Motosiklet eğitiminin hedefi bilinç ve yeterlilik anlamında gelişmenizdir. Motosiklet sürücülerinin acemilikten ustalığa giden ömürlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz. Kendinizi değerlendirin, siz şu an hangisisiniz, neredesiniz?
Bilinçsiz ve Yetersiz
(acemi ya da kör cahil, sadece “motor” seven, özendiği için isteyen, sürmeyi değil motoru seven).
Genelde kendilerini çabucak imha ederler. Ya vaz geçer, ya hayat boyu taşıyacakları arazları olur; ya da eğitim alıp devam ederler.
Eksiği: Eğitim
Bilinçli ve Yetersiz (bir şeyleri okumuş, ama uygulamayı bilmeyen ya da henüz iyi uygulayamayan, tecrübesiz. Başka bir deyişle öğrenimi var lakin eğitimi yok).
Orta karar (kötünün iyisi) bir motosikletçi olarak hafta sonu ya da tatlı su motorcusu olarak devam ederler. Arada (büyük) tehlike atlatırlar ve akşam sürüş dönüşünde bunun sohbetini yaparlar… Felsefe haline getirmelerine bir adım kalmışken orada kalırlar. Virajın, destek gazının, yağmurda sürmenin, yolu okumanın, fren yapmamanın tadını çok yakınken bir hayat boyu tadamazlar. Kendilerine yazık ederler; oysa bir bilseler, bir adım ötesi çok çok daha güzeldir…
Eksiği: Eğitim
Bilinçsiz ve Yeterli (yıllardır süren ya da kendi kendine öğrenmiş, bazı şeyleri içgüdüsel yahut tecrübe ile çözmüş, bir şekilde doğru kişilerle sürmüş veya sohbet etmiş fakat bunu bilinçli şekilde yapmayan, doğru yaptıklarını da nasıl yaptığını pek formülle ve teknikle ifade edemeyen).
🙂 Lafımız yok, abimizdirler, büyüğümüzdürler…
Eksiği: Eğitim
Bilinç ve Yeterlilik Varsa
Hem bilinçli, hem de yeterli olursunuz. İşte bu, iyi sürücü olmak için eşikten geçtiğinizi gösterir.
Sonuç
İyi bir motosiklet sürücüsü olmak için bilinç ve yeterlilik şarttır, bunun tek çözümü: eğitim…
Bu tür yazılar ilginizi çekiyorsa sizi Makaleler bölümümüze davet ediyoruz; buraya tıklayarak tüm makaleleri görebilirsiniz 🙂
Bir yanıt yazın