Moto Tanıtım – BMW K1200 GT (2008 Model)

BMW K1200 GT bir çok kullanıcı için ulaşılabilecek son noktadır. Çok bilinmeyen bir model olan K1200 GT’yi tanıtımı, değerlendirmesi bu yazıda.

Bir motosikletten ne beklersiniz? Hız? Güç? Güvenilirlik? K1200 GT böyle bir motorsiklet. İsterseniz önce elektronik oyuncakları ve aksesuarları ile başlayalım.

Elektronik Aksesuarlar

  • Çekiş Kontrolü: Gaz fazla açıldığında arka tekerleğin yol tutuşu yitirip patinaja düşmesini engelliyor.
  • Gelişmiş Yol Bilgisayarı: Hava sıcaklığından tutun da, lastik basınçlarına kadar her türlü ayrıntılı bilgi veriliyor.
  • Elektronik Kontrollü Sürüş Modları: Motor karakterinden tutun da süspansiyon sertliklerine kadar her türlü sürüş şeklini değiştirebilen üç mod.
  • Elektrik Motorlu Ön Cam: Düğme vasıtasıyla alçaltılıp kaldırılarak ayarlanabilen rüzgarlık.

Görüldüğü gibi elektronik olarak da bayağı gelişmiş bir motorsikletten bahsediyoruz. Bu özelliklerin hepsi güvenliği yahut konforu arttıran seçenekler. Hepsi bir tuş yada bir anahtar ile kolayca ayarlanabiliyor. Büyük rahatlık sunuyorlar kısacası.

Dış Görünüm, Genel Hava

Geçelim gövde ve görünüş özelliklerine. Her şeyden önce diğer BMW’ler gibi büyük (hatta bazılarına göre kaba) değil. Boyutları tasarımıyla saklanmış. Çizgileri ne çok yumuşak ne de çok saldırgan. Hem gezi hem yarış hatları var gövde boyunca. Aslına bakarsanız tam da karakterini sergileyen bir tasarım anlayışı hakim çizgilerine; touring gibi rahat, racing gibi hızlı bir motorsikletten bahsediyoruz, ki bu tarafı tasarımında da yakalamak mümkün.

Çantaları olmadığı zaman koca kafalı, dar arkalı bir motorsiklet görünümünde BMW K1200 GT.

Alışıldık bir şekle sahip değil. Yarış desen yok, gezi motoru desen değil; fakat yine de güzel ve alımlı. Ön tarafı blok, tek parça ve düz yüzeylerden oluşuyor.

Bu tasarımıyla sporcu tarafı saklanmış desek yeridir. Tipinden yola çıkarak böylesine bir atletiklik beklemezsiniz, o güç ve yüksek sürat biraz saklanmış tasarım itibarı ile.

Çantaları yok iken daha bir sportif duruyor. Yan çantaları takınca kuyruğun sivriliği biraz törpülendiğinden biraz daha ağırbaşlı bir görüntüsü oluyor. Üst çanta hayli büyük olduğundan takınca gezi motorsikletlerine biraz daha benziyor.

Egzostu kocaman, soba borusu gibi, “ne kadar da büyük!” dedirtiyor dikkatinizi çektiğinde.

Yani sıra dışı, değişik, pek diğer motosikletlere benzemeyen bir motosiklet K1200 GT.

Hoş, ilk çalışmasını duyunca gülümsetiyor! 🙂 Hırıltılı, kızgın bir ilk çalışma sesi var. Hemen devir düşürüp alt düzeye geçse de devirler yükseldikçe sesi ve hırıltısı artıyor. Hele hele 6500 – 7000 devirlerden sonra motordan ve ekzosttan gelen sens gerçekten çok ama çok güzel!

Motor Özellikleri, Performans

1200 cc. motor soğutmalı, 10’000 devir/dakika çevirebilen, 152 beygir güç üreten bir makinesi var. Çift karakterli bir güç üretimi var makinenin. Sakin ve düşük devirde tork zayıflığı çekmeden kontağı İzmir’de açıp İstanbul’da inersiniz. Lakin gazı biraz açıp 5’000 devir/dakikayı geçtiğiniz zaman sesinde de, devir yutmasında da, tork ile çekişinde de başka bir karaktere bürünüyor bu makine. 8’000 devir/dakika üzerindetutarak da gidebilirsiniz aynı yolu.

Motorun gücü vites değiştirmenizi gereksiz kılıyor açıkçası. Sollamalarda bile aynı viteste kalıp gaza biraz fazla yüklenerek kopartıcı bir güç yakalabiliyorsunuz anında BMW K1200 GT’den. Tabii ki bu arada çekiş kontrol konsoldan yanıp sönerek gücü kıstığını size cayır cayır bildiriyor her ani güç artışında.

Burada elektronik sürüş kipi seçiminin de fark yarattığını bilmenizi isterim. Biz genelde uzun yolda normal, şehir içinde konfor kipinde kullanıyoruz. Spor kipi biraz fazla haşin (sert), ülkemiz yolları için fazla yorucu oluyor (lakin Fethiye – İzmir arasındaki Çine öncesi kıvrımlı yeni ve güzel asfalttaysanız Sport modu kaçınılmaz oluyor, orası ayrı). Aynı şekilde konfor modu uzun yolda dalgalanmalara sebep oluyor ki bu nedenle uzun yolda bizim ayarımız Normal kipte oluyor hep. Not: Bu kip seçimi gaz tepkisi ve süspansiyon sertliğini aynı anda etkiliyor.

Ve Gidiş, Sürüş

Sürüş özellikleri ise eleştiriye yer bırakmayacak kadar başarılı: güç her zaman hazır, BMW’ye ait bir ayrıcalık olan Lever sistemleri sayesinde konfor ve tutuş psikopatlık! derecesinde başarılı (ayrıntılı Telelever, Duolever, Paralever sistemleri hakkında bilgiyi buradan: http://www.bmw-motosiklet.com/2007.aspx alabilirsiniz). Kısaca bahsetmek gerekirse (çok kabaca), BMW’lerde lastik doğrudan çatallara bağlı değil, bu sebeple frenajda kafa indirme (yani süspansiyon geometrisinin değişmesi), yol bozukluklarında gidonda titreşim gibi zararlı etkiler oluşmuyor. Bu sebeple K1200 önde rahat rahat viraj alırken ben arkasından aynı dönüşü dangır dungur zıplayarak dönüyorum kendi motorsikletimle.

Düz (sıralı) dört silindir, su soğutmalı, torkunun %70’inden fazlasını 3’000 devir / dakikadan itibaren veren bir makinesi var. Silindir başına dört süpap kullanılmış. Karakteristik dört silindir huyları var; devir çevirmeye aç, yumuşak bir güç eğrisi olan, hazırda ek güç varmış gibi yukarı devir tırmandıran bir yapıda.

Makinenin en keyifli devir aralığı 6’500 – 9’000’lerde. Tepkileri ve yığılması bu devir aralığında keskin.

Bu arada aklıma gelmişken söyleyeyim, ürettiği ve özellikle hissettirdiği güce göre ekonomik bile sayılır. Genel olarak uzun yolda ve sakin kullanımda 100 km.’de 6 – 6.5 litrelerde geziniyor ki bu 152 beygir bir makine için iyi bir rakam.

Bir başka konu da rüzgar ve yağmurdan çok iyi korunuyor olmanız, bu karinajın sizi sarması ve dizlerinizin, ayaklarınızın tamamen motorsikletin içerisinde kalması sayesinde oluyor.

Bu yazı Motosiklet Tatınım kategorisinde yayınlanmıştır. Kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayınız.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Moto Tanıtım – BMW K1200 GT (2008 Model)” için 5 yanıt

  1. Hakan TUNA Edirne

    Paylaşım için teşekkür ederim..

    1. Rica ederiz, faydalı olması umuduyla!

  2. Engin ÇETİN

    Harika anlatım

  3. Burak

    Selamlar 2006 k-Gt serilerinde servo fren sistemi kullanılırken bir değişim geçirdi, 2008gt lerde Yeni tipi mevcut önceki sisteme göre Yen’i fren sistemi nedir? farklarını biliyor musunuz?

    1. Ne yazık ki bu konuyu bilmiyorum Burak Bey.

  4. Suat Söyler

    Yakında K 1200gt alıcam nasip olursa
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version