2022 Suzuki GSX S1000 GT mavi-sag-profil_1ag-onden_1

2022 Suzuki GSX S1000 GT tanıtım, yeni uzun yol motosikletiniz

Depoya yapışıp rüzgarlığın içine girmek için yaşamıyorsanız S1000 GT sizin motosikletiniz

  • Suzuki, başarılı GSX-R’yi daha lezzetli bir spor gezi motosikletine dönüştürerek orta yaş ve üzeri kitleye hitap ediyor.
  • S1000 GT, bayraktar GSX-R’den çok şey almış ama daha rahat bir sürüşle.
  • Haziran ayında dünya çapında dağıtımı başlayacak. Bayilere ne zaman düşer şu ekonomik ortamda bilemiyorum. Bir ihtimal seneye kalabilir Türkiye’ye gelmesi.

Nereden çıktı bu S1000 GT? İnsanlar, yani motosiklet sürücüleri de, yaşlanırlar. Bunu hissettiklerinde -ki bana tam olarak böyle oldu- daha sakin bir sürüş ararlar.

Araştırmalar ABD’deki 65 yaşın üzerindeki nüfüsun 46 milyon olduğunu ve 2050 yılına kadar 90 milyona yaklaşacağını gösteriyor. ABD’deki hanelerin % 8’inin en az bir motosikleti var. Bu verilere göre ABD’de 65 yaş üstünde ve en az bir adet motosikleti olan 3,5 milyon hane var.

50’li yaşları da hesaba katarsanız daha büyük bir sayıya ulaşıyorsunuz. Motosiklet markaları tabii ki bu topluluğun farkında. Suzuki de bu büyük kitleye ulaşmak için GSX-S1000GT+’yı spor ruhu (gücü ve sürüşü olan) bir model hedefleyerek oluşturmuş. Alt yapısı GSX-R ancak sportif olmakla birlikte daha rahat bir sürüş hedeflemişler.

Suzuki, spor motosiklet simgesi GSX-R’yi temel alarak performansı ve hızı garanti altına almış. GSX-S1000 GT yarışçı kökler üzerine kontrol ve konfor getirmiş. Güçlü ama itaatkar, kolay sürülen bir model S1000 GT.

Bu tercihin bir sebebi var. Orta yaş üstü grup için motosiklet, çoğunlukla spor model demek. Beden yaşlansa da bunu kabul etmek aynı hızda olmuyor. Dolayısıyla, yaşlansalar da motosiklet sürücüleri hâlâ güç ve hız istiyorlar. Güç ve hız evet, ama bazılarımız daha dik ve rahat bir sürüş için para harcamaya hazır. Yıllarca sürdükleri gibi kapanarak, kolları yapıştırarak saatlerce sürmeye bedenleri izin vermiyor çünkü…

S1000 GT nasıl bir motosiklet?

“Suzuki, uzun yola uygun bir gezi motosikleti yaratmak istedi evet ama bunu Suzuki köklerine uygun olarak yapmak esastı.” diyo Suzuki Eğitim Müdürü Avery Innis.

Veya broşürde söylendiği gibi:

“Tamamen yeni 2022 GSX-S1000GT +, sürücülerine heyecan verici ve konforlu bir GT sürüş deneyimi sunmak için GSX-R1000 tabanlı motorunun şampiyona performansını çevik, hafif bir şasi ile akıllıca birleştiriyor. İşte spor motosiklet seviyesi karakteri, öncü stil, gerçekten işlevsel entegre yan çantalar ve geniş bir isteğe bağlı ekipman özellikleri yelpazesine sahip bir Grand Tourer*.”

* Yıldız, uzun yol motosikleti anlamına geliyor.

Suzuki, GSX-S1000 GT ve GT+’nın, GSX-S1000F’in yeni hali olmadığını özellikle belirtiyor. Haklı olabilirler. Güç, Gixxer’in 999 cc. sıra dört silindirli makinesinden geliyor ve 11’000 devir/dk.’da 150 beygir üretiyor. 9’250 devirde 105 Nm tork üretiyor (1600 cc. bir araba kadar). Torkun zirve değeri 9000 devir üzerinde, hala yarış karakteri var ama tork grafiğini görmediğimiz için uzun yola ne kadar uygun bir motor bilemiyoruz. Vites değiştirme yönetimi (quick shifter) ve kaydırmalı debriyaj da standart.

Arkadaki tek salıncak, twin-spar alüminyum iskeletle birlikte taşıyor tüm yükü. Sürüş yüksekliği 81 santim olarka belirlenmiş. Dıştan bakınca her şey spor motosiklet (R) tarzında görünüyor. Ufak, dar ön cama kadar hem de. Fakat bu bir gezi motosikleti ve bunu hatırlatırcasına GT+, iki adet sert arka çantayla birlikte geliyor.

Ama eksiksiz bir motosiklet olmak için hâlâ bazı eksikler var. Atalet Ölçüm Birimi (IMU) yok. Ki bu ölçüm merkezi yolda çıkmanızı sağlayacak teknolojilerin, istemsiz tekere kalkmanızı engellemenin merkezi. Arka (ortadaki, top case) çanta da yok. Hatta gezi motosikletlerinin olmazsa olmazı rahat arka sele de yok… Garip tercihler olmamış mı? Ama aynı kafayla devam etmişler: ekstra olsa bile daha uzun (gezi adıyla satılan) ön cam yeterince koruma sağlayamıyor. (titreşim var ki olmamalı). Kısacası orta yaş ve üstü -yani para harcamaya hazır- sürücüler ve eşleri için eksikler var listede…

S1000 GT yolda nasıl?

Ama yine de iyi, çok iyi. Bunu söyleyen topluluk, bir buçuk günde 1000 km. kadar yol yaptı. Daha da iyisi, yolun büyük kısmında yağmur altında sürdüler. Yol da tam iyi sürücülerün sevdiği inişli çıkışlı kıvrım kıvrım bir yoldu. Yeni bir motosikleti test etmek için en uygun şartlar olduğumu söyleyebilirim.

S1000 GT sürüş konforu

Hız sabitleyici, geniş gidon ve rüzgar koruması hayli iyi geniş ön camıyla bu motosiklet, en iyi uzun yol Suzuki’si diyebilirim.

Peki S1000GT spor motosiklet mi, yoksa büyük bir gezi motosikleti mi? Ortak kanı dik sürüşe oturuşa sahip çok rahat bir spor motosiklet olduğunu söyleyebilirim. Aslında, hızlı ve seri virajların olduğu yerde tabii ki bir GSX-R değildi. Biraz daha yatmak daha iyi olurdu çünkü ben spor (RR) motosikletten geliyorum. Ancak yolun geri kalan tüm kısımlarında GSX-S1000GT + rahat ve keyifli sürüşüyle beni ikna etti.

Yolun büyük kısmında çok hızlı sürücülerle birlikte sürdüm. Çekingenliğimi attığımda ve bir kez hızlı apeks dönüşünü yaptım. Günün geri kalanında yatırarak, virajdan gaz açıp çıkarak sürdüm. Evet S1000 GT+ bu şekilde viraj yapabiliyor. Ama IMU’lu bir RR’ın yapacağı kadar da hızlı ve rahat yatmadığını söyleyeyim. Yine de özellikle yağmurda sürdüğüm göz önüne aldığımda, hızlı sürüş koşullarında, ABS ve çekiş kontrolünün başarısı sayesinde çok geri kalmadım.

Spor motosiklet karakteri varsa torkun düşük devirlerde zayıf olacağını bekleyebilirsiniz ama yanılıyorsunuz. Innis, “Uzun piston stroke’u tork açısından zengin bir performans veriyor,” diyor ve haklı(ymış). Alt devirlerden itibaren tork elinizin altında hazır. Güç (beygir) ve çekiş (tork) dengeli. Hayabusa karakteri var. Tork sayesinde erkenden vites değiştirmek mümkün.

Ama motorun devir aldığında verdiği keyfi ve ciğeri keşfettiğinizde işler çok daha akışkan hale geliyor. GT karakterine uygun bir hâli var S1000 GT’nin. GT grand touring demek, Suzuki Hayabusa tecrübesinin bütün iyi taraflarını GT’de hizmetinize sunmuş.

Suzuki otoparkında ilk harekete geçtiğimde hafif debriyaj ve yavaş sürüş kolaylığı şaşırtıcıydı. Beklediğimden daha iyi bir karşılama yaptı bana S1000 GT. Dur-kalklarda, devreye giren otomatik gaz kelebeği desteği iyi iş görüyor. Yol açılıp hızlanınca da çift yönlü quick-shifter yerini buluyor. Özellikle tepe geçişlerinde sıkı, teknik dönüşlerde pedalla hızlı vites değiştirme hızlı sürücüler çok işe yarıyor.

S1000 GT, güç karakteri

Ve güç -ha-hhaa!- bu konuda hiç sıkıntı yok! Bir ara göz attım: hızım 150’nin üzerindeydi… Motor gerçekten lokomotif kadar güçlü. Hatta çok çok çok iyi bir motor bu. Evet, 1340 cc.’lik Hayabusa motoru kadar mükemmel değil ama kesinlikle aynı ligde.

Hızlanmaya başlayınca, Suzuki motorunun ünlü kükremesini duymaya başlıyorsunuz. Bu motor, 21. Yüz Yılın en iyi motosikletlerinden birisi olan GSX-R1000 K5’te motorun soyundan geliyor. Orta devirlerde o kadar çok tork var ki vites değiştirmek istiyorsunuz devamlı olarak. Bu motosikletle yavaş gitmek zor. Debriyaj kullanmadan pedalla vites değiştirmenin yüksek kalitesi de olunca, 3-4-5 derken… Bu arada quick shifter gerçekten çok iyi.

Suzuki’nin ilk TFT görüntü paneline bakıyorsunuz. Boyut 6,5 inç

Tutar mı?

Tutacak gibi. Çünkü diğer üreticiler de bu pazara oynuyorlar. Yamaha, 14’999 $ etiketli iki çantalı 890 cc. Tracer 9 GT; Kawasaki, 1043 cc. Ninja 1000SX’i 12’899 fiyatıyla; BMW ise 15’695 dolarlık R1250 RS ile bu pazarda yerini almış durumda. Honda’nın NT1100‘ü ise yakın zamanda tanıtılmış ve hayli ses getirmişti.

Türkiye fiyatı ise… 319.900 ₺

2022 BMW R1250 RS

Suzuki ise hesaplı fiyat politikasına devam ediyor. GSX-S1000GT çantasız versiyonuyla 13’149 dolar. Çantalı isterseniz 13’799$ ve yine iyi görünüyor bu fiyat.

Her gün sürebileceğiniz ve hafta sonu da artçınızla keyif almak için pratik bir spor motosiklet istiyorsanız Suzuki bunların hepsini ağzınızda bir gülümseme ile yapmanızı sağlıyor.

Daha fazla konfor arayanlar için BMW R1250 RS doğru bir seçenek olabilir. Daha yaşlı sürücüler için de BMW diyebilirim zira Dinamik ESA, son teknoloji ön süspansiyon gibi konfor arttırıcı RS pahalıya çıkıyor malum…

Cayır cayır gideyim diyenler için ise çığlıklar atarak ileri atılan Kawasaki’ye bir bakın.

Daha sakin bir sürüş istiyorum diyen herkes içinse Honda NT1100 ile size göz kırpıyor.

S1000 GT, tanıtım videosu ve fotoğraf galerisi

Güncel fiyat bilgisi için: suzuki.com.tr/tr/motosiklet/fiyat-listesi.html

Ayrıntılı bilgi (Suzuki Türkiye resmi web sitesi sayfası): suzuki.com.tr/tr/motosiklet/gsx-s1000gt.html

Bir diğer kaynaktan okuma yapmak isterseniz sizi buraya alalım (yeni sekmede başka bir siteye yönleneceksiniz).

Bu yazı Motosiklet Tanıtım kategorisinde yayımlanmıştır. Kategorinin tüm yaılarını görmek için buraya tıklayınız.

Yorumlar

“2022 Suzuki GSX S1000 GT tanıtım, yeni uzun yol motosikletiniz” için bir yanıt

  1. Göksel

    Suzuki GSXS 1000 GT kullanıcısı olarak söylüyorum, gerçekten harika bir inceleme. Kawasaki belki iyi bir alternatif olabilir, ama fiyat performans açısından yine Suzuki GT derim, zaten tercihimi de ondan yana kullandım 🙂 Şehir içinde hiç sıkıntı yaşamıyorum, günlük kullanıyorum. Isınma, alttan sıcaklık vurma gibi bir sorun asla yok ki 1000 lik bir motordan bahsediyoruz. Dip not : 1000 cc lik ikinci motorum. Sadece şu sıralar çantalarını almak isterseniz sorun yaşayabiliyorsunuz, bunun dışında bir sorunu yok. Almak isteyen birisi için linkler olsun, bilgilendirmeler olsun harika bir rehber olmuş, emeklerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir