1290 S 2021-Siyah turuncu deneme pisti yan giderken

2021 KTM 1290 S SUPER ADVENTURE

2021 KTM 1290 S en iyi macera motosikleti mi?

Evet, bu adamlar deli! Kim böyle bir görselle tanıtım yapar ki? 🙂 Lafı fazla uzatmadan videoyu izleyelim:

KTM 1290 Super Adventure S 2021’in yıldızı olacak gibi

Videoda da görüldüğü gibi, bu aletin gaz açmakla ilgili bir sıkıntısı yok. Ama değişikliklere baktığımda ve bütün değerlendirdiğimde görüyorum ki (tıpkı daha önceki 1190 yazımda olduğu gibi) bu motosiklet her şeyi yapabildiği için çok iddialı, hatta “en iyi macera motosikleti”. Biraz açayım.

1290 Super Adventure S güç ve hızda fevkaladenin fevkinde ama arazi sürüşünde, otoyol için de uzun yol için de hazır. Mesela arazi ABS’si, arazi için özel kaydırma kontrolü gibi araziye özel özellikleri de eksiksiz. Otoyolda ya da uzun yolda yüksek sürat isterseniz de bu defa radarı olan Cruise Control devreye giriyor. Sele daha alçak, yeni sönümleme (süspansiyon) sistemi her şart için anlık olarak hazır. Kısacası daha kolayca daha hızlı, daha güvenli, daha rahat sürüş yapabileceksiniz.

Farkı ne?

KTM’nin 1290 Super Adventure S için yaptığı tüm değişiklikleri inceledim. Her adım, her ilave, her değişiklik kullanım kolaylığını arttırmak için. En güçlü olduğu tarafı, iddiası. KTM 1290 Super Adventure S 2021 alırsanız tek motosikletle her şeyi yapabilir, her yolda her tür sürüşte standartların üzerinde performans alabilirsiniz.

1290 S 2021 gerçekten her şeyi yapabilecek kadar iyi mi?

Evet. Bunu yapabilmesinin iki sebebi var: birincisi teknik olarak çok üst seviyede. Motoru, iskeleti (şasisi), aktarım, amortisör sistemleri çok iyi. İkincisi elektronik destekleri çok iyi ayarlanmış. Daha önce Duke 200, 1190, 1290 ADV S, 790 ADV S sürmüş birisi olarak bilerek söylüyorum bunları. KTM mühendislerden çok, motosiklet sürücülerinin yaptığı motosikletler üretiyor gibi. “Nasıl bir motosikletim olsun isterdim?” derseniz KTM’nin son yıllarda yaptığı gibi makineler yapardınız. Tecrübeli sürücülerde canavar ve günlük kullanımda ya da uzun yolda uyumlu ve rahat. Alışık olmadığınız yol şartlarında ve içinizi titreten süratlerde de güvenilir ve affedici bir motosiklet 1290 S.

Yeni neler var?

  • Yenilenmiş yarı -etkin süspansiyon (tabii ki WP marka)
  • Yeni vites değiştirme yönetimi (quick-shifter zaten çok iyiydi, daha da iyi olmuş)
  • EURO5 ve hala fazla fazla güç (daha çevreci ama yine çok güçlü)
  • Ekranda değişiklikler (kontrol grubu ve menülerde iyileştimeler)
  • İyileştirilmiş gezi sürüşü yönetimi (Cruise control). Artık radar var, evet bildiğiniz radar var.
  • 1,6 kg daha hafif, şasiyi hafifletmişler (EURO 5 uyumluluğu ek ağırlık demek)
  • Dahada çok yönlü (her yola gelir) KTM bunu özellikle belirtiyor (versatile diyorlar)
  • Yeni görünüm (rötuş diyebiliriz)
  • Isıyı bacaklarınızdan uzaklaştıran bölünmüş radyatör sistemi.
  • Elden geçirilen iskelet: ağırlık aşağıya ve geriye kaydırılmış, bu sayede daha keskin gidon ve yönlendirme tepkisi var.

Değişikliklerin ortak noktası sürücünün rahatını arttıracak özelliklere yoğunlaşmış olmaları. Radar da bunun için kullanılmış polis kontrolü artık şehir içinde öndeki araçla ne kadar mesafe bırakacağımızı belirlemek gibi bir seçeneği var. Üstelik vites değiştirince de devreden çıkmıyor Cruise control.

Bizim gibi sıcak ülkelerde ki sürücülerin baş belası motor sıcaklığı, ikiye ayrılan radyatörler sayesinde çözülmüş. İddiaya göre motorun sıcaklığı artık bacaklara üflenmiyormuş; işte bunu devrimsel bir yenilik diyebiliriz.

Ek özellikler

Bunun dışında tabii ki bir sürü oyuncak da var:

Anahtarsız çalıştırma, viraj farları, kendi kendini iptal eden sinyaller, Bluetooth şeyleri ve lastik basınç sensörleri; gırtlağa kadar teknolojik konfor yine hizmetinizde.

Evet 2021 1290 S KTM’nin amiral gemisi yine ama farkı hala eski motosikletlere olduğu gibi “Ben sürüyorum!” hissini verebilmesi. 2021 model 1290 S hâlâ Super sport kadar yırtıcı, kıvrımlı arka yollarda saldırgan, ıslak bir toprak yolda ise yanlayarak gidebilen, otoyolda ise tra-lala- la la seyir zevki sunan bir hepsi bir arada motosiklet.

Bu tür yüksek, heybetli, iri ve kayıt gibi güçlü motosikletler tecrübeli ve eğitimli bilek isteyen makinelerdir. Saygı duymaz, hırtlık yaparsanız da sizi yere çalacakları kesindir… Neyse ki 1290 S bunları yaparken hayati tehlikeleri budamayı biliyor. En büyük başarısı bu süper sınıf KTM’yi deneyiminiz yetmese bile harhar kullanabilir, çok iyi çalışan mekaniği artı elektronik destekleri sayesinde akşam eve dönebilirsiniz 🙂

Ha gerekli becerilere sahipseniz de, kesinlikle dilinize göre bir alet buldunuz. Her çeşit yolda limitte gidebilirsiniz…

KTM, sektördeki en iyi tanıtım videolarından bazılarını boşuna yapıyor değil. Bu adamlar gerçekten doğru teknolojiyi doğru ruhla sunmayı biliyorlar.

Yeni KTM 2021’in Mart ayında galerilerde sizi bekliyor olacak. İlgileniyorsanız şimdiden telefon edip ayrıntıları öğrenebilirsiniz:

KTM İzmir yetkili satıcısı ve servisi Moto Daytona web sitesini görmek isterseniz buraya tıklayın

Yorumlar

“2021 KTM 1290 S SUPER ADVENTURE” için 5 yanıt

  1. Yüksel

    Kararsız kaldım gönlüö ktm 1290s yeni modelinde ama ikinci el gs 1200 adv mi alsam diyorum sizce ne yapsam

    1. Ne kadar tatmin olacağınızı ne beklediğiniz belirleyecek.
      Bana kalırsa kesinlikle KTM zira ben azılı bir GS karşıtıyım 🙂
      Şaka bir yana her ikisini de kullanmış birisi olarak yine KTM derim. GS kötü mü? Kesinlikle çok iyi bir motosiklet fakat benim “motosiklet” arayışımı çok daha iyi doldurup karşılıyor 1290.
      Mart ayında gelmesi bekleniyor, bence 1290’ın deneme sürüşünü bekleyip ondan sonra karar verin.

      1. Yüksel Bey; bu hafta bayilere gelecek diye duydum, bilginize 🙂

  2. Anıl

    2021 modeli çıktığında hemen takibe alarak yabancı olan bütün tanıtımlarını izledim. Tüm görüşler aynı yönde ve hepsi olumlu. 2021 modelinde tüm eksiklikleri giderilmiş olan bir motosiklet gözü ile bakılıyor. Türkiye piyasasında hak ettiğini bulamayan, kendi rakiplerine göre alım satımı zayıf kalıyor ki bunu zaten geçtim. Tek merak ettiğim konu motosikletin kilometre olarak ömrü. Bu konuda detaylı hiç bir bilgiye rastlayamadım. Ama oldukça hırçın performansa sahip KTM in motor ömrünün bu hırçın performanstan ötürü çok da uzun kilometreler dayanamadığını bir kaç deneyimli kullanıcıdan duydum. GS elbette her yönden çok ama çok iyi bir motosiklet ve kilometre ömrü olarak gerçekten efsane. Fakat ben de GS sevmiyorum. 2021 KTM Super Adventure S için kendi tanıtımlarında da motor içerisi ve şanzımanda da çok büyük değişikliklerden bahsediliyor, hatta motor hakkında da bulletproof ifadesini kullanıyorlar. Kısacası tek soru işareti kilometre ömrü. Bunu da aşmışlarsa kesinlikle benim için doğru motosiklet olacak.

    1. Büyük KTM’ler pahalı cihazlar. Alan kişilerin mali gücü yüksek olduğu için ikinci el yerine sıfırını almayı tercih ediyorlar. İkinci ele düşen büyük KTM’ler ise hala piyasanın çok büyük bölümü için fazla pahalı…
      Kilometre konusuna gelince deneyimli kullanıcıları dikkate almam 🙂 Türkiye’de ne yazık ki düşük kilometre sürüp sürüş ve mühendislik uzmanı oluyor herkes.
      Dinamometre ve tanılama (diyagnostik) raporlarını göstermeden konuşan birisini görürseniz, kaçın; neyi-neden-nasıl bildiğini bilmeyen insandan fayda gelmez ne yazık ki; ana kuraldır.
      Teknik olarak, sürücünün yapabilecekleri ile “motor bitirmek” mümkün değil. Bu iddialı sürücüler bu işi bir de garanti süresi içinde becerdilerse mühendislik ve fizik kurallarını yıkıp alternatif evrene geçiş yaptıkları için kendilerini tebrik ediyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir