Süpermoto kapak görseli

SüperMoto nedir?

Süpermoto veya supermotard, çok yönlü bir motosiklet türüdür.

Kısaca ifade etmek gerekirse, yol lastikleri ile küçük jantlar ve daha kısa (arazi süspansiyonlarına göre daha kısa yolu olan) seyahat süspansiyonu sayesinde sokak kullanımı için değiştirilmiş bir arazi motosikletidir.

Nereden çıktı bu süpermoto?

Cevabı oldukça basit. Yarışlar pistlerinden yollara indi amaç belli idi: Daha çok keyif almak 🙂

Özünde, süpermoto çok amaçlı bir motosiklet sebebi süpermotar (süpermoto ile aynı şey, farklı kelime) yarışları. Bu yarışlar 1970’lerin sonlarında ortaya çıktı. Süpermotar yarışları üç farklı yarış türünden motosiklet hayranlarını birleştiren bir yarış türüydü: toprak yüzeyde yarış, ardından motokros tarzı atlamaların olduğu bölüm ve son olarak normal yol yarışlarına benzer kısa bir asfalt asfaltla biten üç aşamalı bir yarış günü. Dolayısıyla her tarzı seven sürücler ve izleyiciler için hepsi bir arada; daha ne olsun?

Yetenekli bir süpermoto yarışçısı, tüm bu koşullarda başa güreşecek kadar iyi bir sürücü olmalı, her zemini ve sürüş tekniğini çok iyi bilmeliydi ki iddiası olsun. Ve tabii ki bu seviye, yarışların seyrini bile çok heyecanlı hale getiriyordu.

Yarışmak için ortaya çıkmış olsalar da, süpermoto motosikletler zamanla yollara indiler. Yarış seviyesinde başarı (performans) göstermeleri ve çok yönlülük isteyen motosiklet sürücüleri için ideal olan her şeyi bir araya getirmeleri ise sevilmelerinin sebebiydi: Viraj avcısı ama şehir içinde kullanımı kolay yapı, arazide keyif veren güç ve hafiflik.

Neden süpermoto sürmelisiniz?

Arada araziye çıkmak istiyor ama ikinci bir motosikletle uğraşmak istemiyorsanız

Hepsi bir arada çözüm ister miydiniz? Şehir içi ya da hafta sonu sürüşlerinde viraj yapmak istiyor ama mangalı da ormanda yakmak istiyor ya da çadır sohbetini seviyorsanız; tek motosiklet ile bütün seçenekler sizinle olur.

Sert arazi sürüşleri yapmayacaksanız iki takım tekerleğe de gerek yok: süpermotoda asfalt lastikleri hafif arazi şartları için yeterli olacaktır.

Süpermoto yavaşken de eğlencelidir.
Biz motosiklet sürücüleri bu konuda suçluyuz, istediğimiz sürüş tarzı hız sınırlarının üzerinde. Oysa süpermotolar, trafik hız sınırları altında da çok keyif verirler. Aslında tam da bu hızlarda sürmek için tasarlanmış bir yapıları vardır. Şehir dışındaki kıvrım kıvrım dar yollarda, birden ortaya çıkan kötü asfalt hatta toprak zeminde bir süpermoto daha da fazla gülümsemenize sebep olur 🙂

Süpermoto-asfalt-kıvrımlı-yolda-yukarıdan

Farklı zeminler ve koşullarda çok yönlülük
Herkesin kabul edeceği bir farklılık. Süpermoto asfalltta harikadır, inanılamayacak kadar çok yatar (neredeyse her yol motosikletinden fazla). Ancak, yol kenarında tepeye çıkan bir patika gördüğünüzde hiç düşünmeden yolunuzu değiştirebileceğiniz bir motosiklettir aynı zamanda. Tamam, asfalt lastikleri ile çamur veya kumda sürüşünüz tam arazi olamaz kabul. Yine de kaldırımlardan rahatça atladığınız gibi arazide de çok iyi sürüşler yapabilirsiniz süpermoto ile.

Tek motosiklet, iki ruh
Eğer ağır arazi şartlarına düşkünseniz ama ikinci bir motosiklet istemiyorsanız sorun değil: iki takım teker ile iki motosikletiniz varmışçasına sürün! Bir takım asfalt, bir takım arazi ile hem asfaltta hem de arazide canavar gibi sürebilirsiniz. Süpermotoların güzelliği aslında arazi motosikleti olmaları. Lastik değiştiridiğinizde tamamen farklı sürüş karakteri ve ulaşılması zor limitler sunan başka bir motosiklet türü var mı?

Viraj Alır Mıydınız?

Sağlam yatırmak ve sonuna kadar zorlayıp da mı viraj yapmak istiyorsunuz?
Spor motorsikletler (RR’lar) kadar hızlı olmayabilirsiniz ama onlardan fazla zevk alacaksınız, o garanti işte. Süpermotolar virajlarda muhteşemdir zira süpermotolar hem ince hem de fazlasıyla hafiftir. Üstelik geniş gidonları vardır ve spor motosiklet lastikleri kullanırlar 🙂

“Evet, sizin süper spor motosikletinizden daha iyi dönüyor.”

Tek teker?
Hafif ve torklu; o halde teker yapmak için ideal. Tek teker tavsiye edeceğim bir şey değil ama eğer teker yapacaksanız süpermoto ile yapın.

Süpermoto- Husqvarna asfalt pistte teker havada

Kendi süpermotonuzu da yapabilirsiniz
Süpermoto dönüşümü yapmak eğlenceli projedir. Atölyede zaman geçirmeyi seven birisiyseniz, uygun bir motosiklet alıp süpermotoya dönüştürmek zor değildir.
Reçete zaten belli: 17 inç ön jant, ters süspansiyon, daha güçlü frenler, gereksiz her parçayı çıkarma. Üstelik seçenekler neredeyse sınırsız ve ikinci el malzemelerle yapmak daha makbul…

SüperMoto Pahalı Mı?

Yarış ve pist günleri ucuza gelir
Süpersporlarla piste çıkan birisi iseniz biliyorsunuzdur, bütçe düşmanı bir iştir. Ancak süpermoto çok daha ucuz bir alternatiftir; ilk olarak motosikletin kendisi ucuza gelir 🙂 İkinci olarak da eğer yanlış ön çatal takmadıysanız, çok özel lastiklere gerek olmadan pist için gerekli yüksek tutuşu kolaylıkla bulursunuz.

Kaza yapınca da ucuza gelir 🙂
Motosiklet kazası yaptıysanız, hatalarınızın (çok) pahalıya çıktığını bilirsiniz. Ama süpermoto hasar vermesi zor ve yolda kalması zor türde motosikletlerdir. Grenajı yok denecek kadar az, takozları sayesinde de korumalı. Çoğu zaman, sadece yerinden kaldırıp yola devam edersiniz. Arazi altyapısı zaten düşmek için üretiliyor değil mi? 🙂

Hem acemiler hem de üstadlar için eğlencelidir
Süpermotolar keyifli, affedici, nispeten ucuz, dengeli ve doğrudan sürüş hissi veren yapıları sayesinde acemiler için de doğru tercih olurlar.
Gerçi en büyük süpermoto hayranları yıllardır süren ve araziye de çıkmış insanlardır ve süpermoto binmenin verdiği çok yönlülüğü, eğlenceyi ve heyecanı seven insanlardır.


Bir kaç süpermoto örneği ile bu kısa yazımızı sonlandıralım:

Aprilia ve Husqvarna

Ducati ve Suzuki ve Yamaha’lar

ve tabii ki KTM

Görüldü: BikeBandit.com

Bu yazı Motosiklet Tanıtım ve Makaleler Kategorisinde yayınlanmıştır. Kategorinin diğer yazıları için lütfen buraya tıklayınız.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir