2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli

2022 TMAX Tech Max tanıtım

2022 Yamaha TMAX TECH güncellemeleri belli oldu

Yirmi yıldır en çok satan spor scooter 2022 için büyük güncellemelerle geldi. 2022 Yamaha Tech Max artık daha da sportif görünüme sahip. Yani daha da çekici 2022’de TMAX TECH.

Yamaha TMAX, 2001 yılından biri Avrupa’nın yirmi yıldır en çok satan spor scooter modeli. Başarılı bu model, 2022 için daha sportif bir stile sahip. Gövde biraz daha dar artık. Tekerlekler ve süspansiyonda da güncellemeler var. İlave olarak cart sarı renk özel olarak var bu sene (sadece Avrupa modelleri).

Neler yeni?

Yamaha TMAX Tech MAX 2022’de güncellemelerden fazlasını yapmış. Her şeyden önce 2022 değişikliklerini daha sportif bir anlayışla yapmış Yamaha. Basın açıklamasında: “Alüminyum şasili, köklü değişiklikler içeren ve Supersport’tan ilham alan tasarım” diyerek bu rota değişikliğinin altını çiziyor. Bunu, binici üçgeninin tüm noktalarını hafifçe öne eğimli bir pozisyona göre ayarlayarak elde etmişler. Sonuç: daha sportif bir sürüş pozisyonu.

Bu değişiklik yapılırken konfor ihmal edilmemiş. Ön cam sürücü üzerine binen rüzgar basıncını azaltmak için hava girişine sahip. Tabii ki bu ön cam eski modele göre gürültüyü de azaltıyor ama bunu daha güzel şekliyle yapıyor. Ön cam bunun yanı sıra elektrikli yükseklik ayarına sahip.

Yamaha Tech MAX 2022 güncellemeleri

Öncelikle renkler: Dark Petrol (koyu petrol yeşili) ve Power Grey (güç girisi) renk şemaları ile alacağız TMAX Tech MAX’ı. AB için standart (baz) model TMAX sarı renkte sunuluyor. Bu sarı çarpıcı bir tonda ve “Aşırı Sarı” (extreme yellow) adında. Bu renk aslında eski özgün modele bir gönderme.

Yeni: görünüm, gövde, cam ve sportiflik

Yeni bir ön cam, yeniden şekillendirilmiş ön taraf, daha ince bel ve daha ince çift LED farlarla TMAX, estetik operasyon ile genç kalmak istiyor. Bununla birlikte bakar bakmaz Yamaha ve Max ailesi üyesi olduğunu hemen anlıyorsunuz. “Yeni ben, yine ben” türü bir şey yani. Sonuçta mevcut kalite ve özelliklerin korunarak ilerlemek tarzı var her büyük markanın.

Bu sportif görünüm, 10 kollu daha hafif döndürmeli dövme-çekme (Spin Forged) jantlarla destekleniyor. Fotoğraflarda görüldüğü üzere jantların içi, kolları neredeyse hiç görünmüyor. Yamaha görünmeyen bir noktada yenileme yapmış, takdir edilesi…

Neden görünmeyeceğini bile bile bunu yapıyorlar? Çünkü daha az jant ağırlığı, daha az süspansiyon hareketi ve daha sportif his demek. Bu da demek oluyor ki Yamaha sportif olmaya gerçekten önem vermiş. Yani sözde değil özde sportiflik niyeti var TMAX TECH’in.

Teknik olarak da atalet önde %10, arkada %6 azalmış. Janttaki bu artılar yeni modellere özel Bridgestone Battlax SC2 ile destekleniyor. Lastikler de süspansiyon ve tekerleklerle birlikte geliştirilmiş. Bu bize, standart yenileme dışında gerçekten sportif fark yaratma hedefini kanıtlıyor. Yukarıdakilerin hepsi birleştiğinde: “Aferin Yamaha, iyi iş!” demek kalıyor bizlere.

Süspansiyon demişken, fabrika ayarları 2022 modelde farklı; tutuş ve konfor iyileşmiş. Kafanın daha çok geri bildirim yapması, daha çevik olması için yapılmış bu ayarlar. 41 mm.’lik ters çatallar ve arkadaki tek amortisör ayarlanır yapıda. Bu da sportif sürüş ve seyahat konforu arasında seçim yapma imkanı sağlıyor bizlere.

Özetlemek gerekirse 2022 TMAX Tech Max için ciddi çalışmış ve çok daha sağlam sürüş dinamiklerine sahip bir scooter yapmış.

2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli, ön taraf-gosterge-konsol

Yeni ve bağlantılı TFT ekran, tam harita destekli navigasyon

Her şeyi tek bir kol (joystick) ile kontrol edebildiğiniz bir ekran var artık. Bu yeni ekran 7″ TFT. Genel görünüm üç ön ayara sahip, stil seçebiliyorsunuz. Yamaha’nın MyRide Uygulamasıyla tam uyumlu tabii ki. MyRide ile motosiklet konsolu üzerinden müzik, hava durumu, telefon çağrıları, bildirimler için akıllı telefonunuza erişim sağlamak mümkün. Harita destekli Garmin Navigasyon var ama ücretsiz harita uygulamaları varken bu bir artı değil tabii ki… SMS mesajları sadece park halindeyken erişilebilir. Zorla güvenlik ama gerekli.

Apple Car Play yada Android Car bilgisi göremedim, yok sanırım. Ama sonuç olarak güncel seviye yakalanmış.

2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli, uzaktan-anahtar

Akıllı Anahtar ile anahtarsız çalıştırma

Yeni akıllı anahtar cebinizdeyken sürüş, marş mümkün. Yeni tasarım 2 düğmeli ve arkadan aydınlatmalı. Bu anahtarsız teknolojiyle marş basmak, sele kilidini açmak ve orta standı serbest bırakmak mümkün (orta sehpada dahili güvenlik kilidi var). Anahtar, yakıt deposu kapağını da uzaktan açabiliyor. Yani bir anahtardan maksimum verim ancak bu kadar alınabilirdi diyorum 🙂

2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli, sol-kutuk-cruise-control

Hız sabitleyici (cruise control)

TMAX Tech MAX’te hız sabitleyici standart donanım. Uzun yolda konforu arttıran ve daha az yorduğu için standart olması güzel. Cruise control sistemi, YCC-T Yamaha Çip Kontrollü Gaz Kelebeği ile çalışıyor ve 50 km/s ve üzeri hızlarda devreye giriyor.

2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli, arka-tekerlek-ve-kayış

Gelişmiş elektronik gaz kelebeği kontrolü

  • Yeni TMAX Tech MAX, son teknoloji Yamaha Çip Kontrollü Gaz Kelebeği (YCC-T) ile geliyor.
  • Daha iyi bir gaz kontrolü, daha az ağırlık için yeni kablolu sürüş tipi Hızlandırıcı Konum Sensörü Kavraması’na (APSG) var.
  • Çekiş kontrol sistemi, ıslak veya gevşek yüzeylerdeki hızlanmalar sırasında patinajı önlemede yardımcımız.
  • D-MODE ile sarsıntısız ya da spor motor performansı arasında seçim mümkün (sürüş modları).
2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli-sele altı bagaj

Geniş bagaj bölmesi

Anahtarsız kolay erişim sele için de geçerli; güzel. Geniş sele altı bagaj bir adet kapalı kask alıyor. alan ufak evrak çantası, dizüstü bilgisayar alacak kadar büyük. Yağmur çamurdan da uzak bu alan iki kasklık olsa iyiydi ama büyük scooter’larda ender tabii ki. Ha bu arada çok önemli mi bilmiyorum ama “kullanım kolaylığı için” otomatik iç aydınlatma var 🙂

Kısacası arka çanta takmanız şart arkadaşlar.

2022-Yamaha-TMAX Tech MAX-Koyu petrol yeşili, şehir içinde kapak görseli, önden görünüm-farlar-ve-ruzgarlık

Yeni projektör farlar, entegre sinyaller

Ön taraf ilk bakışta bile TMAX’im diyor. Sinyaller bütünleşik. Daha ince ikili farlar daha saldırgan bakıyor. Tek odaklı lenslere sahip yeni projektör farlar hayli güçlü ışık veriyorlar.

Arka tarafta da sport scooter tanımına uygun T şekilli bir arka far grubu var. Sinyaller arka tarafta da tümleşik.

Hem TMAX hem de XMAX arka farlarını seviyorum ben. Kocaman ve sert çizgilere sahip tarz yine mevcut.

İyileştirilmiş sürücü ve yolcu ergonomisi

Yeni TMAX Tech MAX’ın, daha iyi sürücü ve yolcu konforunu ihmal etmeden daha spor bir sürüş deneyimi sunma amacı var.

Yürür aksamdaki sportifleşme ile yaşanan konfor kaybını daha uzun bir sele, daha uzun ayak mesafesi ile dengelemiş Yamaha. Sürücü sırt dayama pedi öne/arkaya 30 mm. hareketli.

TMAX Tech MAX’in orta gövdesi artık daha ince. Böylelikle ayaklar yere daha rahat değiyor. Dövme alüminyumdan gidon açısı da sürücüyü biraz daha öne eğecek şekilde farklı.

Konfor: Isıtmalı elcikler ve sele

Sport ama konforlu Scooter olmak için aksesuarlar zengin. Gövde havayı daha iyi yarıyor. Yüksekliği düğmeyle ayarlanan ön cam sayesinde, rüzgara ve hava koşullarına uygun açıyı bulmak kolay.

İsterseniz 2022 TMAX Tech MAX ısıtmalı sele ve ısıtmalı elciklerle satın alınabiliyor. Kışın sürüş yapanlar için işe yarar ama orijinal aksesuarlar fiyatları yüksek olduğu için değer mi siz karar vereceksiniz.

Hırsızlık önleyici kilitlenebilir orta sehpa

TMAX Tech MAX, Avrupa’nın en çok satılan, dolayısıyla hırsızların da gözdesi sport scooter’ı 🙂

Yamaha fazladan güvenlik sunmak amacıyla orta sehpaya da ek bir özellik eklemiş. Sehpa kilitleniyor. Yani siz kilidini açmadıkça orta sehpadan indirmek mümkün değil. Kilit elektronik olarak açılıyor. Ve açmak için akıllı anahtarı kullanıyorsunuz.

Bir bakışta 2022 TMAX yenilikleri

  • Yeni ve bağlantılı TFT ekran, tam harita destekli navigasyon
  • 560 cc. EURO5 motor
  • Atak, yeni sportif gövde
  • Yeni projektör far, entegre sinyaller
  • İyileştirilmiş sürücü ve yolcu ergonomisi
  • Elektrikli ayarlanabilir ön cam
  • Hız sabitleyici
  • Isıtmalı tutacaklar ve sele
  • Akıllı Anahtar ile anahtarsız çalıştırma
  • Hafif alüminyum şasi
  • Gelişmiş elektronik kontrol teknolojisi
  • Geniş bagaj bölmesi
  • Hırsızlık önleyici kilitlenebilir orta sehpa

Motor, güç ve sürüş özellikleri

Motor önceki modellerden de tanıdığımız 560 cc. paralel ikiz. 55.7 Nm tork ve 47 beygir güç üretiyor. Yamaha motor bölümünde güncelleme yapmamış. Bunun sebebi sınıfında ve rakipleri arasında geride kalmıyor olması tabii ki. Yeterince çevik, güçlü ve (görece) ekonomik bir motor bu. Güvenilir ve sorunsuz olduğunu zaten yıllardır biliyorduk.

Buna karşın ağırlık konusunda sınıfındaki en hafif oyuncu TMAX. 218 kg. ile tüm rakiplerinden hafif. Bu hafiflik ve daha sportif hale gelmiş yürüyen aksamı ile çok çevik, kolay sürülen ve iyi fren yapan bir kaç-kaç (scooter) olduğu açık.

Sol ve sağ tarafta (kilitli) iki göz var. Fazladan cep telefonunuzu koymanız için su geçirmez bir cep koymayı da ihmal etmemişler.

Son söz

2022 TMAX Tech Max iddialı ve çok satan bir model. Yamaha güncellemeler ile bu modelin iddiasını sürdürüyor ve yine başa güreşiyor. Sonuç olarak eksiksiz ve tam bir model var karşımızda.

Görünüşü ve özellikleri ikna edici 2022 TMAX Tech Max modelinin; fiyatına erişebiliyorsanız tabii ki…

Bu yazı Motosiklet Tanıtım kategorisinde yayınlanmıştır; kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

“2022 TMAX Tech Max tanıtım” için bir yanıt

  1. Tolga

    2023 yazına doğru almayı düşündüğüm bir model, evet pahalı ancak hem yıllardır aşina olanların hem de sizin yorumlarınız pahasına değer bir model olduğuna inandırıyor, selamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir