2021 CFMOTO 700CL-X HERITAGE tanıtım, yol testi

CFMOTO 700CL-X Heritage İngiltere’ye gelmiş ve ilk yol sürüş testi ve değerlendirmesi ortamlara düşmüş bile.

700CL-X ilk olarak 2019 EICMA’da göz önüne gelmişti. O zamanlar kavramsal çalışma (konsept) olarak sunulmuştu. Kavramsal çalışmalar üretim bandına inince değişir, bu bilinen bir durum. Yine de az değişiklik olduğunu söylemek mümkün ki bu iyi bir şey.

İlk düşünceler

Motosiklet değerlendirmesini iki bölüm ayıracak olursak, birincisi motosiklete ilk defa yaklaşırken hissettirdikleri. Uzaktan görünüşü ve yanına gelince gördükleriniz şeklinde yine iki kısma ayırmak lazım bunu da.

CFMOTO 700CL-X uzaktan güzel görünüyor. Dolu dolu bir tasarım bu. Sele ve depo altı kısımda boşluk yok. Bu da güçlü görünmesini sağlıyor. Estetik çizgileri var ama çıplak desen değil, retro desen onu da tam karşılamıyor? Tanıdık bazı bölümleri yakalar gibi oluyorsunuz ama “Şu motosikletten alınmış.” diyebileceğiniz bir bölüm de bulamıyorsunuz. Sonuç olarak: “Güzel işte.” diyor ve daha da yakınına giriyorsunuz.

Hmm… Dibindeyken, çoğu Çin motosikletinin sırları dökülmeye başlar. Ama CFMOTO 700CL-X için durum böyle değil. Arka fren ve vites pedallarının, kalitesini ve döküm olduğunu görünce keyfiniz yerine geliyor. Genel olarak “klas” bir havası var. Mesela kablolar düzgün ve hatasız şekilde yerleşmiş ve sabitlenmiş. Kısacası üretim ve malzeme kalitesi hayli iyi.

CFMOTO 700CL-X renkler ve fiyat bilgisi

CFMOTO fiyatı henüz kesinleştirmedi ama İtalya için fiyat belli: 6.400 €. Bu fiyat Yamaha XSR 700 ve Honda CB650R gibi rakiplerinden ciddi farkla daha hesaplı hale getiriyor. Arada yaklaşık %20 fiyat farkı var… bisikletlere gerçekten cazip bir alternatif haline getiriyor.

Renklere gelecek olursak Alacakaranlık Mavisi ve Kömür Grisi adıyla iki rengi var.

CFMOTO 700CL-X motor, güç özellikleri

700 CL-X motoru, saygıdeğer eski Kawasaki Z650 / ER650 güç birimi olarak başladı hayatına. Bu son halinde şimdi CFMOTO motoru olarak geçmesi sizi şaşırtmamalı çünkü CFMOTO çok sayıda teknik güncelleme ve değişiklik yapmış motorda. Bu geliştrimelerle motor 8’500 devir/dakikada 74 beygir 6’500’de 68 Nm tork üreten güçle ve atak bir makine. Bu değerler CL-X’i Yamaha’nın CP2 kodlu motoru (72 beygir) ve Kawasaki Z650 (68 beygir) modelleriyle aynı sınıfa sokuyor.

Şehir dışında 700CL-X ideal bir motosiklet gibi hissettiriyor. Hava güzel ve yollar iyiyken 74 beygir tam kararında bir güç seviyesi olduğunu kanıtlarcasına rahat. Egzoz büyük olsa da tahmin edildiği kadar bağırmıyor. Fırsatını bulup gaza yüklendiğinizde kalın bir sesle gürlemeye başlayan motor, yüksek devirlerde de davudi (kalın) tonunu koruyor.

Besleme ve ateşleme alt yapısı BOSCH marka beyin ve püskürtme (enjeksiyon) ile yönetiliyor. Sistem kablolu sürüş teknolojisine sahip (ride-by-wire). Güncel bir alt yapı olduğu sürüş modları da var: Eco ve Sport. Cruise control da standart. Canlı gaz tepkileri ve üst devirlerdeki pürüzsüz güç aktarımı da sistemin iyi çalıştığının, motorla uyumlu olduğunun kanıtı.

180° krank açısına sahip olduğu için motor alt devirlerde sakin karakterli. Motor 3’000 devirden itibaren canlı. Gaz yiyişi ve devirlenmesi istekli. Üst devirlere kararlı şekilde çıkıyor ama üst devirlerde de güç patlaması yok. Demek oluyor ki CFMOTO 700CL-X güç ve kontrol kolaylığı açısından acemi ehliyetli sürücüler için uygun bir model.

Üst devirler “yırtıcı” değil ama güç hiçbir zaman yetersiz de kalmıyor. Yine de klasik çıplak motosiklet performansı bulamayacağınızı söylemek isterim. Bu daha çok roadster denen konfor, gezinti sınıfı bir motosiklet.

Bu karakteriyle tüketim de mantıklı sınırlar içinde kalıyor. 13 litrelik yakıt hacmi ile 250 km. civarı menzili var.

700 CLX yol tepkileri, süspansiyon ve frenler

Yol hissi ve tepkileri

Okuduğum kaynaklarda her yol şartında sürüş yapmışlar (yağmur hariç). İlk söylenmesi gereken CFMOTO’nun “olmuş” bir his verdiği. Kesinlikle ucuz bir model gibi gitmiyor. Aksine Japon ve Avrupalı ağabeylerinin seviyesinde olduğu özellikle belirtiliyor farklı kaynaklarda bile. Asfalt güzel olduğunda ise yumuşak karakteri, tam ayarında gücü ile oldukça keyifli sürüşler sağladığı ortak fikir. Hızlı ve yavaş virajlar, ara ara çukurlar dahil olmak üzere iyi bir sürücünü elinde yol testi hep memnuniyet verici olmuş.

Standart, fabrika çıkışı ayarlarla esnek, ama sportiflikle konfor dengesini tutturan bir gidişi, tutuş ve yol tepkisi var. Ön taraf trail braking denen hayli sportif ve saldırgan teknikle döndüğünüzde bile sağlam durmuş. Açıkçası ön tarafın başarısı şaşırtıcı derece iyi demektir bu. Öte yandan kasis ve çukurlarda da süspansiyonlar işlerini iyi yapıyorlar; dalgalanma yok. Süspansiyonlar KYB. Fabrika çıkışında iyi ayarlanmışlar ve yol tutuşta olduğu kadar gidon hissinde de iyiler. Ön tarafta geri bildirim benim önem verdiğim bir huy, 700CL-X bunu iyi beceriyor. Bir artı daha.

Unutmadan: ön taraftaki süspansiyonlarda tüm ayarları yapmak mümkün. Her ayarı yapmaya izin veriyor süspansiyonlar. Ön tarafta ön yükleme, geri tepme ve sıkıştırma ayarlama ikanı var. Bu çok iyi tabii ki zira ön tarafı istediğiniz gibi ayarlamanıza imkan veriyor süspansiyonlar. Arka taraf sorunsuz, lastiği yere tam yapması gerektiği gibi bastırıyor ve beklenenden fazlasını sunuyor.

Bu da bize gösteriyor ki ucuza çıksın diye her yerden kısmamışlar. Bunu şimdi söylüyorum zira birazdan frenler bölümünde…

Frenler

J.Juan markasını kaliperlerin üzerinde görünce yadırgıyorsunuz evet. Yine de bugüne kadar olumsuz bir şey duymamak da referans kabul edilir. CFMOTO dörtlü kaliper ve tek diskli bir sistemi yeterli bulmuş. Isırgan (kaliper) fiziksel olarak Brembo kaliperlere benziyor. İki kanallı ABS var. İnsan tabii ki -ona alışığız çünkü- çift disk arıyor ön tarafta.

Sistem iki parmaklı kullanım dahil olmak üzere, sorunsuz. ABS pek devreye girmiyor. Bu iyi bir şey, motosikletin dinamik tutunuşu yeterli, lastikler başarılı demek oluyor bu. Tek bir eleştiri okudum, ilk ısırık daha güçlü olabilirdi demişler. Gerçi bu eleştiri bu motosiklet için doğru mu bilemedim. İlk anda sert kapma ve fren spor sürüşün alameti. 700C-X ise sakin karakterli bir motosiklet.

196 kg.’lık ağırlığıyla CFMOTO 700C-X, sınıfındaki en hafif makine değil tamam. Ancak 10 kilo kadar fazlasının olmasına rağmen dengeli iskeleti (şasi), canlı sürüşü ve motoru ile ikna edici. Unutmadan, iyi çalışan bir debriyaj kaydırma da var. Ki bu sınıfta büyük markaların bile bunu fabrika çıkışı vermediğini bilelim. Ama en önemlisi performans sınıfında olmayan, güzel görünen, keyifli sürüşleri hedefleyen bir modelin “eğlenceli” olması. Evet o ruh var 700C-X’de, sürmek istiyorsunuz.

Burada CFMOTO’ya hak ettiği takdiri sunmak lazım. CL-X’i çok doğru noktalarda geliştirmiş ve hazırlamışlar. Her tarafı, her huyu sorunsuz. 700C-X komple, “olmuş” bir motosiklet.

CFMOTO 700CL-X donanım ve sürüş hissi

100 beygir altı, orta ağırlıkta naked sınıftan her zaman çok şey isteniyor. CL-X bu açıdan inceleyecek olursak
nefesinizi kesecek bir motosiklet değil ama hızlandırdığı da kesin 🙂

Göstergeler

Gösterge paneli, güzel görünüyor. Ve net, okunması kolay bir LCD. TFT değil ama işini iyi yapıyor. Gündüz, güneş altı bol ışıkta böyle görünüyor. Gece ise ışıklar devreye girip çok daha güzel gösteriyor gösterge panelini. Gece görüntüsünü galeriye koydum bu arada.

Cruise control ve sürüş modları

Sol kütükte sürüş modları ve seyir kontrol grubu var. Modlar arasında gezinme sürerken yapılabiliyor. Modlar arasındaki fark değiştirdiğiniz anda devreye giriyor ve hemen gaz kolunun aktardığı gücü farklılaştırıyor.

Cruise control sorunsuz çalışıyor. O da sol tarafta kendi düğmesine sahip.

Farlar

Bu yeni CL-X’te tüm aydınlatma LED. Ön farın etrafında da DRL çerçeve var. Farlar bence çok iyi olmuş. Güzel görünüyor ve motosikletin şıklığına asalet katıyorlar. Yine de gözdem, arka far. Hem yandan hem arkadan çok güzel görünüyor. Büyüklüğü, havası ile eski Honda’ları hatırlattı bana.

Farlar demişken arka farı çok beğendim. Selenin arka farla birleştiği noktadaki gri parça, sele kaplamasının dönüp farın üstüne yerleşmesi falan hep çok iyi çözülmüş. Sadece bu bölümdeki ayrıntılar ve işçilik bile Çinli deyip geçilmemesi gerektiğinin kanıtı.

Elektronik ve frenlerin aksine CFMOTO lastik seçiminde bilindik bir markayla anlaşmış. Pirelli MT60 RS lastikler oldukça iyi tutuyor ve duruyor bu motosikletle. Doğru lastik basınçları ile hızlı, canlı ve güven verici bir karakteri var lastiklerin. Lastikler tırnaklı değil evet ama yine de görsellik için tercih edilen bu lastiklerden çok tutuş beklememek gerektiği de ortada. Bu tür lastik seçiminin bir sebebi de basın açıklamasında gördüğümüz üzere 700CL-X’in %20 oranında arazi sürüşü kabiliyeti. Aşağıdaki bağlantılardan birinde arazi test, de var. Uzun uzun anlatmayacağım ama arazide kabiliyetsiz olmadığını söyleyeceğim.

700CL-X, vücudun hem üst hem de alt tarafı için ferah. Eller ayaklar ve sırt rahat şekilde üzerine konumlanıyorsunuz. Ayaklıklar alçakta, bu da diz ve bacakları rahat ettiriyor. Gidon yüksekliği de katlanmadan, aşağıya inmeden tutmanıza izin veriyor. 800 cm. yüksekliğinde sele işe birleşince 700 CLX ergonomik, uzun ve kısa sürücülere uygun boyutlarda.

Hafif. Ana kelime bu. Tekerlekler dönmeye başladığı andan itibaren CL-X’in hafiflik, kolaylık hissi geliyor. Çok rahatça yatıyor, hızlanıyor ve yavaşlıyor. Gidon da çok hafif bu arada.

CFMOTO 700CL-X artılar:

  • Malzeme ve montaj, üretim kalitesi üst düzeyde.
  • Şasi ve ön taraf beklemediği kadar iyi.
  • Dört yıl garanti (İngiltere) büyük rahatlık.

CFMOTO 700CL-X eksiler:

İki tekerlek üzerindeki en rekabetçi pazarlardan birine birine kafadan dalmak cesaret işi. CFMOTO kendinden emin şekilde bu segmentte kendine her arıyor. Acemilik hissi verecek hiçbir yeri yok. CL-X eksiği olmayan, fiyat avantajlı yapısıyla imaj dışında başarılı olmak için gerekli her şeye sahip.

Kaynaklar: 1) visordown.com/cfmoto-700cl-x-heritage-2021-uk, 2) motorbikewriter.com/review-cfmoto-700cl-x-heritage, 3) bikereview.com.au/review-2021-cfmoto-700cl-x-heritage/

Video

Sonuç

CFMOTO markası Japon ağabeylerine yakın motosikletler üretmeye başlamış durumda. 700CL-X her ne kadar Çin’de üretilmiş olsa da sürüş özellikleri ve malzeme, üretim kalitesi açısından Avrupalı rakiplerine çok çok yaklaşmış.

Ülkemizde durum tabii ki farklı. CFMOTO markasının önündeki en büyük engel: “Çinliye o para verilmez!” lafı 🙂 Yine de ekonomik durumun sıkıştırmasıyla giderek daha fazla CFMOTO’yu yollarda gördüğümü söylemem gerek.

Benim için imajdan daha önemli olan ise yedek parça ve servis. Ve ne yazık ki Çinli motosiklet markaları Avrupalı ve Japon büyük markaların zaten hayli kötü olan yetkili servislerinden de daha kötü durumda. Açıkçası CFMOTO özelinde durum nasıl bilmiyorum. Bununla beraber aşağıya bıraktığım bağlantılardan birinde, servis hakkında bir şey vardı. CFMOTO bu modelde yağı ve filtreyi kendinizin değiştirebileceği kolaylıkta yapmış diyorlar. Geriye kalan tek şey, ikinci eldeki değer kaybı diyemiyorum zira yine ekonomi sağ olsun, üzerine para koyuyor motorlu araçlar 🙂

Bu yazı Motosiklet Tanıtım kategorisinde yayınlanmıştır; kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version