Kavramlar – Motosiklet ve Beyin

Hep konuşuyoruz, iyi sürücü, eğitim, doğru olan vs. lakin sürüş, her şeyden önce beyindeki bir faaliyet (etkinliktir).

İşte bu noktada Türk olmanın zorluklarıyla karşılaşıyoruz. Hayat bize bu topraklarda: kurallara uymasan da olur, dalgana bak, çıkarını gözet diyor. Kolay olanı aramak, işimize geleni yapmak, idare edi(li)vermek bizim normalimiz. Beynimizle, yani aklımızla yaşamıyoruz. Bu sebeple de motosiklet eğitimlerinde zorlanıyoruz. Zira her konuda olduğu gibi, sürüş konusunda da iyi olmak için; kolaya kaçmamak, doğruyu yapmak, bütünü değerlendirmek ve ilerlemenin güç taraflarıyla başa çıkmak zorundayız.

Para vererek, özel ders alarak, yani yapmanız gerekenleri hocanıza yaptırmaya çalışarak belki daha hızlı sürebilirsiniz, peki daha iyi olabilir misiniz? “Ders de aldım, ama?” demek gönlünü ferahlatmaya yarar belki ama,  aslında öğrenmeye direnmektir. Öğretmen rehberdir, ilerleyecek ve çalışacak olan biziz. Bunun için de aklımızla sürmek zorundayız.

Ülkemizde bilmediğimiz bir beceri olduğundan, öğrenmeyi öğrenmek zorundayız. Bu, beynimizi öncelikler sıralamasına göre, parçadan bütüne ve bütünden parçaya doğru çalıştırmasını öğrenmek; mevcuda değil ileriye, günlük değil ömürlük yaşayacak şekilde çalıştırmak gerekir. Evet başta alışkanlıklarımız bizi zorlayacaktır. Fakat bir konuda  (mesela motosiklette) iyi olmayı becerirsek, beynimizi de şekillendirmiş olacağız ki asıl hedefimiz de bu olmalıdır.

İlerlemenin hedeften ayrı ve esas olduğunu, hedeflerin ise amaç değil mola olduğunu bilmemiz gerek ve motosiklet asıl bunu fark etmemiz için bir şans.

Yoksa; doğru hız nedir, iyi puan almak için ne lazım, doğru konum nedir gibi anlamsız sorularla kaybolursunuz. Biraz önceki soruların bir anlamı yoktur. Hayatın kendisinde olduğu gibi, motosiklet sürüşünde de kolay cevaplar yoktur. Bir başkasının sizin için verebileceği cevaplar geçersizdir. An ve değişkenler için doğru olanı her seferinde kendiniz yapmak durumunda ve zorundasınız.

Görmeniz gereken şudur, sadece siz ve ilerleme var,  bir de beyniniz…

Not: Lütfen Öğrenmeyi Öğrenmek yazımızı okuyunuz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version