sarı motosiklet kaskı

Kaskınız Rüzgar Aldığında

Bir çoğumuz kask alır ve kullanmaya başlarız. Oysa birçok kaskın vizörü ayarlanabilir bir şekilde tasarlanmıştır, ve kafamıza uygun bir şekilde ayarlanması gereklidir. Eğer kaskınız rüzgar alıyorsa, ve bu rüzgar hızınızla birlikte artıyorsa, vizörünüz ayarsız demektir. Kaskınız rüzgar aldığında rahat sürüş yapamazsınız. Boşluk hem esinti, hem de ses yapar; dikkatinizi dağıtır.

Hızlı çözüm: selobant

Yolda iseniz özellikle kış aylarında gözünüze ağrı sokacak kadar rahatsız olabilirsiniz. Yolda ayarla uğraşmak yerine her yerden bulabileceğiniz çözüm bant olacaktır.

Kaskınız kaskınız rüzgar aldığında en kolay çözüm, bir bant alarak vizörün etrafını bant ile dönmektir, işe yarayacaktır.

sarı motosiklet kaskı

Görselde kask ile vizörün birleştiği hattı görüyorsunuz. Ayarsız kasklarda bu kısımda boşluk oluşur. Sizin kaskınızda da varsa emin olun, ayar yapmak zorundasınız.

Ayar yapmak için vizörünüzü çıkarırken dikkat edin. Bazı vizörleri zorlarsanız, kırabilirsiniz.
YouTube’da kask modelinizi “visor, windshield” kelimeleriyle birlikte aratırsanız söküm-çıkarma videsunu bulabilirsiniz.

Ama işin bir de bu yönü var: doğru teknikle çözüm.

Kask vizör ayarı

Kask masada dururken her şey iyi görünebilir ama unutmayın ki esas olarak kafanıza taktığınızda son şeklini alır. Bunun sebebi kafamızı taktığımızda bazı noktaların esnemesidir.

İşte bu yüzden kask ile vizörün birleştiği noktalarda ayar imkanı bulunur.

Vozz arkadan açılan kask - turuncu

Vizör ayarı nasıl yapılır?

Vizör normal şartlarda kapandığında fitilin üzerine biner ve rüzgar sesini engeller. Siz de öncelikle vizör kapalı konumda iken fitilleri tam öpüp öpmediğini kontrol ediniz ve açık kalan (yani fitile basmayan) noktasını belirleyin.

Vizörünüzü dikkatlice ve kullanım talimatına uygun bir şekilde çıkarın.

Ayardan sonra vizörünüzü takıp fitile tamamıyla bir uçtan bir uca oturup oturmadığına bakın.

Not: Ayarı oturttuktan sonra  çok yüklenmeden vidaları sıkmayı unutmayınız.

Ayara Rağmen Rüzgar Alıyorsak?

Bir bant alın vizörünün etrafını bant ile dönün, işe yarayacaktır.

Sonuç

Selobant ile rüzgar alan kısmı kapamak en kolay çözümdür. Sürüşünüz bitince vizörün kaska bağlandığı noktalardan* ayarını yapın. Doğru ayar vizör ile kaskın tam örtüşmesidir.
* ayar noktası görseldeki siyah kısımda bulunmaktadır.

Vizör (şeffaf kısım) ayarı olan bir parçadır ve zamanla ayarı kaçar. Bunun sonucunda kask gövdesi ile vizör (şeffaf kısım) arasında boşluk oluşur. Bu boşluk genelde üst tarafta oluşur. Dikkatli bakılırsa kaskın vizörle birleştiği yerde fitil olduğu görülür. İşte vizör bu fitile tam basacak ki sızdırmazlık sağlansın. Boşluk oluştuğunda kaskın içine hem rüzgar hem de ses alır.
Yolda başınıza geldiyse bantla geçici çözüm olur ama vizör ayarını ilk fırsatta yapıp kurtulun.

Bazı modellerde (görseldeki gibi) ayar bölümü gizli olabilir, fakat her kaskta, vizörün oturduğu kısımdan ayar yapılır.

Ayarı vizörün kaska bağlandığı noktalardan yapacaksınız. Bunun için tornavidaya ihtiyacınız olacak. Kaskın her iki tarafındaki, vizörün oturduğu parçalarda ileri-geri, yukarı-aşağı konum ayarı vardır. Doğru ayar, vizör ile kaskın, kapalı konumdayken ve kafanızdayken tam örtüşmesidir. Kaskın ayarını kafanızda değilken yapın ve özellikle üst kısmında boşluk olmayacak şekilde ayar yapın. Daha sonra giyin ve cep telefonu kameranızı kaskın üstünde tutarak kask ile vizörün, kask kafanızdayken boşluk olmadan oturduğunu kontrol edin.
* Siyah kısımdan ayar yapılır

Bu yazı Kış, Püf Noktası kategorilerinde yayınlanmıştır

Yorumlar

“Kaskınız Rüzgar Aldığında” için 4 yanıt

  1. Tolga

    Enduro tipi kaskım çene altından rüzgar alıyor. Bunun için tavsiye edebileceğin şeyler var mı?

    1. Kendi aksesuarları arasında çene altı parçası var mı bir bakmak lazım.

      Olmadı boyuna buff,
      olmadı kaskın arasına girebilecek, kenarları kaskın arasına girebilecek kenarı plastik ortası bez bir parça yapılabilir.

      1. Tolga

        Çene altı parçası yoktu. Boyunda buff, hatta geçtiğimiz soğuklarda kar maskesi tarzı olan balaklava dahi kullandım. Giren rüzgar gözlere geldiğinde hiçbiri kar etmiyor :/ Sanırım yapılabilecek en mantıklı şey oraya bir parça iliştirmek. Teşekkürler.

  2. Ben de bir çok şey denememe rağmen kask içi rüzgardan kurtulamadım. Bir şekilde buruna ve gözlere aşırı giren rüzgar sinüzite sebep oluyor ve yüksek hızda motor kullandıktan sonra izleyen saatlerde ve günlerde perişan oluyorum. Bunun için vizörün alt tarafını silikonlamayı düşünmekteyim. Bu silikon vizöre yapışmasın diye öncelikle vizöre vazelin sürmeyi deneyeceğim. Deneyimlerimi sizinle paylaşırım. Bunun dışında “helmet windjammer” diye arattığınzda karşınıza çıkacak bir ürün var. Bu kaskın altına takılıyor ve kask ile boyun arasında hava boşluğu kalmasına engel oluyor. Ben yurt dışından almayı düşünüyorum. Bununla ilgili de deneyimlerimi ilerde yazarım. Herkese iyi sürüşler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir