Honda CRF250L (2013) kapak

Honda CRF250L (2013)

Çokça satan bir modelin değerlendirmesi ile karşınızdayız bu defa: ufak enduro Honda.Her şeyden önce piyasanın sevdiği bir model CRF250L.

Çok satılıyor ve yeni bir model olsa da ikinci eli de şimdiden canlı CRF’nin. Bu yönüyle elimize geçer geçmez ve tabii ki biraz da kilometre yapar yapmaz değerlendirmemizi paylaşalım istedik.

Honda CRF250L (2013) sağ uzaktan

CRF’nin ilk dikkat çeken iki özelliği var:

  1. Hafifliği (dolayısıyla çevikliği) ve
  2. Kullanım kolaylığı.
Honda CRF250L sağ yakın

Şimdi teknik değerlere boğmadan biraz açalım. CRF hafif ve yüksek ve gidonu geniş, dolayısıyla dengeli, kolay kullanılır ve itaatkar. Büyük tekerlekler avantaj olarak yansımış sürüş karakterine. Hem frenlemede, hem kaldırım – çukur – kasis gibi geçişlerde tekerlek – süspansiyon uyumu ile rahatlık devam ediyor.

Tabii ki bu tarafında bir de CRF’nin hafif arazi motosikleti olmasının da etkisi var. Arazi motosikletinin şehirde kullanımı (özellikle ülkemizin yol şartlarında) daha doğru gibi geliyor, CRF’de de bu var; tamam dişli lastik enduro falan ama şehir içinde kullanmak için ideal.

CRF250L (2013) egzoz ve arka maşa

Frenler, vitesler, gaz tepkisi son derece yumuşak. Genel karakter için pamuğa yakın diyebiliriz 🙂

Kalite dersek klasik Honda dayanıklılığı, sağlamlığı ve tokluğu mevcut. Buna sorunsuz, uygun fiyat ve doğru bileşen seçimleri eklenince çıkar çıkmaz çok satanlar listesine üst sıralardan giriyor, girdi.

CRF (4)

Gelelim güç birimine (motora). İlk aklınıza gelenle başlayalım, 250 cc. motor 110 – 120 km./saat seviyelerine rahat rahat çıkıyor. Evet vites aralıkları (altı vites var) kısa ama bu bize serilik olarak döndüğü için sevdik. Evet motorun çekiş olan devir aralığı çok geniş değil fakat neticede bu bir 250’lik ve ayarları iyi yapılmış, motor ve vites kutusu uyumlu. Şehir içinde ara hızlanmaları olsun (fırsat değerlendirme), sollamaları ve ışıklarda uzaması olsun yeterli çekişiniz, gücünüz ve gazınız var. Uzun yolda da sıkıntı yaratmayacak bir sürat tutturmanız mümkün. Tabii ki ince koltuk, ve 250 cc. ile iki kişi kullanım çok keyifli olmayacaktır ama tek kişi sorun yaşanacağını da söyleyemeyiz.

CRF (5)
CRF (6)

Bu arada söylemek gerekir ki yumuşaklığı, dengeli yapısı ve kontrollü gücü ile CRF250L yeni başlayanlar için de en uygun motosikletlerden birisi. Neden derseniz genelde acemilere CBF150, TVS Apache al dediğimizde burun kıvırıyorlar, sonrasında da iki üç ay geçmeden “cc. büyütmek” gibi bir dertleri oluyor. CRF bu yönüyle de avantajlı zira iki yüz ellilik ve heybetli. Sürat, tork ve hava-poz olarak da ihtiyaçları karşıladığından iri insanlar dahil iyi bir başlangıç motosikleti. Burada bir not düşelim, boy olarak uzun boyluları kaldırır ama 170-175 cm. altında olanların bir üstüne çıkıp ayakları ne derece rahat bakmaları iyi olur. 

CRF 250L sele arka taraf

Tüketim konusuna gelirsek benim için şaşırtıcı oldu açıkçası. Benzin göstergesi yanıp sönmeye başladıktan sonra bir beş on km. gittikten sonra girdim benzinciye. En azından on litre alır diye düşünüp: “Elli liralık alayım.” dedim. Yine de başında durayım dedim ve şu oldu: Otuz lirada depo doldu! “Nasıl yahu?” dedim tabii ki. Henüz bitirmedim depoyu ama en azından bir depo ile 150 km. gideceğini varsayarsak tüketim değeri hakkında bir fikir sahibi olabiliriz. 

CRF (8)

Sabahları ve akşamları (İzmir) Güzelyalı – Alsancak yolunu yapıyorum ve trafik o saatlerde hep adım adım, hep sıkışık. Buna rağmen CRF yüksek yapısı, rahat görüşü, dengesi ve özellikle birinci – ikinci vites ayarı ile araçların arasında – hem de fren ihtiyacı duyurmadan- rahat rahat geçiyor. Açıkçası büyük makinesi olan birisi olarak şehiriçi için CRF’yi kullanır oldum; o kadar rahat. Aldığımdan beri yağmurda sürdüğümü söylemek isterim. Yağmur, ıslak zemin gibi şartlarda hafif ve ufak cc. motosiklet daha kolay ve güven verici. Gazı rahat açıyor ve korkmadan, çevikliğinden yararlanarak sürmek, yağmurlu havada büyük cc. aletlere göre daha kolay ve keyifli, daha rahat CRF ile.

Not: Arkadaşlarım CRF ile arazi sürüşü de yapıyorlar; hatta bu CRF arazide sürmek için alındı. Başarımının (performansının) arazide de memnun edici olduğu konusunda fikir birliği var. Arazide sürmediğim, sürsem de bir bilgim olmadığı için kıyaslama yapamıyorum lakin ana fikir şu: “Arazi için yeterli, parasına göre son derece iyi bir model”

İşte CRF’nin kısa hikayesi. Bir yerlerde denk gelirseniz çıkın tepesine; keyif alacağınızı garanti ederim…

Diğer CRF yazıları için buraya tıklayınız.

ama tavsiye ettiğimiz yazı burada:

Honda CRF250L Sahibinden.com sayfası için buraya tıklayınız.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Honda CRF250L (2013)” için 10 yanıt

  1. Tümer

    CRF 250 L sahibiyim. Değerlendirmenizi son derece faydalı ve doğru buldum. Almayı düşünenler için faydalı bir kaynak. Huzur.

  2. hakan

    bende ocak ayında aldım crf mi yukarıdaki izlenimlere katılıyorum ama ıslak asfaltta biraz ürkütücü arazide güzel gidiyor lastik ebatları dolayısıyla kasisleri hissettirmiyor

  3. amir

    herşey güzel iki eksisi var uzun yolda depo menzili çok kısa bir depo ile en fazla 220 km gittim çantanızda yedek bir litre benzininiz olsun yolda inegöl bozüyük arasında yolda kaldım epey zahmet çektim ikincisi sele 150km den sonra rahatsız etmeğe başlıyor keyfiniz kaçıyor ilk bindiğimde bu nasıl bir motor honda bunu kime satacak demiştim. şimdi aşık oldum bu aşkı kavuşmak da kesmiyor

  4. Amir Bey; aslında sıkıntımız şurada: biz hem arazi olsun, hem uzun yol olsun, hem de şehir içinde rahat olsun istiyoruz. CRF hafif arazi motosikleti, onun için de menzili ve selesi önemli değil yapan kişilere göre. Onlar bir konuda tatminkar olsun diye tasarlayıp üretiyorlar, bizler her şeyi iyi yapsın istiyoruz 🙂

  5. orhan

    Allah razı olsun güzel gardaşım.
    Ne güzel üşenmeden erinmeden açıklama yapmışsın.

  6. ibrahim

    7.7 litre deposu olan motorunuzla benzinciye girip en az 10 litre alır diye düşünmeniz bomba olmuş

  7. alper

    merhaba oncelikle yaziniz icin tesekkurler uzun zamandir bu motoru arasitiryorum.Motor kullanımına yeni baslıcam ve bu motoru almak ıstıyorum fakat sormak ıstedıgım bır soru var ? Cross motorları ıcın ayrıca bır surus egıtımı almak gerkıyormu ? Honda akademıde surus egıtımı almak ıstıyorumda.

    Şimdiden tesekkur ederım.

    1. Alper Bey, CRF başlangıç için iyi bir model. Ve tabii ki araziden önce yolda, asfaltta kullanacaksınız motosikletinizi.
      Bu sebeple önce normal eğitiminizi almanızı tavsiye ederiz. Sonrasında ise söylemeliyiz ki arazi sürüşü için ek eğitim almanızda fayda var. Zira arazi sürüşü kendi riskleri, kuralları ve sürüş teknikleri olan bir dal.
      Saygılarımızla.

  8. Mustafa

    2013 model CRF 250-L motorumu Manisa/salihlide kullanmaktayım, Kullanımı verdiği haz bir başka, motorda ‘ideal’ güç bu gerçekten şehir içinde kasis vs pek farketmiyor aynı hızda normal gidiyormuş gibi devam ediyorsun Allahdiyen-Bozdağ-Ödemiş yolu çok virajlı bir seyahat oluyor. Bozdağ yolunda sürüşünü yaparken manzara tam fotoğraf çekmelik dediğiniz, bu yol nereye çıkıyor diye merak ettiğiniz, aklımda kalacağına bir bakayım diyerek rahatça toprak yoldan devam edebilirsiniz zaten bu motoru asıl arazide görmelisiniz,%70-80 arazi motoru zaten, çok farkediyor. Araziye girdiğinizde de motorun gücünü bi tık daha farkediliyor. Kısacası söyleyecek olursam arazi veya şehir içi farketmiyor her türlü ihtiyaçlarınızı karşılıyor.

    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir