2018 Süper Motosiklet Testi Kawasaki ZX-10R SE

2018 Model 1000 cc. Süper Motosiklet Testi Yazısının 6. Kısmıdır, İlk Kısım için buraya tıklayınız

KAWASAKI ZX-10R SE

Yeni bir motosiklet modelini ilk kez gördüğünüzde, sadece görünüşüne bakarak, sürüşüne dair fikir sahibi olursunuz. ZX-10R söz konusu olduğunda bu fikir: “Bu aletin şakası yok!” şeklinde hayat buluyor… Mat siyah, yeşil dokunuşlar, çerçevenin (şasinin) görünüşü ve tabii ki WSBK’deki (Dünya Süper Motosiklet Şampiyonası) seri haldeki şampiyonluklar.

The impression continues when you start her up. There’s a harsh rasp from the optional Akrapovic end can on this bike, the bright lights on the bar-type tacho flash away, and I was actually a teeny bit on edge when I took her out for a quick blatt round my local suburban test route.

ZX-10R gezinti için yapılmış bir alet değil, iyice spor ayarlı motoru, hayli uzun birinci vitesinden karakteri belli oluyor. Bunun sonucunda devri düşük vitesi de yüksek tutarsan bu Kawa’nın korkutucu bir yanı olmadığını hemen görüyorsun.. Vites yönetimi (quickshifter) yukarıya da aşağıya da iyi iş çıkartıyor, elektronik sönümleme şiir gibi çalışıyor (Yol, Pist ve Elle Kontrol seçenekleri var), Oturuş çok iyi olmasa da olmak istemeyeceğiniz bir yer değil 🙂

Ama gaza biraz dokundunuz mu… Ninja birden deliriyor. BMW, RSV4 ve GSX-R’da da aynı 180 beygirden var ama gücün zirve yapış şekli çok daha saldırgan hissettiriyor. 1. 2. ve üçüncü viteslerde yüksek devirlere çıktım ve beni neredeyse şoka uğrattı; çok çok güçlü hissettiriyor… Çekiş ve teker dikme yönetimi bir miktar nizam getirse de muhteşem bir hızlanma ve ivme duygusu her anında tokat gibi çarpıyor insanın suratına ve 1000’liklerin özel tarafını da ortaya seriyor: litrelik spor motosikletler dünyadaki başka hiçbir şeye benzemiyorlar.

Donington’da ZX-10R tabii ki kendini daha da evinde hissediyor 🙂 Bridgestone RS10 lastikler yeterince iyi ama sanıyorum ki farkı yaratan dövme alüminyum hafif jantlar. Yönlendirme daha hafif ve keskin eski Ninja’lara göre. 330 mm.’lik Brembo frenler ise son derece iyi ve hisli. Bu özellikler çekiş yönetimi ile birleşince altınızda bir güvenlik ağı varmış gibi hissedebilirsiniz.

Ama yine de Kawa testimizdeki en iyi motosikletlerden değil. not perfect though. Günümüz standartlarında artık hayli ufak kalan tek renkli gösterge panosu ve ayar yapmak için kullanılan kontroller rakiplerine göre hayli yetersiz kalıyor. Yamaha R1M ve Panigale V4S’deki kolay ayarlarının öne çıktığı bir alanda Kawa gereksiz yere geriye düşüyor. Yazık olmuş çünkü Showa marka elektronik sönümleyici çok iyi iş çıkarıyor ve sistemindeki algılayıcılar artı solenoid özelliği ile çok daha iyi çalışabileceğini düşünüyorsunuz: ama o ayarlara erişim şansınız yok…

Ama hakkını da yemeyelim, biraz uğraştıktan sonra doğru ayarları bulunca,  tıpkı R1’de olduğu gibi, geriye tek şey kalıyor: bir süre sürdükten sonra arkadaş olabiliriz. Testteki diğer yeni nesil motosikletlerle temel farkı da bu, sadece teknoloji olarak değil anlayış olarak da eski bir anlayışın çocuğu; öyle tepesine çıkıp kırbaçlamak yok! Önce ona saygı duymalı, öğrenmek için çaba göstermeli birlikte zaman harcamalısınız; ancak ondan sonra size teslim olup kabiliyetlerini gösteriyor…

Temelleri çok sağlam: muhteşem ve büyük motor, eşssiz dedirtecek kadar iyi Showa kalitesi, dövülmüş alüminyum hafif tekerler ve çok çok iyi M50 fren ısırganları (kaliper). Eğer uğraşır ve sınırlı imkanlara rağmen doğru ayarı bulursanız ödülünüzü alacağınız kesin.

Diğer Görüşler

“Ruthlessly efficient on track with the joint best QS and blipper set-up with the BMW. Peaky but incredibly fast-to-spin-up motor really showed itself out of Coppice. Suspension very good if a little firm (though time in custom set-up would doubtless sort that) and lots of feel — though I’d prefer it on Pirelli rubber, more grip and more progressive when they let go. The Bridgestones seemed to have decent grip just lacked feel. Electronics work really well on this bike, especially the TC where you can still slide the bike on corner exit, it just won’t let you get beyond the point where most non-GP riders would get in the shit!”

Rob Hoyles:

“Çok iyi makine ama benim için fazla saldırgan. Sokakta sürmek isteyenlere göre değil de pist delilerine uygun gibi daha çok. Motor fazla hızlı devirleniyor ama çok iyi bir pist silahı ve elektronik sönümleme çok etkileyici. Bu adamların yarış dünyasında başa güreşiyor olmaları boşuna değil.”

Chris Moss

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version