2022 NT1100-Tracer9 GT test kapak

Honda NT1100 ve Tracer 9 GT karşılaştırması

En iyi gezinti, uzun yol motosikletini ararken

NT1100 Tracer 9 GT karşılaştırması zor. Sebebi belli: motosiklet mantıktan çok zevkle beğeniliyor 🙂 Üstelik günümüz dünyasında bütün modeller birbirine çok yakın. Açıkçası bir motosikletin diğerinden üstün olmasını beklemek biraz safça. Lastiklerinden fren sistemlerine, motor güçlerinden ölçülerine kadar hepsi aynı sert kurallar yüzünden neredeyse aynı. Ama kafalarda hep aynı soru: “Para vereceğim, hangisi daha iyi?”.

Yamaha’nın Tracer 9 modeli piyasanın önde gelen gezi ve uzun yol motosikleti. Fakat köşeden NT1100 geliyor ve ortalık toz duman! Peki ikisi kafa kafaya kapışırsa ne olur? Seçebileceğiniz birçok model var evet. Ancak Yamaha Tracer 9 GT veya Honda NT1100’ü bu kategoride as motosikletler olarak görmemek aptalca olur. Bu sebeple ikisinin kapışması önemli.

Honda NT1100 ile en genç, dolayısıyla en teknolojik, en iyi olması gereken taraf. Her açıdan avantajlı yani. Tracer 9 ise hiçbir zaman safkan bir gezinti, uzun yol motosikleti olarak övgü almadı. Dolayısıyla bu karşılaştırma size adaletsiz gelebilir. Ama unutmayın, hem Honda hem de Yamaha ikinci elde sıfırlarından bile iyi para kazandırıyor 🙂

Hangisi daha iyi: Yamaha Tracer 9 GT mi yoksa Honda NT1100 mü?

Her iki model de motorlarını aile üyelerinden alıyor. NT1100, Africa Twin’den bildiğimiz 1084 cc. paralel ikiz ile fabrikadan çıkıyor. Tracer 9 GT’nin ünlü CP3 üç silindirlisini de MT-09’dan biliyoruz. Zaten Tracer ilk olarak 2014’de MT-09 varyantı olarak görülmüştü. Artık başlı başına bir model oldu.

NT1100, 7500 devir/dakikada 100 beygirin biraz üzerinde (ve 6250 devir/dakikada 104 Nm torkla) güç veren 270 derecelik krank yapısına sahip. Kesinlikle güç eksikliği yok. Ancak otomatik DCT ile sürdüğünüzde sakin, güce pek de ihtiyaç duyurmayan bir halde ilerliyorsunuz. Orta devirler güçlü olduğu için sıkıntısız sürüş yapıyorsunuz evet ama motorun gerçek gücünü neredeyse hiç kullanmadan erkenden vites değiştiriyor DCT.

Tracer 9 GT biraz daha küçük olan 890 cc. CP3 (crossplane) üç silindirli motora sahip. Daha yüksek devirde çalışan, 10’000 devir/dakikada 117 beygir (ve 7000’de 93 Nm tork) üretiyor. Gücü kolayca ortaya çıkan çok keyifli bir motor bu. Farklı sürüş modları sayesinde çift çantalı sakin sürüş de Bridgestone Battlax T32’leri zorlayacak kadar iddialı sürüş de mümkün. Kesinlikle “karaktersiz” değil, hatta birden çok karakteri var bu motorun.

Motor değerlendirmesinde Tracer 9 GT açık ara önde çünkü çok daha eğlenceli.

Yol hissiyatı / Sürüş özellikleri

Her ikisinde de her durumda dik oturuyor ve sürüşün keyfini çıkarıyorsunuz. Bu kolay sürüş ve rahatlık, otoyollarda da hatta hafif toprak yollarda bile sabit. Her ikisi de her şartta hakim olunması çok kolay motosikletler.

Honda NT1100

2022 NT 238 kg. (DCT ile takılı 248 kg.) ağırlığı biraz fazlaca. Buna rağmen, ön taraf virajlarda çok iyi hissettiriyor. Her zaman her koşulda ayakta ve sağlam. İskeleti (şasi) ağırlığı çok iyi çekip çeviriyor. Ağırlık merkezinin aşağılarda olması ve denge o kadar iyi ki: “Biraz daha hafif olsaydı be!” dememek mümkün değil. Ama bu bir Honda her şeyi iyi yapan ama o “bir tarafı” illa ki eksik motosiklet. Bunca ağırlığı bu kadar iyi gizlemek büyük başarı yine de (aptal Honda!). Ön tarafta ayarlı (150 mm.’lik), arkada tekli (43 mm.’lik) pro-link Showa amortisörler de işlerini çok iyi yapıyor.

Kısa sürücüler dahil, 82 santim yüksekliğindeki seleye rahatça kurulup güvenli ve rahat hissediyorsunuz. 17″ tekerlekler üzerinde 310 mm. ve 256 mm.’lik diskler işini çok iyi yapıyor. 4 pistonlu kaliperler, klasik Honda frenajını getiriyor: sağlam, kontrollü güçlü frenler hem de rahatsız edici dalma yapmadan.

Yamaha Tracer 9 GT

Tracer kesinlikle daha “hafif” ve “sportif”. Buna karşın yoğun sürer, sele üzerinde uzun süre geçirirseniz bacaklar şikayete başlıyor. Sele 810-825 mm. arasında yükseklik ayarına sahip olsa da NT1100 kadar rahat değil, bu da çok net. Ağırlık 220 kg. ve alüminyum Deltabox iskelet daha çevik bir karaktere sahip. Seri virajlarda, bir yönden diğer yöne yatışlarda Tracer 9 GT daha kolay ve rahat itaat ediyor.

Daha kararlı, oturaklı bir karakter için arka salıncak 64 mm. daha uzun artık. Artı olarak, eğime (yatış açısına) duyarlı elektronik destekler var. 6 eksenli bir IMU da var. Tüm bunlar birleşince KYB marka yarı aktif süspansiyon sistemi güneş gibi parlıyor. Tam ayarlı ön ve arka, 130 mm. (ön) ve 137 mm.’lik (arka) amortisörler her şartta otomatik olarak doğru ayarı buluyor. Sürüşü ve hissi mükemmel hale getiren de bu.

17 inçlik jantlarda 298 mm.’lik çift ön disk, 245 mm.’lik tek arka diskler motosikleti etkili şekilde durduruyor.

Gezi, uzun yol yetenekleri açısından NT1100 Tracer 9 GT karşılaştırması

Tracer 9 GT’de 18 litrelik deponuz var. Bu 300 km. civarı menzil demek; iyi rakam. 10 kademeli ısıtmalı elcikler, kolayca takıp-çıkarabildiğiniz -kapalı kaskı alacak kadar büyük-çantalar paketin güçlü tarafları.

Zor okunan iki parçalı 3,5” TFT ekran temel bilgileri gösteriyor. Ön camın ayarlanabilir olması iyi olsa da, rüzgar yiyorsunuz. Bu iki konuda Yamaha’nın daha çok çalışması lazım. Bir sonraki nesilde yapacak işler bunlar.

NT1100, 20,4 litrelik daha büyük bir depoya sahip. Menzil 350 km. üstü. 6,5” dokunmatik ekran çok iyi. Android Auto ve Apple CarPlay bağlantısı hazır. En altta her zaman hızı gösteren bir kısım var.

Yan çantalar beklediğinizden küçük. Kask sığmıyor.

Ayarlanabilir ön cam işini iyi yapıp sürücüyü koruyor. 5 seviyeli elcik ısıtma mevcut. Geniş selenin konforuyla birleşince Tracer’dan daha iyi bir sürüş alanı konforu var.

NT1100’ün sürüş karakteri ve TFT ekranı uzun yolda fark yaratıyor. Sportif sürüş aramadığın sürece NT1100 daha tatmin edici bir uzun yol, gezi, gezinti makinesi.

Artçılı sürüş

Her iki makine de iki kişilik yolculuklara uygun. Konforlu sürüşler standart. Farklı iki yaklaşım var, bu da çok açık.

Elektronik ve teknik özellikler

Tracer 9 GT, altı eksenli IMU, yarı aktif süspansiyon, vites değiştirme yönetimi (quikshifter), LED viraj lambaları ve seyir yönetimi (cruise control) ile çok güçlü bir elektronik pakete sahip. Elektronik açıdan: uzay gemisi gibi.

Honda’nın gezinti odaklı NT’si ise öncelikle otomatik vites farkına sahip. Hala güvenmeyenler olsa da dayanıklılık ve başarı konusunda motosiklet dünyasının en iyisi. Çift Debriyajlı Otomatik Şanzıman, quikshifter’dan hızlı. Hatta tuşlarla vites değiştirmek bile var. Hiç ellemeden sadece gaz açıp fren yapmak şehir içinde sıkışık trafikte ya da uzun yol da ya da iki-üç günlük uzun rotalarda muhteşem bir rahatlık sağlıyor. Ayrıca tabii ki seyir kontrolü var. Bun karşın Africa Twin’de olan altı eksenli IMU yok. Honda NT’nin sürüş tarzı ve performans aralığına uygun olarak IMU’yu hariç bırakmış. Bunun bir sebebi de tabii ki maliyeti düşürmek. Açıkçası Tracer gibi spor ya da viraj avcısı bir model olmamayı seçtiği için Honda’nın bu tercihi mantıklı.

Sürüş keyfi, stil ve çekicilik

Stil ve çekicilik şahsi seçimler. Bu yönden değerlendirmenin, karşılaştırmanın en kişisel tarafı burası. Bu bölümde doğru/yanlış, ölçek, doğru karar yok. Stil açısından NT1100 Tracer 9 GT karşılaştırması daha kolay çünkü Honda daha heybetli ve daha yeni, diğer motosikletlerden daha farklı görünüyor. Ben mesela, özellikle yeni Yamaha’ların önden görünüşüne bir türlü ısınamadım. Transformers robotları gibi görünüyorlar gözüme 🙂

“Stil için Tracer 9 GT’yi tercih ederdim.” rahatlıkla söylüyorum zira bu benim keyfim değil mi? 🙂 Ama bunun tam zıddı da mümkün: “NT1100’ün heybeti beni daha çok etkiliyor.” bu da benim zevkim, kim ne karışır?

Renkler

Honda Gri, Beyaz veya Siyah renkte sunuluyor. Yamaha, R1M vari “İkon performansı” gri ve siyah, “teknoloji kamo” gri-yeşil ve kırmızı renklerde çıkıyor fabrikadan.

Keyif açısından, her ikisi de yolda işlerini çok iyi yapıyor. Öncelikle bunu söylemek lazım. Tracer 9 GT daha sportif. Bu tarzı heyecanlı sürüşler için daha uygun.

Honda’nın tüm ayarları ise daha çok mantığa oynuyor. Her şey sorunsuz, her şey güvenli. Ama yine eğlenceli tarafı var. Motorunun gücü, yol tutuşu, virajlardaki rahatlığı ve frenleri o kadar yerinde ve iyi ki sınırlara -heyecan duymadan ve korkmadan- ulaşabiliyorsunuz.

Fiyat

Bugünün fiyatlarına dayanarak, 2022 NT1100 temel modeli belirsiz ama yurt dışı fiyatları Yamaha ile çok yakın. NT’nin Honda Türkiye resmi sayfası burada. 2022 Tracer 9 GT ise 259.850,00 ₺ (resmi Türkiye sitesi sayfası burada)

Resmi sayfalarında her iki model için de aksesuarlar var. Fakat iki model de yeterince dolu geliyor zaten.

NT1100 DCT ile daha da iddialı ama fiyat için düz versiyonu ölçüt alırsak Tracer 9 GT’ye üstün geldiğini söylemek mümkün. Komple paket ve paraya karşı alınan toplam göz önüne alınırsa özellikle görünümü ve uzun yol başarısı ile Honda tercih edilir gibi duruyor.

Karar

Yazının en başında yazdığım gibi: NT1100 Tracer 9 GT karşılaştırması, birbirine ikiz kardeş kadar yakın iki modeli kıyaslamak demek. İkisi de sizi mutlu edecek modeller. Aradaki farklar çok ufak. Bu farkları çok uzun sürüşler yapmadan, çok zorlamadan hissetmek de neredeyse imkansız. Seçimi beklentilerimize göre yapmak en iyisi. O yüzden “şudur” demek yerine “şunun için şu, bunun için bu” demeyi tercih ediyorum.

Yamaha Tracer 9 GT’nin spor ve heyecan arayanlar için kazanan taraf olduğunu söylemeliyim. NT1100 daha geride değil, her şeyi başarıyla ama daha efendi tarafta kalarak yapıyor. Ardaki fark bu. Şayet gezi ve uzun yol için alacaksanız Honda daha tatminkar.

Konfor, rüzgar koruması, artçı ile rahatlık; uzun yol başarımı (performans) mı arıyorsunuz? DCT ve dokunmatik ekranlı, cep telefonunuzla tam bütünleşen ekrana sahip NT1100’den daha iyi bir motosiklet bulmak -şimdilik- mümkün değil gibi.

İlgili yazı ve bağlantılar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir