Rodaj Motor Açma kapak

Rodaj – Motor Açma Konusu

Motosiklet rodaj ya da motor açma konusunda her kafadan bir ses çıkıyor değil mi?

Motosiklet Rodaj, Motor Açma Nasıl Yapılır?

Motosiklet rodajının nasıl yapılacağı görselde açıklanmış; sebebi ise modellere göre farklılıklar görülmesidir. Örnek vermek gerekirse:

  • Bazısında özel bir rodaj yağı vardır ve belirli bir kilometreden önce değiştirilmesi yasaktır (aksi takdirde motosiklet garanti dışı kalır, o kadar ciddilerdir),
  • bazısında belirli bir kilometreye kadar 3000, bazısında ise 3500 devir/dakikaya kadar izin verilir,
  • bazısında ise 2000 km.’ye kadar 5000 devri geçmeyin denir.

Dolayısıyla tek ve tüm motosikletler için doğru bir motor açma / rodaj tekniği yolu tarzı yoktur.

Peki Nasıl Rodaj Yapacağız?

Kitapçığınızı okuyun, gözünüz çıkmaz, kafanız patlamaz; okuyun… 🙂

El kitabında en doğru bilgi var ama ortak noktalar da var, motor henüz sıfır olduğu için belirli bir kilometre boyunca belirli bir devre ve sürate kadar çıkılmalı, belirtilen değer geçilmemeli, zorlanmamalı (kitapçıkta kaç km boyunca kaç devri geçmeyeceğiniz yazar).

Not: İlk yağ değişimini ihmal etmeyin.

Rodajın Teknik Sebebi

Bildiğiniz gibi motor mekanik bir yapı yani birbirine sürtünerek çalışan parçalardan oluşuyor. Bu parçalar son derece sıkı çalışacak şekilde birleştiriliyor. Hatta sanayide “piston çakılır” o derece sıkıdır yani.

İşte piston, gömlek (motor bloğu) içinde hareket ederken olabildiğince az sürtünme olması için yüzeylerin düz olmasına çalışılır. Ne kadar düz, o kadar az sürtünme. Hatta motor yağını da bu sürtünmeyi azaltmak için kullanıyoruz.

Fakat tüm mekanik parçalar belirli bir hata payıyla üretilir. İşte bu yüzden fabrikadan çıkan parçalar tamamen düz, pürüzsüz olmaz.

Birbirine sürtünen bu parçalar ilk zamanlarında yani rodaj döneminde pürüzlü, kısımlarını birbirlerine sürte sürte kırarlar, yüzeyler birbirlerini aşındırarak fazlalıklarını atarlar ve ideale biraz daha yaklaşırlar.

Bu yüzden rodaj yağı normal yağdan farklıdır çünkü esas görevi yağlama yapmak değil bu aşınma döneminde uygun şartları hazırlamaktır.

İşte bu mikroskopik kırılma, alışma döneminde motoru önerilenden fazla devirde kullanmak her iki yüzeyde istenmeyen çiziklere, hasarlara sebep olur.

Bu yazı Püf Noktası, Motosiklet Acemileri ve Teknik&Bakım kategorilerinde yayınlanmıştır, kategorilerin diğer yazıları için bağlantılara tıklayın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir