Işıldak – fark edilmenin kolay yolu

Bildiğiniz gibi çakar konusu önemli. Bu yazımızda led çakarların haricinde ilginç olan bir ürünü tanıtıyoruz.

Işıldaklar, özellikle LED’li olanlar hali hazırda motosikletçilerin kullandıkları ve piyasada bulunabilen ürünler. Çakarlısı sabiti, markalı olanı, kendi üretenlerin paylaşımlar vs. sayesinde alıyor kullanıyor ve yollarda görüyoruz. Bu ürünleri bir süre önce yabancı forumlarda görmüştüm. OrtaSehpa.com sitesi sayesinde tekrar hatırladım ve sizlerle paylaşayım dedim (artık kapalı Temmuz 2020).

En dikkat çekici yönleri uzaktan net biçimde görülmeleri ve bu yolla hayli uzaktan fark edilmenizi sağlamaları. Ana amaç bu olsa da görsel aksesuar olarak kullanılması da mümkün fakat o durumda da güvenlik tarafı yine işe yarayacaktır.

Avantajları:

  • değişik renkler mevcut
  • uygulaması kolay, yapıştır ve unut
  • pille çalışıyorlar
  • her yere uygulamak mümkün (kask, motosiklet, kıyafet vs.)
  • uzun yolda güvenliği çok arttıracaktır.

Özellikle gece yapılacak yolculuklarda dikkat çekeceği ve fark edilirliğinizi ciddi derecede arttıracakları için ışıldaklar önemli nesneler. Hele hele hem karanlık hem de ıssız yollar, şehirler arası yolculuklarda uzaktan fark edilmenizi sağlayacakları için tavsiye edilecek ürünler olduğunu söylemek lazım. Led farlar ile karşılaştırmak da mümkün fakat bana kalırsa hem görsel hem de dikkat çekme açısından bu ışıldaklar daha başarılı.

motosiklet sürücü görünürlük, ilave LED lamba
https://fibreflare.com/ ürünü, bu yazının ilk sürümü 2012 yılı; şimedi 2020 ve sitede satışa açık ürün yok

Mesela soldaki fotoğrafta kıyafetin üzerine yapılmış bir uygulama görüyoruz. Özellikle bu fotoğrafta parlaklık oranını görmeniz mümkün. Ne parlak ne de mat diyebileceğimiz bir ölçüsü var. Yani hem fark edilmeyi hem de rahatsız etmemeyi beceren bir parlaklığı olduğu net.

Kıyafete uygulamak da bir seçenek. Kimisi motosikletinin üzerine takmayı ister kimisi kıyafete. Bazı arkadaşlar motosikletin üzerindeki ışıklara sıcak bakmıyorlar. “Pavyon” görüntüsü diye adlandırılan apaçi stiline uzak durmak gibi bir şey sanırım bu tepki 🙂

Neyse, uzatmadan bir sonraki fotoğrafımıza geçelim ve bir de kask üzerinde görelim.

Görüldüğü üzere kask üzerine yapışkan bantlar yoluyla uygulanıyor ve boyutları ideal. Yani ne büyük ne de küçük diyebiliriz.

Piller tutturma kutularının içerisinde. Aşağı yukarı otuz saat gibi bir yanma süresine sahip olduğu söyleniyor. İki tür yanma kipi varmış: devamlı ve çakar şeklinde. Çakar halde biraz daha uzun gidiyormuş pillerin ömrü.

Tavsiye edilen uygulama şekli yüzeye yapıştırmadan hafif boşluk bırakarak tutturmak. Böylelikle arkadaki alan ayna gibi çalışarak ışığı dağıtıyor ve daha büyük bir alan aydınlatılmış oluyor.

Bu fotoğrafta yatay uygulanmış olsa da bir kaç fotoğrafta dikey uygulandığını da gördüm. Seçenek olarak not edelim.

Renklerini soracak olanlar için ise bu fotoğrafı kullanalım.

Üç renk var: amber denen sarı, yeşil ve turuncu – kırmızı arası bir renk.

Ana amaç fark edilirliği arttırmak olduğu için bu renkler seçilmiş. Zira ürünün üretim amacı güvenlik. Bunlar uzaktan net görünecek renkler. Aynı mantıkla başka renkler de üretilebilir fakat şu anda bu renkler mevcut.

Ve son olarak da hem kaskta hem motosiklette yapılmış uygulamaların olduğu aşağıdaki fotoğrafı koyup yazımızı bitirelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir