2017-BMW-Motorrad-G-310-R-Sürüş-2

2017 BMW G310R İlk Sürüş

Pahalı Değil,Ucuz BMW De Değil

bmw g310r mavi beyaz

G310R alışıldık BMW renklerine sahip boyası ve beklenenden üstün üretim kalitesiyle ufak bütçeli kısımda kalitenin adresi olmaya aday.

BMW’ye göre: “Sürüş keyfinin hası”
Bana göre ise: “Özellikle yeni başlayanların BMW’si”.

BMW’nin niyeti tüm sınıflarda başa güreşmek. Bunu becerebilmesi için de başlangıç motosikleti dünyasında satacak bir model sunması gerekiyordu (ki bunu tek silindirli G650 serisi ile yapmayı deniyordu).

Bu derece rekabetçi bir model, BMW kataloğunda daha önce görmeye alışık olmadığımız bir formülle hayata geçirdi BMW:

G310R Münih’teki mühendisler tarafından tasarlandı ve Hindistan’da TVS tarafından üretilecek.

İlginç çünkü Alman kalite düşkünlüğü üretimi vermeye pek yanaşmaz. Fakat değişen dünya kurallarını dayatıyor; kaliteli ve hesaplı ürünü Avrupa’da üretmek imkansız (yüksek ücretler nedeniyle).

BMW de bir tercih yapmak zorunda kaldı: “Başlangıç sınıfı ucuz olacaksa, Hindistan’da üretilecek.” Bunu daha önce KTM’de de görmüştük: Duke alt serilerdeki ByBre frenler!

https://www.youtube.com/watch?v=VPfIOG8C8n0

Neden 300cc? “Çalışmalara başladığımızda bu sınıfta hakim olan Kawasaki ya da Honda gibi markaların en fazla 250cc. üretim yaptıklarını gördük ve onlardan daha güçlü olmak istedik.” diyor proje lideri Jürgen Stoffregen.

Büyük markaların giriş sınıfındaki (ufak sınıftaki) sonraki adımlarının 300 cc. olacağını öngördük ve doğrudan o adımla başlamaya karar verdik. Başlarda rekabet edeceğimiz kimse yoktu fakat Honda CBR300R’yi üretince hoşumuza gitti! 200 ya da 250cc.’lik versiyonları üretmeyi şu anda düşünmüyoruz zira bu büyük bir iş. Elimizdeki model BMW’nin bu sınıftaki ilk modeli ve tüm gücümüzü G310R’ye yoğunlaştırdık.”

bmw g310r köprüde
bmw g310r sağ taraf siyah

Teknik Bilgiler

G310R’nin sıvı soğutmalı Euro 4 uyumlu dört sübaplı motoru bore ve stroke ölçülerinde 80 x 62 mm. ve hacmi 313 cc. Motor değişik kalitelerde benzinle (dünyanın her yerindeki en kötü benzinle bile) çalışacak şekilde tasarlanmış. Sıkıştırma oranı 10.6:1. Fakat tek silindirli motorların aksine G310R motorunda silindir yerleşimi değişik: geriye yatık silindir. Bu teknik on beş yıl önce Cannondale firmasının MX modellerinde görülmüştü ve sonra Yamaha 2010 model YZ450 arazi motosikletinde kullanmıştı. Şimdi de BMW bu tekniği cadde motosikletlerine getiren ilk marka oldu. BMW’nin bu tercihi (silindir kafasını ters çevirme) ile emiş ön tarafa, atış ise arka tarafa yerleşmiş oluyor. Bu yaklaşım hem ağırlık dağılımında, hem emiş ve atma yollarında, hem de yeni Euro 4 düzenlemelerine uyumda kolaylık sağlıyor.

bmw g310r sağ görünüş
  • Güç birimi 34 beygir gücü 9,500 d/dk.’da üretiyor.
  • 10,500 devir sınırı ve 28 Nm torku 7’500 devirde üretiyor. S
  • ıvılarıyla birlikteki ağırlığı 158 kilogram, ki bunun 11 litresi yakıt; bu değerler BMW’yi KTM 390 Duke’dan daha ağır yapıyor.
bmw g310r ve ktm duke 390
Doğal rakip: Duke 390

G310R silindir kafasında da farklı bir teknikle 180 derece döndürülmüş ve bu işlem ile geliştirilmiş hava emişi, motor ve parça yerleşiminde ideale yakınlaşma ve doğrudan arkaya yönlenen atma (egzoz) gibi iyileştirmeler sağlanmış. Baş tasarımcı Stoffregen, bu yapısal tercihin sebebini şöyle açıklıyor: “Motosikletin karalı bir gidişi olmasını fakat aynı zamanda ön tekerlekte de fazladan ağırlık olmasını istedik. Bu ilave ağırlık, ön tekerlekteki tutuşu arttırdığından virajlarda güvenliği arttırıyor.”

Ve devam ediyor: “Bu sebeple motoru normalden biraz daha ileri aldık, bu aynı zamanda kararlığı arttıran daha uzun arka salıncak yapabilmemizi sağladı. Silindir kafasını döndürmemiz de, soğutma, doğrudan hava filtresine hava kabulü gibi faydaların yanı sıra Euro 4 normuna uygun kısa egzoz yapabilmemize imkan verdi. BMW için sektöre ve bu sınıfa yenilikler getirmek ve markaya özel çözümler bulmak ayrıca önemli.”

Yani diyor ki: “Biliyorsunuz biz BMW olarak illa bir antin-kuntin iş yapacağız yoksa içimiz rahat etmez; bu defa da bunu icatla çıkageldik işte 🙂

bmw g310r yolda

Günümüz motosiklet dünyası gerçeklerine uygun olarak Hindistan’da üretilen G310R Tayland üretimi Michelin lastiklere, KYB’nin Çin’deki fabrikasında üretilen sönümleyicilere (süspansiyonlara) ve ByBre (Brembo’nun Hindistan markası) frenlere sahip. Yine de bazı parçaları Avrupalı ortaklarının ürünleri: F1 tarzı ve S1000RR’la ortak kullanılan bazı üst kapak altı parçalar [ki bu arada G310R silindir kafası tasarımında abisinden çok kopya çekmiş :)], Magneti Marelli motor yönetim sistemi ve Continental tarafından sağlanan iki kanallı ABS (standartta geliyor) ile LCD göğüslük olarak sıralanıyor. Bu arada gösterge grubu son derece ayrıntılı bilgiler içeriyor. Başlangıç sınıfı için hayli iyi bir gösterge bilgisi olduğunu belirtelim.

bmw g310r konsol göğüslük
Büyük ve neredeyse tüm bilgileri veren bir ekran

Sürüş İzlenimi

2017-BMW-Motorrad-G-310-R-Köprüde

BMW bize 200 km.’lik değişik şartlarda bir rotada deneme şansı verdi G310R’yi. Bavaria Alplerindeki sürşümüzde gördük ki:

  • 145 km/saat (89 mil) süratte (otoyol sürüşü) gördük ki yüksek hızlarda bile motor zorlanmıyor ve titreşimsiz. Titreme önleyici sistemi gerçekten çok iyi çalışıyor ve G310R’de sarsıntı yok. 
  • Frenler yeterli, hatta tek kişiyken etkili
  • Kolay devirleniyor, devir çevirmeyi seviyor
  • Çevik ve yön değiştirmelerde atik
  • Süspansiyonlarda ayar yok fakat fabrika çıkışında iyi ayarlanmışlar.
2017-BMW-Motorrad-G-310-R-Sürüş

BMW bu fiyat sınıfındaki bir model için gerçekten etkileyici bir görünüşe sahip (özellikle üretim yeri düşünülürse). BMW gibi görünüyor, LED kuyruk lambası, döküm parçaları, pırıl pırıl boya kalitesi ile insanı etkiliyor (en azından ilk seri üretim böyle). Bu pahalı bir BMW değil fakat ucuz bir BMW’de denemez.

Motor Karakteri

  • Çalıştırma düğmesine basar basmaz motor sorunsuzca çalışıyor.
  • İlk gelen ses pek etkileyici değil fakat 5000 devir civarlarından itibaren güzel bir metalik tını almaya başlıyorsunuz.
  • Debriyaj hafif, elinizi hiç yormuyor (şehir içi sürüşlerinizde çok işinize yarayacak).
  • İlk vites hayli düşük oranlı. Artçınız olduğu zaman dik yokuşu çıkabilmeniz ayarlandığı çok belli. Hatta bir süre sonra, kalkış için ikinci vitesi kullanmaya başladığımız söyleyelim.
bmw g310r sağa yatış

Devir ve Çekiş

G310R trafikte çok pratik. Geniş bir banda yayılan ve 7,500 devire kadar devam eden tork hoş. Son vitesteyken bile 3,200 devirden itibaren sonuna kadar açılan gaz sarsıntı ya da boğulma olmadan hızlanmaya izin veriyor. 7,000 devire kadar normal bir hızlanma var, 7000’de ise bir ek ataklık ile devir daha hızlı yükseliyor; 9000’de ise son bir güç ilavesi daha var 🙂

Kısacası bu BMW de devir çevirmeyi seviyor. Güç patlaması yok lakin devir yükseldikçe giderek daha hızlı devirleniyor. G310R’nin bu tarafı çok güzel.

Frenler

KYB/Kayaba marka süspansiyonlar ayarlı değil. Sabit ayarlı da olsalar iyi ayarlandıkları için bu sınıftaki bir araçta beklendiğinden hayli daha başarılı bir sönümleme (süspansiyon) başarımı (performans) var. Öndeki tek disk ve dört pistonlu radyal kaliperi BMW’yi sadece sürücü olduğunda aniden (ve güvenle) durduruyor. Tabii ki bu tür ani (panik) frenlemelerde arka tarafta da sertçe fren yapmanız gerekiyor ve BMW arka fren hissiyatında çok da başarılı değil. Aslında buradaki sistem KTM 390 ile bire bir aynı fakat aynı sistem KTM’de  biraz daha iyi gibi.

bmw g310r fren kaliper

Sele yüksekliğini ayarlanabilir yapmak tasarımında önem verilen noktalardan birisiydi, ince sele bu sebeple seçilmiş. Daha alçak ve kısa seçenekler de aksesuarlara eklenecekmiş.

Son Söz

G310R BMW’nin marka ruhu, performans, üretim ve kalite konularında tipik bir BMW, hiç şüpheniz olmasın.

SÖN SÖZ
BMW yeni başlayanların, başlangıç motosikleti arayanların ufak hacimli sınıfa,güvenilir, sağlam, kaliteli bir modelle giriş yapıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

MOTOR313cc sıvı soğutmalı
AKTARIM/VİTES SAYISI6-vites / zincir
BEYGİR GÜCÜ34 beygir @ 9500 rpm
TORK28 Nm. @ 7500 rpm
ŞASİTrellis tip, çelik tüp
ÖN & ARKA SÜSPANSİYONKYB
ÖN FRENByBre dört pistonlu kaliper. 300 mm. disk, ABS
ARKA FRENByBre iki pistonlu kaliper. 240 mm. disk, ABS
TEKER AÇIKLIĞI137 cm.
SELE YÜKSEKLİĞİ78 cm.
YAKIT HACMİ11 litre
AĞIRLIK158 kg. ıslak (ağırlık)
ÇIKIŞ TARİHİ2016 KIŞINDA

Almak isteyenler ilgilenenler için sahibinden bağlantısı burada: https://www.sahibinden.com/motosiklet-bmw-g-310-r

Görüldü: motorcyclistonline.com


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir