“Ben bunu geç öğrendim ama çok işe yarıyormuş gerçekten !” Dediklerim
Motosiklet Kış Tavsiyeleri altın kurallardan birisini hatırlatıyor aslında: “Kötü hava yoktur, yetersiz donanım vardır.” Donanım tam ise ve biz doğru tekniklere sahipsek kışın sürüş mümkündür hatta zevklidir de. Özellikle kaska çarpan yağmur damlalarının sesini duymak ayrı bir keyiftir mesela.
Lafı uzatmadan geçelim tavsiyelere:
Kışlık eldivenler kol konçunun üzerine, yazlık edilvenler içine.
Kışın rüzgar bileğin üzerinden gitsin üşütmesin, yazın bilek (kol) konçunun içine girip üfleyerek harımızı alsın.
Kışlık montu 3/4 uzunlukta almak. Mont kısa kalıyor ama üç çeyrek dediğim kalçaları da örtüyor, oturunca da montun üzerine oturuyorsun ve çok daha az soğuk alıyorsun.
Böyle ilginç ürünler de var ama aşağıdaki kar pantalonu kadar iyi koruyamayacağı da kesin.
Decathlon (bağlantı yeni sayfada kar kıyafetleri bölümünü açar) gibi görece ucuz bir yerden büyük beden kar kıyafeti alıp yazlık korumalı motosiklet pantalonunun üzerine giymek = hem koruma var, hem soğuk yok, hem de ucuza gelmiş oluyor 🙂
Altı polar, göğüse inen balaklava + boyunluk: “Boyundan ne soğuk giriyor, enseden ne çok üşüyormuşuz yahu!” dedirten ikili.
Mum spreyi ile dizleri, montu, ayakkabıları spreylemek; su girişini ucuza engellemek.
Yağmur başlar başlamaz kaskın hava girişini kapamak. Unutunca çok geç fark ediyorsunuz içine su aldığını 🙂
Kask vizörden hava alıyorsa ilk fırsatta durup selobant ile açıklığı kapamak (bir keresinde pinlock’un tutucusu düşmüş, minicik delik ama kaşımın üzerindeki çok ufak bir noktayı öyle üşütmüştü ki yüz felci olacağım sanmıştım).
Aslında en iyisi böyle sağdaki gibi güçlü bir bandı sele altında bulundurmak, her zaman lazım olabilir, illa bir gün bir işe yarar.
Motosikleti kışa hazırlamak
İşte önemli bir konu daha: motosikleti uzun süre için garaja koyacaksak neler yapmalı biliyor muyuz?
Motosikleti kapalı alanda uzun süre yatırmak
- Depoyu full’lemek: Depoyu tamamen doldurarak paslanmasını, engelleyebilirsiniz. Ya da tamamen boşaltın ama ya tam dolu olsun ya da boş çünkü tam dolu olmayan depoda, benzindeki su ayrışır ve depoyu paslandırır. Bence tam dolu bırakın çünkü tamamen boşaltmak daha zor iş.
Unutmadan: üç aydan daha uzun süre yatacaksa motosiklet, çalıştırmadan önce içindeki benzini boşaltmak şart… - Aküyü sökmek: Akü kışın üşür, bu yüzden en iyisi akünün oda sıcaklığında beklemesidir, ömrü uzar böylece. Her ay ufak şarj cihazı ile şarj ederseniz akünüzü korumuş olursunuz. Akünüzü sökmeyecekseniz kutup başlarını sökmek de iyi bir fikirdir.
- Giriş-çıkış noktalarını kapamak: Egzoz çıkışlarını, hava filtresi girişlerini ve hava filtresi kutusu drenaj hortumunun ağzını naylon torabalar ya da bantlar ile kapayın. Bu nemin motorun iç kısımlarına girmesini ve hat boyunca yıpratıcı etkilere karşı iyi bir çözümdür.
- Pasa karşı önlem: Yağlama. Yağlama üst kısımda ince bir katman oluşturarak hava ile teması keserve paslanmaya izin vermez. Hatta imkan olsa motosikleti naylonla kaplayıp gres yağının içine daldırıp bıraksak neredeyse hiç kış etkisi olmaz. Tabii ki grese daldırmak mümkün değil ama WD40 ya da (hiç yoktan iyidir mantığı ile) makine yağı da iş görür. Bu işi özellikle petrol ürünleri ile yapmanız gerekir fakat sonrasında temizliğini de düşünün derim 🙂
İlave bilgi: Anahtar göbeklerini yağlamayı unutmayın
Streç Film: Gösterge grubu, kütükler (düğmelerin, anahtarların olduğu bölüm), anahtar göbekleri; bu noktaları streç film ile kapamak iyi bir fikirdir. - Lastikleri korumak: doğru basınçla bırakın. Orta sehpaya alın. Yerle temasını kesin (zeminle lastik arasına bir şey koyun). Aslında en iyisi arkada ve önde askıya almaktır zira bu süspansiyon sistemlerini de rahatlatır.
Önemli Not: Kışın kısa sürelerle ÇALIŞTIRMAYIN. Bir gerek yok, iki zararı var. Uzun süre çalışmamış motoru çalıştırmanın en iyi yolu YAĞINI DEĞİŞTİRDİKTEN SONRA yola çıkartmak ve en azından yirmi dakika-yarım saat sürmektir.
Motosikleti açık alanda uzun süre yatırmak
İşte burası biraz daha zor zira iklim şartlarıyla da mücadele etmek gerekecek.
Branda motosikleti çizer!
Sıkı olmayan, motosiklete sabitlenmemiş branda rüzgarda hareket eder, boyaya sürter hatta lap-lap vurur ve çizer. Bunun bir zararı daha vardır ki rüzgar bir noktadan girip içeriyi şişirir ve yelken yapar, kısa bir süre sonra da gergi lastiklerini genişletir. Rüzgar, fırtınalı havalarda brandayı yırtacak hatta brandayı yelken gibi kullanıp motosikleti devirecek kadar güçlü olabilir.
Branda çözümü: motosiklete sabitleme ve boya koruma işleri
Boya için sürtünmeyi engellemek lazım. Bunun için depo üstü, arka çanta gibi noktaları kumaş, havlu ile örtebilirsiniz. Ben banyo havlusunu gözden çıkarıp kesip biçerek ve dört köşesine metal delik ekleterek çözmüştüm Antalya’da yaşarken. Deliklerden iple sabitlemiş, kaymalarını engellemiştim. Malum, Antalya’da aralıksız on beş gün falan yağmur yağdığı için brandasız olacak gibi değildi.
Branda sabitlemek için de gördüğüm en iddialı çözüm, sanayide kullanılan büyük streç filmi brandanın üzerine sarmaktı. Antalya merkez sanayide adamın birisi brandayı örtmüş, üzerine de streç filmi sarmış 🙂 Açıkçası hem yağmur için ikinci bir katman, hem de brandayı tayfun çıksa şişmeyecek kadar sabit hale getirmiş 🙂
Ben ise brandayı sabitlemek için daha alışıldık bir çözüm bulmuştum: gergi lastikleri. Bunlar ucuz şeyler ve değişik türleri var. Bunları kullanarak brandayı sabitlemiş ve bütün kış tekrar uğraşmak zorunda da kalmamıştım.
Metal parçalar için de dışarıda kaldıkları için ilave önlemler şart. Zincir bol bol yağlanırsa yeterli olacaktır. Egzoz çıkışları naylon torba ile kaplanmalı (tıkamaya gerek yok), dış kısımları ise WD40 ya da daha ucuz bir çözümle yağlanırsa suya ve pasa karşı korunmuş olur. Fren diskleri ve kavalları da (ön süspansiyon boruları) ihmal etmeyin. Yalnız fren diskleri yağlı haldeyken sürmeye kalkmayın.
Gösterge, kütükler için ise streç film ve naylon torba ile örtme tavsiyedir. Aküyü bence sökün ama motosikletin üzerinde kalacaksa mutlaka kutup başlarını sökün.
Motosiklet Kış Tavsiyeleri ilginizi çekti mi? Bu yazı Kış Kategorisinde yayınlanmıştır. Bunun gibi başka yazılar okumak isterseniz buraya tıklayınız.
Bir yanıt yazın