vstrom-1050-xt-3-d

SUZUKI V-STROM 1050 XT (2020) İLK İZLENİMLER

Bu yazı çeviridir. Özgün kaynak visordown.com web sitesidir. İngilizce biliyorsanız takip etmenizi tavsiye ederim.

Yeni V Strom Nasıl?

Suzuki V-Strom 1050, EICMA 2019’da en çok ses getiren modellerden biri yeni ve güncellenmiş Suzuki V-Strom 1050 idi. Hem modern hem de geçmişin izlerini taşıyan tasarımı, yeni modelin en güçlü noktasıydı çünkü çok başarılı bir tasarımdı (özellikle artık efsane haline gelmiş eskinin DR Big modelini hatırlayanlar için). Şimsi sıra test sürüşünde.

Etkileyici yeni görünüşün haricinde V-Strom yenilenmiş bir motor ve bir çok ilave özellikle birlikte gelmişti. Konfor artmış, Suzuki Akıllı Sürüş Sistemi, RBW gaz kelebeği, üç farklı çekiş kontrol ayarı (devre dışı bırakmak mümkün) gibi özellikler de iyi sürüşü gösteriyordu.

Test edilen üst versiyon olan V-Strom 1050 XT, tepe (yokuş aşağı) inme (özellikle arazide) kontrolü de dahil olmak üzere XT’ye özgü bir dizi yeni elektronik destekle satılıyor. Yüke bağlı kontrol sistemi, eğime bağlı kontrol sistemi ve hareket takibi fren sistemi gibi ek özellikler de var.

Suzuki V-Strom 1050 XT ilk sürüş izlenimi

V-Strom’un verdiği ilk his ne?

1050 XT’yi teslim aldıktan sonra kat etmem gereken yollar şehiriçi sürüşünün en kötü örnekleriyle doluydu: labirent gibi bir bölgede dönüş dönüş üstüne, bir çok döner kavşak, dur kalk, dar ve çabuk manevralar… Gülümsemeyle hatırlanacak bir sürüş olmasa da Strom’la tanışmak için hızlı bir başlangıç diyebiliriz…

Sele üzerinde ilk hissedilen Africa Twin Adventure Sports versiyonuna yakınlık. Geniş gidon ve bel altındaki kısmın rahat olması sayesinde rahat ve konforlu kolay bir sürüş var. 20 litrelik depo ve uzun neredeyse dik ön cam ön tarafta, cam işini yapıyor, rüzgar ve böceklere karşı koruması yeterli.

1050 XT’nin Çift-V motoru 2020’de kapsamlı şekilde elden geçirildi. Daha fazla güç, tork var ve tabii ki Euro5 uyumlu. Euro 5’i belirttim çünkü ondan mıdır bilinmez ama DR motosikletlerin karakterinden beklediğim ataklığı ve yırtıcılığı bulamadım. Halbuki İkiz-V motorları severim, hatta 1050 hayli torklu ve güçlü evet ama “hırt” değil; neredeyse Almanca konuşuyor 🙂 Bu benim sevdiğim motor karakteri değil.

Peki sürerken rahat mı?

Başta bahsedildiği gibi ergonomik açıdan sorunsuz bir motosiklet XT1050. İki-üç saatlik sürüşlerden sonra bile hala dinç hissediyorsun, süspansiyon, titreşim gibi unsurlardan şikayet edecek bir şey yok.

  • Genelde 120-150 km./saat aralığında sürdüğümü de not edelim.
  • Ön amortisörlerde mümkün olan tüm ayarları yapabiliyorsunuz.
  • Ön cama gelince kafa ve gövde koruması iyi. Bununla beraber omuzlar yüksek hızda biraz rüzgar alıyor ama çok sorun olacak kadar değil.
  • Cam tabii ki ayarlı ve bir kaç denemeyle size uygun ayarı bulmak mümkün olacaktır. Ayar kolay ve alete ihtiyaç duymadan, elle hallediyorsunuz. 50 mm hareket mesafesi ve on bir konumu var camın.
  • Sele biraz fazla sert ama arazi motosikletlerinde böyle genel bir sert sele durumu var zaten.

XT 1050 Artçı için nasıl?

V-Strom-1050-XT-Siyah-Artçılı

Selenin sertliğinden bahsetmiştik ama sele geniş. Büyük olmasının özellikle uzun yolda faydasını görüyor artçı. Arka selenin yüksek olması artçının sürüşlerde yüksekte kalıp yolu rahatça görmesini sağladığından uzun yolda sıkılmasını da engelliyor.

Tutamakları da ayrıca konuşmak lazım: büyükler ve yeterince yüksekler. Kısa boylular da uzun boylular da her oturuş konumunda rahatça ellerini tutamaklarla buluşturabiliyorlar.

XT 1050 arazide nasıl?

V-Strom-1050-XT-Kırmızı-Yolda

Suzuki XT’yi “macera motosikleti” olarak tanımlıyor. Bu da, araziden çok asfalt için yapılmış olması demek. Görüntü tabii ki önemli ama XT gibi bir motorun arazide de varlık göstermesi gerekli…

Her şeyden önce 19 inçlik ön jant arazi için pek uygun değil 🙂 Buna asfalta göre ayarlanmış süspansiyonları da ekleyin: araziye görüntüsü kadar hazır değil (ama bu beklenen bir şey, sadece biz arazide de eski DR ruhu istiyoruz o kadar). Yine de deneyimli eller için yanlamak, gazı açıp arka tarafla oynamak mümkün tabii ki; günümüzün gelişmiş amortisör kabiliyetleri sağ olsun!

arazide kötü değil ama enduro performansı da aramamak lazım

Suzuki V-Strom 1050 XT artıları

  • Çok güzel görünüyor. Sınıfında hiç bir rakibi bu kadar güzel ve geçmişle bağlantılı görüntüye sahip değil.
  • 20 litrelik depo yeterince büyük ve tutumlu, sarfiyat yeni nesil motor teknolojileri ile düşük
  • Otoyol sürüşlerinde, bir arazi motosikleti yapısında olsa da çok rahat, kararlı ve güven verici ilerliyor.
  • Artçı konforu iyi. Tutamaklar da kocaman ve yükseklikleri çok iyi ayarlanmış. İster kısa boylu olun ister uzun, arkada rahat ediyorsunuz.

Eksileri

  • Sele taşa yakın sertlikte.
  • Arazi manyakları için kötü: ABS kapatılamıyor (ama normal sürücü için dert değil tabii ki)
  • Motor biraz daha ciğerli olmalıydı, fazla efendi, beklenmediği kadar iyi aile çocuğu.

Suzuki DL 1050 XT Özellikler

SUZUKI INTELLIGENT RIDE SYSTEM (SIRS)

SIRS, Suzuki Akıllı Sürüş Sistemi’nin kısaltması ve yeni nesil elektronik destek paketi mantığının Suzuki’ye uyarlanmış hali. Bu mantık, gelişen ve yaygınlaşan algılayıcıları ve elektronik destek sistemlerini bir bütün olarak çalıştırmaya yarıyor.

SIRS, XT’de: Motion Track Brake System, Hill Hold Control System, Slope Dependent Control System, Load Dependent Control System, Cruise Control System, Suzuki Drive Mode Selector (SDMS) ve Traction Control Sistemlerini içeriyor. Tüm bu sistemler a ride-by-wire throttle ve 6 yön, 3 eksenli atalet ölçüm sistemi (IMU) ile bağlantılı.

XT’de bunların hepsi standart olarak geliyor. Yine de basın bültenleri ve yıldan yıla oluşan değişiklikler için son durumu satıcıdan kontrol etmekte fayda var.

1050 XT’nin resmi Suzuki sayfasını görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz: https://www.suzuki.com.tr/tr/motosiklet/vstrom-1050.html

Tanıtım Videosu

Özgün Değerlendirme Videosu

Bu yazı Motosiklet Tanıtım kategorisinde yayımlanmıştır. Kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir