KTM test 2014 - Alsancak Oto - DUKE 390 beyaz ön taraf

Ve Duke 390 KTM (2014)

KTestM2014 (4)

Bu gün, hem de hiç ummadığım şekilde denk geldi ve 390Duke’ü kullandım. Hadi başlayalım zira çok merak ettiğim bir modeldi 390.

KTestM2014 (8)

Öncelikle hemen söyleyelim, Duke 125, 200 ve 390 aynı kasa. Benim kullandığım beyaz renkti ve ve ben binmeden önce uzun süre kendisini Duke 200 sandım. Yani en azından renk ile, ne bileyim bir aksesuar ile falan bu Duke’ün 390 olduğu belli edilseydi daha iyi olurdu. Bu kadar bire bir aynı olmamalıydı dedirttiler en sonunda yani.

Tabii ki bu kasaya alışığız; hafif, kısa, çevik, dengeli KTM şasisi. Yine ön tekerde oturunca kendinizi ve dengesini bulduğunuz Duke, pegler geride, hafif öne yatık oturuyoruz.

Ama esas merakımız 390’lık motor ve gücü. Hemen söyleyelim, beklediğiniz güç yok. Güçlü evet ama “hırt hırt” bir motosiklet değil bu. Devrini buldu mu tamam, güçlü ama o zaman da beklediğimiz kadar yırtıcı değil. Benim hissettiğim, yeterince “haylaz” değil bu Duke. Kullandığım 2000 km. civarlarındaydı ve belki de kötü açılmıştı ya da daha açılmamıştır, onun da etkisi olabilir lakin üst devirlerde bile istediğim çekişi yakalayamadım açıkçası. Anladığım kadarı ile sorun artan güç ve tork için araları açılmış vites kutusu. Duke200 ile 3. viteste gitmeniz gereken yerde 2 ile de, 4 ile de gidebiliyordunuz. 390’da daha çok çalışmanız ve doğru devirde olmanız gerekiyor devamlı, bu da (az da olsa) daha yüksek yakıt tüketimi, daha çok işçilik istiyor. Duke200’deki “bütünlük ve uyum” eksik 390’da…

KTestM2014 (10)

Fakat ön fren konusunda ise çok çok olumluyum. Ön frende sanki ABS yokmuşçasına güzel bir frenleme var. Ben bildiğiniz zorlandım ABS’yi devreye sokana kadar. Devreye girdiğinde de sebebi değişen yol yüzeyi idi. Onun dışında istediğim kadar yükleneyim (doğru fren tekniği ile tabii ki, aman dikkat) ABS devreye gir(e)medi. Buna karşın arka fren ise neredeyse yok gibi. Pedala biraz dokunur dokunmaz arka tekerde ABS devreye giriyor ve neredeyse hiç çıkmıyor. Diyebilirim ki bırak durmayı, yavaşlamak bile zor sadece arka frenle.

Tabii ki sürat daha yüksek, 110 – 130 km./saatlerde çok daha akıcı ve rahat gidebiliyorsunuz artık. Çevre yolu ve uzun yol için çok daha doğru 390’lık Duke. Tabii ki eğlence de daha iyi 200’e göre, artan güç dolayısı ile.

Yakıt tüketimi için kısa süre (yaklaşık 20 km. kullandığımdan) yol bilgisayarına baktim. 100 km.’de ortalama 3 litre tüketim değeri vardı. Kullanan kişinin gazladığını biliyorum, yani Duke390 için rahatlıkla söyleyebiliriz ki 4 litre yaktırmak pek mümkün değil. Benim tahminim, kullanıma göre 3 litre civarında yakacaktır.

Kimlere Uygun?

  • Şehir içi ile yetinmeyeceklere ve şehirler arası yol yapacak olanlara.
  • Duke 200 sevip üzerine viraj yapmak isteyenlere.

Kimlere Uygun Değil

  • Şehir içi kullanacaklara (Duke200 alın).

Son söz:
“Duke200 bu serinin kralı.”

Gelelim fiyat faktörüne. Evet büyüyen cc. ile değişen vergi dilimi, KTM kalitesi var, ve fark yaratiyor evet ama 7000 € verince Yamaha MT7 ABS alındığı unutulmamalı. Bu pencereden bakınca bu fiyata hangisi sorusunun cevabı belli ne yazik ki. Ha bu KTM’nin suçu mu derseniz değil, memleketin vergi politikası böyle ama gerçeklerin dünyasında: “Güzel motosiklet ama o paraya çok pahalı!” piyasanın son kararı olacaktır gibi geliyor bana…

Yamaha MT7 yazımız ise burada.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Ve Duke 390 KTM (2014)” için 2 yanıt

  1. MT-07 aralarında 40 kilo var ama…

  2. crows

    ama mt 07 nin vergisinide uutmamak lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir