motor ömrü kapak görseli.jpg

Motor Ölür Mü?

Motosiklet motor ömrü ne kadar?

“Ülkemin Japon mühendisten çok bilen insanına göre ölmeye yer arayan bir cihazdır motosiklet. Başarılı bir Türk sürücü km’ye bakmadan her an motor öldürebilir. Mesela ciğerini söker, o da ne demek dersen çok gaz verdim der çok devir çevirdim der. Yani belli olmaz kardeşim, memlekette motorun ne zaman biteceği belli olmaz…”

Arada sorulan bir sorudur. Motorun ömrü ne kadardır? Çok bilen olur memlekette, siz de bilirsiniz; en çok da bilmeyen konuşur. Lakin işin aslı aşağıdaki gibidir.

Motor dediğin bir çok bileşenden oluşan ve evet, zamanla yıpranan/aşınan bir şey. Ne kadar sürede aşınacağını ilerleyen bölümlerde değerlendireceğiz fakat şimdi şuna bir bakalım:

“Motorun bir parçası (örnek: piston, segman) aşındığında, bozulduğunda ne olur?” 

Cevap basittir, yenisiyle değiştirilir ve devam edilir. Peki eskisi gibi olur mu? Tabii ki olur. Hatta yenilenmiş bir motor fabrika çıkış performansına ya çok yakın, ya da eşit olur. Başka bir deyişle motosiklet motor ömrü ne kadar sorusunun cevabı bakımları yapıldığı, yıpranan parçaları değiştiği sürece sonsuzdur olarak verilebilir.

Peki yıpranma, başka bir deyişle eskime ne zaman ya da kaç kilometrede gerçekleşir?

Kullanımla çok alakalıdır, devamlı: vu-tutu vu tu tu devir kesicide ciğerini sökülmüş bir motor tabii ki daha erken yıpranacaktır. Kötü yağ kullanılan, uzun süre kalitesiz benzinle çalışmış motor erken yaşlanacaktır. Hararet yapmış motor hemen biter mesela 🙂

Ülkemizdeki kanının aksine bir motor 20’000 ya da 50’000’lerde eski falan değildir. Bir motosikletin motorunun, yenilenme gerektirecek kadar eskimesi için, en kötü şartlarda bile 100’000’lerle ifade edilecek bir süre gereklidir. Ha bu arada 100’000’e gelmiş bir motor asla 100 beygirden 50 beygirlere düşmez.

Teknik sorun ayrı, yıpranma ayrı şeydir.

Yurt dışında, hadi bizim ülkemiz haricindeki ülkelerde diyelim, 200 binleri, 250 binleri deviren motosiklet çoktur, normaldir, hatta 50 binlerde bir motosiklete “eskimiş” derseniz adama gülerler…

Tabii ki ülkemizde herkes motosikleti daha almadan satacağı zamanı düşündüğü için hesap kitap farklı oluyor, üzerine bir de hem alırken hem de satarken kazanayım isteği eklenince ortalık karışıyor.

Bu arada dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer numara da km. düşürme gerçeği. Maalesef çok yaygın bir iş bu. Km.’ye müdahale ederek düşürmek her ne kadar hırsızlık, dolandırıcılık gibi kavramlara yakın dursa da bahane hazır: “Abi ne yapayım, yoksa satamam!”. Bu sebeple bir önceki vizesindeki km.’sini kontrol ederek bir nebze kendinizi koruyabilirsiniz diyerek size bir yol önererek yazımızı bitirelim…

İlgili Yazı

Bu yazı Motosiklet Acemileri İçin, Püf Noktası ve Tamir & Bakım kategorilerinde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir