloğu şişip dışa doğru genişliyor.

Sürüşe başlar başlamaz, motor bloğu yanlardan çıkıntı yapıyor, yani genişliyor. Sadece hava-poz için değil, değişen şeklin hava sürtünmesini ve etkileri ile sürücünün hava korumasını iyileştirdiği iddia ediliyor. Bu arada parlatılmış alüminyumdan yapılan motor bloğu çok şık duruyor…

KENDİNDEN DENGELİ: DEVRİLME ŞANSINIZ YOK 🙂

Bu görselde anlatılan dahili denge özelliği sayesinde ayak olmadan dik durabilme özelliği. Ayaklık yok, dengesini kendi kuruyor.

Bu motosikletin ayağa ihtiyacı yok! Otomatik dengeleme, BMW Motorrad VISION NEXT 100’ün hem sürüş sırasında hem de duruş halindeyken sırasındaki dengede kalmasını sağlıyor.

Bu teknolojiyi daha önce de değişik markaların kavramsal çalışmalarında görmüştük. BMW hem sürüş, hem de duruşta bu sistemi etkin olarak kullanıyor. İç dengeleyici bir bileşke (sistem) ile Next 100 dengesini kendi sağlıyor.

Acemiler için büyük nimet 🙂 Yolda, hareket halindeyken güvenli açıyı motosiklet kendisi ayarlıyor ve düşmeyi daha zor hale getiriyor. 

(BMW’ye göre neredeyse imkansızmış düşmek). Bu özellliğin kademeli olarak ayarlanabildiğini ve istenirse tamamen kapatılabildiğini de söyleyelim.

Tehlike anında sürücü tepki vermezse veya tepkide geç kalırsa, motosiklet kendini düzeltiyor…

Üçüncü ve son bölüm için buraya tıklayınız.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“BMW VISION NEXT 100 – Gelecekteki Motosiklet (2/3)” için 2 yanıt

  1. Zeynep

    başkanım harikasınız, iyi ki varsınız.

  2. Zeynep

    harika, güzelmiş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version