Modern-Retro Muscle motosiklet
CB4 Interceptor, hem yenilikçi hem de klasiklere selam çakan, yırtıcı Honda”
Honda’nın yeni kavramsal modeli CB4 “YolKesen”… Özgün kelime: Interceptor, genelde savaş uçakları için kullanılan bir kelime. Belirli bir uçak tipini betimliyor: Alarm çalar çalmaz kalkan, hızla düşmana yetişen ve yolunu kesip imha eden, püskürten saldırgan uçak türünü. İddialı isim değil mi? Ama hakkını veriyor, bahsetmeye başlayalım o halde:
Interceptor! CB4 Yırtıcı ve Saldırgan Bir Honda!
Honda tutarlı ve efendi, ağırbaşlı ürün ve tasarım anlayışı olan ama arada Vultus gibi çıkışlar da yapan bir firma. YolKesen türü modeller de Honda’nın potansiyelini görmek açısından önemli; en azından ağzımıza bir parmak bal sürüyor, üretilmiyor ama böyle çıkışlara da razıyız 🙂
Tasarım
Tasarım demişken, hatırlatalım:
EICMA 2015 CB4’ü CBR650F üzerine inşa edilmişti; fotoğrafları aşağıda ve görüldüğü gibi o zamanki CB4 farklı hatta bambaşka bir tarza sahipti.
Fakat aradan uzun süre geçti ve artık gelecek farklı görünüyor. Dört seneden sonra CB4 yeniden yorumlandı ve bu defa:
EICMA 2018 CB4’ü, CB1000R üzerine inşa edilmiş ve tabii ki daha da saldırgan bir modelden yola çıkıldığı için daha performanslı olmuş. Ki tamamen değişen görsel tarz da çok çarpıcı.
Bir parmak bal dedik, çünkü Honda böyle denemeler yapar ama üretmez! Tıpkı EICMA 2015’de tanıtıp bir daha hiç lafını etmediği CB4 gibi, taa ki bu güne kadar… 2015 CB4 de dikkat çekici idi fakat bambaşka idi yukarıda gördüğünüz üzere. Şimdi ise CB4 bambaşka bir yere bakıyor:
Görsellik, Stil
Hem eski, klasikler kadar “şık” hem de günümüzün yeni, atak çizgileri var; durum şu görselde belli:
Kafanın üst tarafı, eskilere saygı kuşağı gibi ama depoyla birleştiği yerde yenilikçi ve spor bir çizgiye bürünüyor.
CB kod ismi de ilginç çünkü genelde CB kodu V4 makinelere atanırdı ama bu defa sıra 4 makine var CB4’ün kalbinde. Yine de tek taraflı arka salıncak ve beş kollu jantlar da var ki bu da VF serisinin alamet-i farikaları…
Ve yenilikler
Yukarıdaki değişik bir aydınlatma değil fazlası, ortada pervane var, görüyor musunuz?
Rüzgarla elektrik üreten bir far bu ve depo üstü ortam ekranı var desem?…
Farın ortasındaki bir rüzgar türbini ve elektrik üretiyor.
Sonrasında işler daha da ilginçleşiyor 🙂 Çünkü deponun üzerinde ekran var! 🙂
Mesela navigasyon ekranı:
Hatta dahası da var:
Değişik değil mi? Honda çok açık ki bu CB4’ü gerçekten kavramsal olarak tasarlamış. Bu yenilikler hazır olsa da henüz gördüğümüz “motosiklet” kavramında öte şeyler… Teknolojisi hazır olsa da bizler henüz hazır değiliz.
Fakat şu açıdan çok önemli bu CB4: Honda gelecekte böyle şeyler yapacak. Bir yandan da gelecekte motosiklet dünyasının nasıl değişeceğini gösteriyor bize bu tasarı arayışları. Yani bir anlamda CB4, Honda’nın geleceğin motosiklet tahmini diyebiliriz..
Honda CB4 Interceptor, tasarıın kavramsal temelleri
Honda, mühendislerine: “Mümkün olanın sınırlarına uzanın!” demiş. Uzanın ki geleceğin kahve yarışçısının evrimindeki bir sonraki basamağı bu günden yakalayalı. Honda bunu şöyle ifade etmiş:
“… şıklık ve sportifliği harmanlarken geleceğin teknolojisine yer açmak ve bunu tasarı hatlarının akışkanlığı ile birleştirmek…”
Honda
Dolayısıyla temelde kahvehane yarışçısı var fakat amaç, eskinin keyif ve yarış ruhunu geleceÄŸe taşıak.
Buradan da performans ve sportifliğe geliyoruz.
Peki ya başarım (performans)?
Koltuk altı egzoz, yarış tipi düz lastikler, tek taraflı salıncak, alçak elcikler, tam siyah ana renk tercihi ve kırmızı, sarı dokunuşlar da yarış havası veriyor tabii ki. E tabii ki 1000 R yazıyor arkasında bir de, ki bu da sportiflik ve o ünlü 1000’lik Honda makinesi demek.
Teknoloji ise tabii ki sadece deponun üzerindeki dokunmatik ekranın ortam (medya) kabiliyetleri ile sınırlı kalmayacaktır; çekiş kontrolden teker kontrolüne uzanan sürüş özellikleri de olacaktır; hatta kim bilir belki de tam elektronik bir sürüş eşlikçisi mantıÄŸı bile dahil olabilir bu modele (bakınız Arc Vector yenilikleri)!
HONDA CB4 INTERCEPTOR galeri
Dolayısıyla CB4 YolKesen daha çok (ismine de daha uygun olmak üzere) Kahve Savaşçısı (café fighter dedikleri)!
Son Söz
Honda keşke bu CB4’ü üretse! Genel fikir bu 🙂
Yine de Honda’nın geleceği nasıl gördüğünü anlatması bakıından önemli. Bütün olarak göremesek de, bu fikirlerin zaman içerisinde kısı kısı hayata geçeceği açık.
Etiketler: #EICMA2018, #Honda, #KonseptMotosiklet, #CB4
Yazının sonuna kadar okuyanlar için hediye: Honda’nın Kavramsal Modelleri Sayfası (sayfaya gitmek için tıklayın). Sayfa gerçekten hazine değerinde 🙂